Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 1 feb, 2022

Oro för nya fall i Sverige – Smitta upptäckt i OS-bubbla

Inför flygresorna från Europa till Kina finns det mycket stor stress för alla utövare och tränare. Det har visat sig att de som var friska vid avfärd – inte är frisk enligt kinesiska mått.

En flygning som skapar ny oro för Sveriges OS-trupp skedde natten mellan 31 januari till den 1 februari. Det stod klart att smitta upptäcks på ett flygplan där två svenska alpinåkare fanns med påå passagerarlistan.

Ännu mer oro skapar det i Norge. På samma flygplan har de flera av sina stora stjärnor inom herrsidan i längdskidor.

Risk för Anna Swenn Larsson & Sara Hector

De två svenska atleterna som nu är i riskzon är Anna Swenn Larsson och Sara Hector. De befann sig på samma flygplan som flera idrottare i den norska OS-truppen. Sara Hector är en åkare som just nu ses som ett stort guldhopp för Sverige under OS.

I Norge så finns det också många medaljkandidater som just nu är under press. På flygplanet fanns stora namn som t.ex. Johannes Hösflot Kläbo, Pål Golberg och Emil Iversen.

Utöver Sverige och Norge – så fanns andra nationers utövare med i flygplanet. Både Danmark och Estland är även drabbade.

Nu väntar en nervös testning i Kina – för att se om någon av utövarna som delade samma flygplan till Kina, Peking är smittade.

Tidigare så har flera norska OS-atleter uttalat sig om att den sportsliga glädjen försvinner med all stress runt om kring corona under OS 2022. Det är något som är svårt att säga något emot.

Norska ledare testade positivt

Det som utlöst denna stress bland fyra olika OS-trupper är två positva test. Dessa test tillhörde två ledare i det norska laget. De båda testade negativt innan avfärd – men i Kina så är deras covid-nivåer för höga för att räknas som friska.

Det lär bli fler av dessa händelserna under dagarna inför OS – samt under hela Vinter OS. Det är något som kommer ligga som en blöt filt över hela OS i Peking.

Läs mer:

Påverkar det tävlingar?

Det mesta tyder på att det inte kommer ske några förändringar i schemat för OS-tävlingarna. Det har varit långa diskussioner kring hur man ska kunna genomföra OS utan större problem. Svaret är att skapa en bubbla för att minimera alla risker.

Skulle de ske ett stort utbrott i OS-bubblan så kommer det troligen inte ske några ändringar av Vinter OS 2022 program idag. IOK och Kina har varit tydliga med att det är viktigt att genomföra tävlingarna oavsett smittoläget. Att ställa in – och ändra i schemat anses inte vara fullt rättvist.

Det som istället kommer att hända är att många tävlingar kommer ha många bortfall av medaljkandidater.

Andra nyheter

Fullträff 28 maj
fullträff
Ta del av våra tankar om helgens kupong av Fullträff! Vi ger er analys och spelförslag till alla 13 matcher!
27 maj, 2023
stryktipset 28 maj
stryktipset
Stryktipset avgörs på söndagen denna helg, då säsongens sista Premier League-omgång spelas. Här ger vi er vår analys med spelförslag till Stryktipset 28 maj!
26 maj, 2023
europatipset 27 maj vecka 21
europatipset
Europatipset avgörs på lördagen denna helg. Här finner ni vår analys och vårt tips till alla 13 matcher! Vi spelar ett 96-raderssystem.
26 maj, 2023

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1199 Articles