Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 8 nov, 2017

Sverige – Tjeckien: Odds & live stream från Karjala Cup

Ikväll drar Karjala Cup igång, och i öppningsmatchen tar Sverige emot Tjeckien. Här är vårt bästa speltips till sammandrabbningen.

Som en uppladdning till vinter-OS 2018 i Pyeongchang, inleds idag turneringen Karjala Cup. Karjala Cup är en smålagsturnering som i år har sex deltagarnationer, och mästerskapet avslutas redan på söndag. Turneringen har hållits varje år sedan 1995 (med undantag för 2001), och vinnaren bestäms genom att de spelade matcherna sammanställs i en tabell.

  • Matchstart: Den 8/10, kl. 18:00
  • Stream: CMore
  • Live odds: bet365

Fler deltagarländer i år

I vanliga fall deltar bara 4 nationer i Karjala Cup. Dessa är Finland, Ryssland, Sverige och Tjeckien. Med tanke på att OS är runt hörnet har deltagarländerna i årets mästerskap dock utökats till 6. Utöver redan nämnda, kommer även Schweiz och Kanada att delta, för att skaffa sig bästa möjliga förberedelser inför OS.

Det mest framgångsrika laget i turneringens historia är Finland, som har tagit 11 guld. Ryssland står på 8 guld, och Sverige är trea på medaljlistan, med sina 4 guldmedaljer. Förra året vann Ryssland mästerskapet.

Ikväll inleds alltså årets upplaga av Karjala Cup, när Sverige tar emot Tjeckien på Behrn Arena i Örebro. Därefter spelas resterande matcher i finska Helsingfors.

Sverige det starkare laget

Tre Kronor kommer med en stark trupp, med bland annat toppspelare från SHL. Dessutom är Robert Nilsson och Joakim Lindström tillbaka i landslaget, efter att tidigare ha tackat nej. Nilsson och Lindström är bägge två namn för OS. Bland de mest rutinerade namnen i truppen har vi Stefan Kronwall och Linus Omark, med sina cirka 100 landskamper var.

Gästerna Tjeckien känns inte alls lika starka sett till spelarmaterialet. Laget har dessutom haft en bristfällig uppladdning till mästerskapet, med tanke på att de inte spelat match sedan i augusti. I VM i somras gick Tjeckien bra, fram till att man tvingades mäta sina krafter med ett starkare motstånd i form av Ryssland. Den matchen slutade med att ryssarna vann med 3-0.

Att Tjeckien tappat i kvalitet under de senaste åren är ett faktum. Från att för några år sedan ta medaljer i vart och vartannat mästerskap, har landet halkat ned och hamnat någon nivå bakom världseliten. Vi kan exempelvis konstatera att på de fyra senaste upplagorna av Karjala Cup, har Tjeckien kommit sist vid tre tillfällen.

Sverige, de regerande världsmästarna, har ett bättre landslag än Tjeckien. Sverige har dessutom fördel av hemmaplan. Unibet erbjuder 1.72 för den raka 1:an, och vi ser spelvärde i detta. Hemmavinst, under ordinarie tid, spelas.

Speltips: 1 (Vinst Sverige)
Odds: 1.72
Bäst odds på tipset: Unibet

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar