Katten Jansson photo
Katten Jansson

- 6 aug, 2021

OS-silver till Damlandslaget

OS-silver till Damlandslaget

Damlandslaget hade vunnit 5 raka matcher i OS.

I gruppspelet besegrades USA, Australien och Nya Zeeland med fler än ett mål i marginal.

Likaså blev det i kvartsfinalen mot värdnationen Japan. I semifinalen blev det seger över Australien igen, denna gång med 1-0.

Formen var på topp och allt var upplagt för att Sverige skulle gå segrandes ur duellen i finalen mot Kanada.

Thrillerfinal

Damlandslaget började bäst. Sverige kontrollerade matchen bra från start. De tog en ledning efter en halvtimmes spel då Stina Blackstenius gjorde sitt 5:e mål i turneringen och 7:e OS målet totalt. Detta gör henne till tidernas främsta målskytt i OS i Damlandslaget.

Kanada var vassa i omställningar.

Med 20 minuter kvar fälldes Christine Sinclair i straffområdet. Efter en VAR-granskning dömde domaren Anastasia Pustovoitova straff, som Jessie Fleming förvaltade. Resultatet 1-1 stod sig matchen ut, samt i förlängningen.

Straffdramat

Damlandslaget hade allting i sina händer.

Ställningen var 2-1 inför den femte straffrundan. Innan dess hade Kosovare Asllani och Anna Anvegård missat straffar för Sverige. Nathalie Björn och Olivia Schough hittade nätmaskorna.

Kanada hade bara satt en straff, återigen inprickad av Jessie Fleming.

Caroline Seger klev fram för att avgöra, men sköt bollen över målet. Därefter missade även Jonna Andersson medan Kanada satte sina straffar.

Förlorade guldet

Kosovare Asllani sammanfattade finalförlusten:

”2016 kändes det som att vi vann ett silver men nu känns det verkligen som vi förlorade guldet. Det känns brutalt.”

Förlusten känns så klart blytung och ett tråkigt avslut, då Damlandslaget hade vunnit samtliga landskamper fram tills finalen och varit så pass överlägsna.

EM 2022

Damlandslaget har en ny chans, redan om ett år.

Då är det dags för fotbolls EM.

Det lovat gott. Även om några profiler kanske väljer att avsluta sina landslagskarriärer efter OS så såg vi alla i matchen mot Nya Zeeland vilken talang det finns i Damlandslaget på bänken. Där och då hade Sverige redan säkrat avancemanget till kvartsfinalen och valde att ställa upp med bänkspelarna, som inte gjorde någon besviken.

Nya spelare är på väg att bryta sig in i startelvan.

Framtiden ser mycket ljus ut för de svenska damerna.

Andra nyyheter

ishockey
Vill du sända Sverige - FInland via live stream eller se på TV? Vi tipsar gratis om live streaming-sidor och TV-kanlaer som visar matchen.
22 maj, 2024
os
Vi går genom odds, schema & speltips inför all handboll som väntar under OS 2024!
17 maj, 2024
os
Se vart & hur du kan sända alla grenar från Sommar-OS 2024 i Paris. Vi hjälper med live streaming och TV kanaler som visar olympiska spelen!
16 maj, 2024

Katten Jansson

Skribent inom Fotboll

Katten Jansson är en veteran inom sportsbetting världen. Han har decennium långa uppdrag som oddssättare på ett flertal bettingbolag. Med en bred kompetens och ett stort intresse för både de stora och för de mindre lagen i toppligorna ute i Europa är han ständigt på jakt efter ett spelvärde. Han levererar tydliga åsikter och räds inte att gå emot spelbolagen. Favoritligan är Premier League. Kunskapen är lika god när det kommer till La Liga, Serie A, Bundesliga. Samt de stora turneringar och mästerskap. Den stora passionen när det kommer till spel är schyssta odds.

1578 Artiklar