David Wollner photo
David Wollner

- 8 nov, 2021

Svenskkollen i NHL (V.45, 2021)

Svenskkollen i NHL (V.45)

I februari 2022 ser vi fram emot OS i Kina – och vilka namn som får äran att representera Tre Kronor vet vi ännu inte, med tre undantag i Landeskog, Zibanejad och Hedman. Du kan läsa mer om vem som sänder OS 2021 live stream & på TV.

Konkurrensen om platserna i OS-truppen är således stor och vi är långt ifrån att kunna säga med säkerhet vilka som bör vara givna. Med ungefär en månad in på säsongen tar vi en liten temperaturkoll på hur det går för svenskarna som utmärker sig i NHL – världens bästa hockeyliga.

Stjärnorna

Trots andra ickesvenska-stjärnor som bland andra Draisaitl, McDavid och Ovechkin som sprutar in mål och poäng hittar vi i skrivande stund två svenskar på top-10-listan i totala poängligan – nämligen Elias Lindholm och rookiesensationen Lucas Raymond. Båda snittar över 1 poäng per match och det är såklart alltid ett grymt facit, samtidigt som vi har fler svenskar som presterar bra – om vi nu tar poängskörden som primära måttstock. Landeskog, Nylander och Zibanejad är alla välbekanta svenska efternamn som lever upp till förväntningarna såhär långt och producerar bra med poäng och får gott om istid. Framförallt utmärker sig kanske Landeskog som har varit på gott spelhumör för sitt Colorado. På backsidan leverar också Victor Hedman i vanlig ordning, även han med ett snitt nära 1 poäng per match.

Dessvärre saknar vi den pålitlige poänggöraren och assistkungen Nicklas Bäckström från ovan skara välkända namn då han ännu inte spelat någon match denna säsong pga. skada. ’Bäckis’ väntas dock förhoppningsvis göra debut inom ett par veckor, och det är faktiskt fortfarande inte helt osannolikt att vi ser honom med i toppen av svenska poängligan när säsongen är slut.

Målvakterna

Både Jacob Markström och Robin Lehner har fått förtroende som förstaval för respektive klubblag, och de spelar dessutom bra. Den klarast lysande stjärnan av de två – och antagligen den som ligger bäst till att få starta i kommande OS-lag är Markström som mäktat med 4(!) hållna nollor hittills för sitt Calgary Flames. Vi hoppas förstås på att det fortsätter på den inslagna vägen för Jacob. Bra räddningsprocent ser vi också för Linus Ullmark (Boston) och Filip Gustavsson (Ottawa).

Rookies

Svensk framtid ser lovande ut och vi har framförallt två rookieforwards som utmärker sig i årets upplaga av NHL. Den största överraskningen – tillika den rookien som också levererat flest poäng är Lucas Raymond i Detrot – som i skrivande stund leder den totala rookieligan i poäng(!) och dessutom hunnit med att producera ett hattrick. Bra med beröm får också Jonathan Dahlén i San Jose – och han blir väldigt intressant att följa även framöver. Tråkigt nog fick Dahléns rookiekollega William Eklund åka tillbaka till Djurgården, trots en mycket lovande inledning i NHL.

Anledningen har att göra med hur kontrakten är utformade för nykomlingar i ligan och San Jose vill helt enkelt inte ”förbruka” Williams första rookieår genom att låta honom spela fler än 9 matcher – som ju är en gräns man isåfall inte får passera.

Överraskningarna

Då vi redan har nämnt den största överraskningen – rookien Lucas Raymond – kan vi flytta fokus mot Buffalo och Victor Olofsson som spelar riktigt bra hockey och får stort förtroende. Här bör vi samtidigt nämna lagkamraten Rasmus Asplund i ett Buffalo Sabres som alltså går bättre än förväntningarna och där svenskarna har haft stor del i produktionen framåt. Poängmässigt ligger också Isac Lundeström och Gustav Forsling bra till med 9 poäng i skrivande stund. Det är för övrigt lika många poäng Isac gjorde på 41 matcher sett till hela förra säsongen!

Det går att debattera om de räknas som överraskningar, men Erik Karlsson har eventuellt ’studsat tillbaka’ efter ett par riktigt tunga säsonger sedan flytten till San Jose. Även Jakob Silfverberg ser ovanligt pigg ut och bidrar mer än vanligt i offensiven för Anaheim.

Besvikelserna

För att avsluta med lite tråkigare läsning finner vi också ett par namn som skulle kunna hamna under kategorin ’Besvikelser’, åtminstone sett till förväntningarna inför säsongen. Exempelvis väntade vi nog inte att se Elias Pettersson först på 11:e plats i den svenska poängligan – med endast 2 mål på 12 matcher. Här finns givetvis fortfarande potential till att ändå sluta först av svenskarna i poängligan när säsongen är över och poängproduktionen har trots allt ökat de senaste matcherna. Vidare hade vi kanske förväntat oss mer i offensiven av bland andra William Karlsson i Vegas och Gustav Nyquist i Columbus. Även Victor Rask, Nils Höglander, Jesper Bratt, Joel Eriksson Ek, John Klingberg och André Burakovski tror vi har mer att ge – samtidigt som det kanske inte är helt fair att säga att de kvalar in som besvikelser när säsongen ändå är såpass ung.

Även om vi har varit lite poängtunga i denna rapportering bör vi konstatera att Sverige förstås har många fler namn, både på forwardssidan men framförallt på backsidan med spelare som är högaktuella för spel i kommande OS.

Ta exempelvis Rasmus Dahlin, Jonas Brodin och Oliver Ekman-Larsson för att nämna några. Vi håller givetvis koll även framöver och hoppas kunna ge lite klarhet i hur en stundande OS-trupp och potentiell kedjeuppställning kan komma att se ut.

ishockey
Vill du sända Sverige - FInland via live stream eller se på TV? Vi tipsar gratis om live streaming-sidor och TV-kanlaer som visar matchen.
22 maj, 2024
os
Vi går genom odds, schema & speltips inför all handboll som väntar under OS 2024!
17 maj, 2024
os
Se vart & hur du kan sända alla grenar från Sommar-OS 2024 i Paris. Vi hjälper med live streaming och TV kanaler som visar olympiska spelen!
16 maj, 2024

David Wollner

David Wollner är Sportals egna hockeyexpert. Han håller ett öga på ishockey och har främst fokus på Tre Kronor, NHL och SHL. Han har som mål att varje vecka lägga upp en tipskupong med alla de bästa matcherna från hockeyvärlden.

105 Artiklar