Den sanna kaptenen - Simon Kjaer

Moscow, Russia. 26th June, 2018. MOSCOW, RUSSIA - JUNE 26, 2018: Denmark's Simon Kjaer in a First Stage Group C football match between Denmark and France at Luzhniki Stadium at FIFA World Cup Russia 2018; the teams drew 0-0. Sergei Bobylev/TASS Credit: IT

Hjälte två gånger om

 

Direkt efter att Danmarks stora kreatör Christian Eriksen föll ihop på Parkens gräs rusade lagkaptenen Simon Kjaer blixtsnabbt dit och påbörjade en hjärt- och lungräddning. Efter några långa sekunder var medicinsk personal på plats och tog över det som Simon Kjaer hade påbörjat. Då gick han vidare och tröstade Christian Eriksens fru Sabrina Kvist.

Efter insatserna hyllas Danmarks lagkapten Simon Kjaer av omvärlden som den sanna kaptenen.

Ett snabbt agerande

Danmark spelade sin första EM match i gruppspelet på Parken i Köpenhamn och ägde matchen mot Finland.

I slutet av den första halvleken kastades en inkast mot Christian Eriksen som försökte nicka bollen tillbaka till motspelaren, men föll plötsligt ihop.

Få insåg allvaret direkt. Det gjorde dock lagkaptenen Simon Kjaer som kallade på läkarhjälp och såg snabbt till att Eriksens luftvägar blev frigjorda. Han påbörjade en hjärt- och lungräddning genom att sätta sin vän i ett stabilt sidoläge och öppna upp hans luftvägar. Sedan stannade Simon Kjaer kvar till dess att medicinsk personal var på plats.

Efter det samlade han lagspelarna och bildade en mänsklig mur runt sin vän, för att skydda honom från tv-kameror.

När det inte fanns något mer att göra runt omkring Christian Eriksen så sprang Simon Kjaer vidare till vännens fru och tröstade henne länge, ihop med målvakten Kasper Schmeichel.

Christian Eriksen bars ut av planen från det medicinska teamet och åkte vidare till Rigshospitalet i Köpenhamn för vidare undersökningar.

Läget under kontroll

Då Christian Eriksen hälsade genom videosamtal att han var stabil och läget under kontroll kallade de danska och finska spelarna till ett möte.

De hade två alternativ:

  1. att spela matchen i dag
  2. att spela matchen i morgon vid 12:00 CET

Alla var överens om att spela klart matchen direkt. Fast det gick inget vidare. Det var svårt att spela en match med sådana starka känslor. Det var otroligt att danskarna kunde gå ut och spela fotboll i den andra halvlek. Simon Kjær hade stora problem emotionellt att fullfölja matchen och klev av planen i minut 63.

I slutändan blev det en förlust med 0-1 där den danska förbundskaptenen Kasper Hjulmand sade på presskonferensen:

”Det var en mycket hård kväll, där vi alla blev påminda om vad det viktigaste i livet är. Det är meningsfulla relationer. Det är människor vi har nära. Det är familj och vänner. Jag kan inte vara mer stolt över den här gruppen, som tar väl hand om varandra.”

Danmark ställs mot Belgien i nästa EM match, den 17 juni 2021 och därefter Ryssland, den 21 juni 2021.

Trots förlusten har Danmark, som är rankade på en 10:e plats, ändå en chans att ta sig vidare till slutspelet.

Speciellt med den sanna kaptenen, Simon Kjær, på och utanför planen.

Brondby, Denmark. 06th June, 2021. Simon Kjaer (4) of Denmark seen during the football friendly between Denmark and Bosnia-Herzegovina at Brondby Stadion. (Photo Credit: Gonzales Photo/Alamy Live News

För att se samtliga EM odds har vi skapat en guide här: EM 2021 odds

 

Andra nyheter

Ole Gunnar Solskjaer förlänger med 3 nya år med Manchester United
Ole Gunnar Solskjaer förlänger med 3 nya år med Manchester United
Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjaer har signerat ett nytt kontrakt med klubben, som sträcker sig till år 2024.
News icon 24 juli, 2021
Author icon Katten Jansson
Rebecca Peterson vann en tuff OS-debut
Rebecca Peterson vann en tuff OS-debut
Rebecca Peterson är vidare i OS damtennis efter att ha slagit ut kompisen Mayar Sherif. I sextondelsfinalen väntar kazakiskan Elena Rybakina.
News icon 24 juli, 2021
Author icon Katten Jansson
Jadon Sancho är klar för Manchester United
Jadon Sancho är klar för Manchester United
Den engelska ytterforwarden, Jadon Sancho, som ansluter från Borussia Dortmund, har signerat ett femårskontrakt med Premier League laget Manchester United.
News icon 23 juli, 2021
Author icon Katten Jansson