Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 3 okt, 2017

Coach’s Challenge – Aktuell för OS 2018

Under en två års period så har lagen i NHL kunnat använda sig av regeln ”Coach’s Challange”. Det är en regel som kan ge tränare rätten att utmana domarens beslut om mål.

Vanligtvis så används Coach’s Challenge när man misstänker att motståndarna gjort mål på ett oregelrätt vis. Det kan handla om att de styrt in pucken med skridskorn, haft hög klubba, eller befunnit sig i målgården.

Coach’s Challenge finns idag bara i NHL, men nu utreds det om regeln även ska gälla i vinter-OS 2018.

coach challenge nhl

Sverige står bakom regeln

Det svenska landslaget är ett av de länder som tycker att Coach’s Challenge borde införas för OS 2018.

Regeln finns idag inte i SHL, men även där har frågan diskuterats.

IIHF (Internationella hockeyförbundet) har under en längre tid nu utrett om Coach’s Challange ska anpassas till hockey på landslagsnivå i t.ex. OS.

Hittills har regeln fått medhåll från flera hockeyförbund i världen. Då främst från de länder som kommer vara med att spela hockey under vinter-OS 2018.

Just nu har länderna Sverige, Finland, Kanada och Ryssland stått bakom förslaget att kunna använda Coach’s Challenge i OS.

Huvudargumentet för att regeln ska finnas med är att de endast vill ha regelrätta mål i OS, och att tränarna för lagen ska kunna utmana domslut som de tycker är felaktiga.

Argumentet som talar emot att Coach’s Challenge ska användas i både OS och SHL är att den är tidskrävande. Många tränare kan använda regeln för att få en extra time-out eller för att låta spelare vila under tiden som målet utreds.

Att använda sig av Coach’s Challenge i ishockey kan vara riskabelt. Skulle en tränare ha fel när han eller hon använder Coach’s Challenge så drabbas laget av en utvisning i två minuter.

tre kronor spelar os

Se hockey under vinter OS 2018

I Sverige så blir det alltid stor uppståndelse inför att Tre Kronor ska spela ishockey i OS. Tidigare år så har OS varit den tunering för landslag som varit av störst tyngd att vinna.

Sverige har genom åren plockat flera medlajer i vinter OS, och självklart hoppas vi att det blir en ny under OS 2018 i Pyongyang.

Det allra bästa som du kan göra är att streama vinter OS 2018 online. Det ger dig möjligheten att se alla Sveriges matcher i hockey. Dessutom så kommer det finnas massor av annan vintersport att se under OS 2018.

Till exempel så kommer det finnas live streams från bl.a. skidskytte, längdskidåkning, snowboard, curling och andra sporter som hör vintern till.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar