Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 13 feb, 2018

Charlotte Kalla om OS 2022: ’34 år ingen ålder’

Charlotte Kalla, 30, gör återigen succé i OS. I en intervju berättar hon, till alla svenskars stora glädje, att det är möjligt att hon är med även i Peking 2022.

I sin allra första OS-start, 10 km fristil i Vancouver 2010, gjorde Charlotte Kalla något mycket unikt – hon tog OS-guld. Guldet som Charlotte Kalla, då 22 år, åkte hem var den första individuella OS-medaljen en svensk dam hade vunnit på 42(!) år. Kalla var även den yngsta kvinna någonsin att ta ett individuellt OS-guld i längdåkning.

I föregående OS, 2014 i Sotji, bjöd Charlotte Kalla världen på en fantastisk uppvisning i damernas stafett. När Kalla påbörjade sin avslutningssträcka på 5 km innehade Sverige tredjeplatsen, hela 26 sekunder bakom ledarduon: finskan Krista Lähteenmäki och tyskan Denise Herrmann. Alldeles bakom sig hade Kalla en norska och en franska.

Ett rimligt vägval för de flesta åkare hade varit att försöka behålla tredjeplatsen, men Charlotte Kalla tänkte annorlunda. Hon gjorde ett rejält ryck ifrån norskan och franskan, och siktade mot duon i täten. Efter halva sträckan hade hon tagit in hälften av avståndet till tätkvinnorna.

Vid vallen före skidstadion hade Kalla hunnit upp ledarduon, samtidigt som avståndet till norskan och franskan nu utökats med 20-30 sekunder. I den sista hästskokurvan drog Kalla förbi Lähteenmaki och Herrmann, och tog sig i mål en knapp sekund före de båda.

Nytt OS-guld i lördags

I lördags vann Charlotte Kalla damernas skiathlon, hennes tredje OS-guld. Med tanke på hennes ålder, 30 år, är det många som oroar sig för om detta blir hennes sista OS. Men tror vi Charlotte själv, så kan det absolut bli mer.

– Jag tänkte faktiskt nyss på OS 2022 i Peking, sade Charlotte Kalla när Expressen frågade henne. Och 34 år är väl ingen ålder?

– Men… det var något som jag bara konstaterade för mig själv. Jag vet ju inte alls hur jag kommer att känna om fyra år. Allt beror ju på hur motiverad jag är. Om jag vill lägga ner all den tid som behövs.

– Men just nu tycker jag ju bara att allt är jättekul!

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar