David Wollner photo
David Wollner

- 25 jan, 2022

Hockeytipset: Odds & speltips på NHL & SHL (V.4)

Innan det blir fokus på OS-hockey så kikar vi vidare på vad som händer borta i Nordamerika och NHL – samtidigt som vi förstås bevakar vad som sker i SHL här hemma. Hockeytipset hjälper som vanligt till att samla både odds och speltips på veckans bästa hockey.

Som vi tidigare har rapporterat så sker det en hel del förändringar i spelschemat nu – både i NHL och SHL. Det innebär att flera lag med kort varsel kan få flera matcher uppskjutna, vilket i sin tur innebär att poängställningen i tabellerna riskerar att bli något missvisande då flera lag spelat olika många matcher. Med det sagt kan vi ändå konstatera att vi har turen att kunna följa bra hockey med (viss) publik på plats.

Nedan listar vi några av veckans höjdpunkter och presenterar våra tips och tankar tillsammans med spelvärda odds till respektive match. Glöm samtidigt inte att läsa på om hur ni tittar på OS (vinter) via TV & stream. Där kan ni även se ett schema & program som man kan följa. Läs mer om OS odds 2022 via vår guide.

Veckans matcher i SHL

SHL börjar nu gå in i ett viktigt skede av säsongen och visst märker man även av att det sker en hel del rörelse i tabellen. Här nedan ser ni ett urval med våra bästa speltips för veckan – samt vilka bettingsidor i Sverige man bör använda för att få de högsta oddsen.


Växjö – Skellefteå

Detta är två lag som formmässigt liknar varandras motsatser. Skellefteå kommer med två raka 5-2 vinster i ryggen och har ett bra tabelläge i toppdelen av SHL. Växjö däremot faller i placeringarna och har fyra raka förluster, den senaste i lördags mot ett Timrå (näst sist i tabellen) med 0-3. Detta bör vara tillräckligt för att tipset skall luta mot Skellefteå.


Djurgården – Linköping

 • Speltips: Djurgården vinner matchen Uppskjuten
 • Nedsläpp: Den 27/1, kl. 19:00

Vi tippade förra veckan att Djurgården hade möjlighet att vända trenden och ta vara på uppehållet man haft. Man vann således båda sina matcher under helgen och dessutom har man fått tillbaka den färgstarke pensionären Dick Axelsson som poängmässigt inlett strålande. Linköping spelade bra – men förlorade mot Luleå nu senast. Hursomhelst kan man på förhand tro att det blir en intressant match där allt kan hända och för tabellens skull vore det kanske kul om Djurgårdens form håller i sig.


Örebro – Rögle

Längre tids speluppehåll och oviss form innan dess för Örebros del innebär att man halkat ned till elfte plats i tabellen. Bättre ser det ut för Rögle – som ioförsig förlorade senaste matchen mot Frölunda med 1-4. Man är dock i final i CHL och man har spelare som Tambellini och Rifalk som utmärker sig denna säsong. Rögle bör definitivt ses som det starkare laget inför matchen – men likt Djurgården har Örebro haft möjlighet till vila och filande på spelplaner.


Luleå – Frölunda

 • Speltips: Luleå vinner matchen Uppskjuten
 • Nedsläpp: Den 27/1, kl. 19:00

Luleå har som bekant lyckats placera sig i topp av tabellen och det har man gjort med hjälp av bland andra Linus Omark som har gjort sex poäng på sina två senaste matcher. Frölunda kommer från tre förluster varav den senaste mot Oskarshamn där man släppte in (7)! Mål. Tämligen osäkert läge hos Frölunda alltså och det blir svårt att tippa emot Luleå.


Frölunda – Färjestad

Mot Färjestad blir det kanske mer intressant för Frölunda då förutsättningarna borde vara något jämnare än mot Luleå. Färjestad mjukstartar ett par matchers uppehåll mot Timrå innan man sen gästar Frölunda. Färjestad med tre OS-aktuella spelare har blandat och gett denna säsong och hoppas komma igång på allvar nu när slutspelet inte är alltför långt borta. Blir en förlust borta mot Luleå knäckande för Frölunda som Färjestad kan ta tillvara på?


Veckans NHL matcher

Världens bästa hockeyliga ångar på och denna vecka är verkligen inget undantag. Inga spelare får åka till OS så bortsett från ett kortare All-Star uppehåll i februari lär de spelas matcher i stort sett varje dag fram till slutspelet drar igång. Notera gärna att det spelas flera tidiga matcher under helgen – vilket inte hör till vanligheterna.

Washington Capitals – Vegas Golden Knights

 • Speltips: Washington vinner matchen (2.15 hos Unibet)
 • Nedsläpp: Den 25/1, kl. 01:00 (svensk tid)

Bra lag och liknande form och tabelläge inför denna match bådar för spännande möte. Gott om stjärnglans och svenskar gör det inte tråkigare det heller. Förvånansvärt dålig Power Play-procent för Capitals, å andra sidan har Bäckström varit borta större delen av säsongen så finns potential till förbättring nu när han är tillbaka. Svag fördel för Washington.


Vancouver Canucks – Edmonton Oilers

 • Speltips: Vancouver vinner matchen (2.95 hos Unibet)
 • Nedsläpp: Den 26/1, kl. 04:00 (svensk tid)

För två månader sedan hade valet här varit enkelt och Edmonton tippade som vinnare. För två veckor sedan hade läget varit omvänt med Vancouver som klara segrare. Nu är det i stället väldigt svårt att sia vem som går segrare ur detta möte och även om Vancouver har gått riktigt bra sen tränarbytet har det gått lite knackigt mot slutet. För Edmonton och McDavid går det kanske bättre igen med 5-3 vinst mot Calgary i bagaget. Canucks med hemmafördel tar hem det?


Ottawa Senators – Carolina Hurricanes

 • Speltips: Ottawa vinner matchen återkommer med odds
 • Nedsläpp: Den 28/1, kl. 01:00 (svensk tid)

Fördel för Carolina inför detta möte. Man släpper in minst antal mål per match av alla lag i hela NHL och man har inga problem med att producera mål framåt heller. Ottawa ligger långt ner i totala tabellen men man har haft vissa ljuspunkter på sistone. Exempelvis stod Anton Forsberg för en kalasinsats i målet i 2-1 vinsten mot Columbus nu senast. Med det i åtanke blir matchen såklart väldigt intressant – och helt klart spelvärt odds på Ottawa.


Pittsburgh Penguins – Detroit Red Wings

 • Speltips: Pittsburgh vinner matchen återkommer med odds
 • Nedsläpp: Den 29/1, kl. 01:00 (svensk tid)

Något speciellt är det ju varje gång dessa lag möts. Även om Detroit gått bättre än väntat i år så har det gått lite trögt på slutet. Det har det inte gjort för Pittsburgh som är inne i ett bra stim nu när Malkin och Crosby är igång på allvar. Bör vara rätt enkelt att tippa Pittsburgh här – men Detroit har samtidigt Larkin, Bertuzzi och Raymond som kan förstöra en kväll för Penguins.


Florida Panthers – San Jose Sharks

 • Speltips: San Jose Sharks vinner matchen återkommer med odds
 • Nedsläpp: Den 30/1, kl. 00:00 (svensk tid)

Också en match som på förhand bör vara klar – nämligen till fördel för Florida som har en grym säsong. Seattle lyckades dock slå Panthers nu senast, vilket förstås var en riktig skräll. Sharks kommer från en blytung 7-1 förlust mot Tampa Bay. Båda lagen lär således vara riktigt revanschsugna så bra match är att vänta.


Observera även de tidiga matcherna (svensk tid)
Ottawa Senators – Anaheim Ducks lördag 29:e kl.18.30
Philadelphia Flyers – Los Angeles Kings lördag 29:e kl.19.00
New York Islanders– Seattle Kraken lördag 29:e kl.20.00
St. Louis Blues – Winnipeg Jets lördag 29:e kl.21.00
New York Rangers – Seattle Kraken Söndag 30:e kl.19.00
Pittsburgh Penguins – Los Angeles Kings Söndag 30:e kl.19.00

David Wollner

David Wollner är Sportals egna hockeyexpert. Han håller ett öga på ishockey och har främst fokus på Tre Kronor, NHL och SHL. Han har som mål att varje vecka lägga upp en tipskupong med alla de bästa matcherna från hockeyvärlden.

109 Artiklar