Frölunda får nytt märke – Ny logga ersätter indian

frölunda-ny-logga-märke-2022-indian

Den klassiska ishockeyklubben Frölunda HC har bytt logga för sin lag. Frölundas nya märke presenterades idag via deras egen kanal på Youtube.

Det nya klubbmärket för Frölunda kommer ersätta indianen. Detta efter att klubben fått motta kritik för att vara kränkande mot den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Beslutet innebär stora ändringar och ekonomiska utgifter för Frölunda HC.

Frölundas nya logga är tänkt att ersätta indianen. Vilket inte är speciellt enkelt. Indianen har följt med under många år – och varit med under flera framgångar för Göteborgs-klubben.

Här är Frölundas nya klubbmärke

Bilden visar den Frölundas nya logga för sitt klubbmärke. Det är ett märke som känns mer tidlöst – och som vi tror kommer hålla lång tid framöver.

frölunda-ny-logga-märke

frölunda-ny-tröja-logotyp-klubbmärke

De väljer att inte gå helt ifrån sina färger som består av rött och grönt – men det är en helt ny tappning av deras logotyp.

Enligt oss på Sportal.se så tycker vi att det är ett märke som är väldigt neutralt. Kanske skönt för ledningen som i flera år blivit kritiserad för både rasism och diskriminering.

Bad om hjälp

Frölunda bad allmänheten av hjälp för att hitta en ny passande logga för klubben. Ett nytt märke innebär stor planering och görs inte förhastat.

Det står nog klart för Frölunda att den nya loggan ska hålla i flera år framåt – speciellt efter kritiken som växte sig som starkast under BLM (Black Life Matters). På presskonferensen så sades att en konsekventsanalys från ledningen resulterade i beslutet.

Beslutet kring vilket som blir Frölundas nya märke var laddat med osäkerhet. Ledningen i klubben känner till att oavsett vad de väljer så kommer det bli både negativa och positiva reaktioner. Indianen har växt fram som en symbol för Frölunda sedan 1995. För många fans så är indianen en helig logotyp.

Istället för att ta ett eget beslut eller låta sina egna designers arbeta med logga – så bad man om hjälp. Många inbitna supportrar har skickat in sina bidrag som granskades – flera tusentals bidrag skickades in.

Hockeyklubbar hämtade inspiration från USA på 90-talet

Frölunda var långt ifrån ensamma att gå fram med mer USA-klingande namn på sitt ishockeylag. I NHL har lagen oftast ett tilläggsnamn som symboliserar laget – eller staden de kommer från.

Exempel på dessa NHL-klubbar är t.ex. Chicago Blackhawks (som också har en kritiserad indian som märke), New Jersey Devils eller Edmonton Oilers.

Denna trend smittade av sig på Sverige och SHL under 90-talet. Flera stora klubbar bytte då både logga och namn. Några exempel ser du här nedanför.

 

  • Malmö Redhawks
  • HV71 Blue Bulls
  • Leksand Stars
  • Färjestad Wolves
  • Timrå Red Eagles
  • Brynär Tigers
  • Växjö Lakers
Stryktipset – 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Stryktipset - 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Inget Premier League i helgen, men väl FA-cupen och en riktigt fullspäckad Stryktipsomgång! Ta del av vår analys om de 13 matcherna! …
26 januari, 2023 | Emil Sandberg
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Titta på Sverige - Frankrike stream från handbolls VM 2023. Vi tipsar om vart du sänder matchen via live streaming online eller direkt på TV! …
26 januari, 2023 | Jimmie Nyman
Kvartsfinaler i handbolls VM 2023 – Matcher, tider & odds
Kvartsfinaler i handbolls VM 2023 – Matcher, tider & odds
Hitta all info om kvartsfinalerna i handbolls VM. Vi har ett schema med alla tider, datum och arenor som gäller för alla fyra kvartsfinaler.
24 januari, 2023 | Jimmie Nyman

Jimmie G. Nyman

fotboll-icon Skribent inom Fotboll

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst. Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.