Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 27 feb, 2021

VM Skidor 2021 – Guide med medaljliga, program, odds & tider idag

VM Skidor 2021 – Guide

Här kommer vi samla en guide för dig som vill följa alla tävlingar i VM i längdskidor. I Sverige är det alltid stort intresse för skid-VM 2021 i Oberstdorf.

I vår guide för VM skidor 2021 så kan du läsa program med alla tider och tävlingar för idag. Du hittar även till de bästa oddsen och våra speltips under Skid-VM 2021. Det är alltid en bra hjälp för få bättre koll på svenska landslagets medaljchanser under mästerskapet.

Inför VM skidor 2021 så är de största svenska chanserna för medaljer i form av Frida Karlsson, Ebba Andersson, Linn Svahn och Maja Dahlqvist på damsidan. Vårt främst medaljchans för herrar är Oskar Svensson på sprinttävlingarna.

Vad: VM i längdskidor 2021
När: 23 februari – 7 mars
Vart: Oberstdorf, Tyskland
Sveriges medaljer: 7 st – Se medaljliga OS 2022
Bästa oddsen: Bet365
Live stream & TV: SVT1, SVT2, SVTPlay & EurosportPlayer

Program & schemaBetting & oddsSvenska medaljchanserSveriges truppSe live stream & TV

Medaljligan

I vår egen medaljliga för VM i skidor har vi räknat medaljerna utifrån poäng. Ett land kan maximalt ta 6 poäng per tävling.

 • Guldmedalj = 3 poäng
 • Silvermedalj = 2 poäng
 • Bronsmedalj = 1 poäng

Medaljliga för VM i skidor 2021

Land Totala medaljer Guld Silver Brons Medaljpoäng
Norge 18 st 9 5 4 41 poäng
Sverige 7 st 2 2 3 13 poäng
Ryssland (RSF) 5 st 1 3 1 10 poäng
Finland 2 st 0 1 1 3 poäng
Slovenien 2 st 0 0 2 2 poäng
Schweiz 1 st 0 1 0 2 poäng
Frankrike 1 st 0 0 1 1 poäng

Uppdaterad: 28/2 – 2021

Sveriges medaljer:

Jonna Sundling, Guld – Sprint, klassiskt: 25 feb

Frida Karlsson, Silver – Skiathlon 15 km: 27 feb

Ebba Andersson, Brons – Skiathlon 15 km: 27 feb

Maja Dahlqvist & Jonna Sundling, Guld – Sprintstafett: 28 feb

Frida Karlsson, Silver – 10 km, fristil: 2 mars

Ebba Andersson, Brons – 10 km fristil: 2 mars

Frida Karlsson, Brons – 30 km, klassiskt: 6 mars


Program & schema med tävlingar idag

Här nedanför kan du hitta en schema med alla de tävlingar som kommer att avgöras i VM i skidor 2021. Där kommer du att se vilka datum och tider som finns för de loppen du absolut inte vill missa.

Det kommer finnas otroligt mycket längdskidor att se under mästerskapet. Se till att du följer med live. Det utlovas som vanligt en stor spänning!

Dag & tid Tävling
24/2 – 12:30 Kvalificering, 5 km – fristil (damer)
24/2 – 14:30 Kvalificering, 10 km – fristil (herrar)
25/2 – 12:15 Prolog, sprint – klassiskt (damer & herrar)
25/2 – 15:15 Sprint, klassiskt (damer & herrar)
26/2 Vilodag
27/2 – 11:45 Skiathlon, 15 km (damer)
27/2 – 13:30 Skiathlon, 30 km (herrar)
28/2 – 11:00 Sprintstafett, prolog (damer & herrar)
28/2 – 13:00 Sprintstafett, final (damer & herrar)
1/3 Vilodag
2/3 – 13:15 Fristil, 10 km (damer)
3/3 – 13:15 Fristil, 15 km (herrar)
4/3 – 13:15 Stafett 4×5 km (damer)
5/3 – 13:15 Stafett 4×5 km (herrar)
6/3 – 12:30 Klassiskt, 30 km (damer)
7/3 – 13:00 Klassiskt, 50 km (herrar)

Skid-VM 2021 betting

Om vi kollar in vilka odds som finns inför mästerskapet så finns det väldigt mycket intressant. Vi kan se många spelvärda odds på att Sverige ska kunna ta medaljer. Inte minst under sprinttävlingar där Sverige har chans för både damer och herrar.

Vi har samlat många av de bästa oddsen att spela på under VM i skidor 2021. Alla dessa speltips kommer du att kunna rygga inne hos samma bettingsida som vi spelar hos.

Det är inne hos Bet365 som vi kommer att spela på odds inför Skid-VM 2021 i Oberstdorf. Vi tycker alltid att det adderar en extra spänning inför alla tävlingar.

Odds för tävlingarna

Här kommer vi rada upp några av de hetaste oddsen att spela på. Många i Sverige kommer vilja spela på betting under VM i skidor 2021. Därför har vi sammanställt flera av de tävlingar och odds som vi tycker är spelvärda.

Sprintstafett – damer (28/2)

Åkare Odds
Sverige 1.66
Slovenien 5.00
USA 7.00
Norge 8.00
Schweiz 8.00
 • Bettingsida: Bet365
 • Speltips: Sverige vinner
 • Odds: 17.00 (uppdaterad 22/2)

10 km, fristil – damer (2/3)

Åkare Odds
Therese Johaug 1.25
Ebba Andersson 5.00
Jessica Diggins 10.00
Frida Karlsson 21.00
Marie Helene Fossesholm 34.00
 • Bettingsida: Bet365
 • Speltips: Frida Karlsson vinner
 • Odds: 21.00 (uppdaterad 22/2)

Stafett 4×5 km – damer (4/3)

Åkare Odds
Norge 1.66
Sverige 2.15
USA 12.00
RSF (Ryssland) 16.00
Finland 26.00
 • Bettingsida: Bet365
 • Speltips: Sverige vinner
 • Odds: 2.15 (uppdaterad 22/2)

Sveriges trupp

Här hittar du alla de svenska skidåkare som finns med i Sveriges trupp inför VM 2021 i Oberstdorf. Totalt är det 16 åkare som får chansen i den svenska VM-truppen. 8 damer och 8 herrar.

Damer

 • Ebba Andersson
 • Frida Karlsson
 • Charlotte Kalla
 • Linn Svahn
 • Maja Dahlqvist
 • Johanna Hagström
 • Emma Ribom
 • Jonna Sundling

Herrar

 • Calle Halfvarsson
 • Johan Häggström
 • Björn Sandström
 • William Poromaa
 • Oskar Svensson
 • Jens Burman
 • Karl-Johan Westberg
 • Anton Persson
 • Markus Grate

Sveriges medaljchanser i VM i längdskidor

Kommer det bli några svenska medaljer under VM i skidor i Oberstdorf. Ja – absolut. Utan en enda medalj skulle detta Skid-VM bli det allra sämsta på otroligt många år. Det kommer att bli svenska medaljer. Frågan är bara hur många medaljer som Sverige kommer att ta. Det vågar vi att lova.

Här kommer vi att ta fram de skidåkare i Sveriges landslag som står som störst favoriter att ta medalj under VM.

 • Vi tippar att Sverige tar 5 medaljer under skid VM 2021. 4 medaljer på damsidan – och 1 medalj på herrsidan.

Linn Svahn

Den allra största chans till medalj har vi i form av Linn Svahn. På en väldigt kort tid så har hon gått från junior till att fullständigt dominera världscupen i sprint. Hennes stora medaljchanser finns just i sprint. Både fristil och klassiskt.

Även i distansloppen så har Linn Svahn goda möjlgheter. Det har hänt förut att Linn Svahn har tagit pallplats när det är en längre distans att åka. Det gäller att banan är ganska lätt för att Linn Svahn ska kunna tävla mot Therese Johaug och de andra stjärnorna.

Ebba Andersson

På distsans så anser vi att Ebba Andersson är den åkare som är mest jämn i svenska truppen. Hon har radat upp fina placeringar under vintern. Inte minst i Tour de Ski där Ebba Andersson var länge uträknad – men avslutade med seger i den tunga stigningen uppför slalombacken.

Får Ebba Andersson till det på distansloppen – och får god hjälp av svenska vallateamet – så kan det bli medalj. Största hoten är Therese Johaug, Jessica Diggings och Frida Karlsson.

Frida Karlsson

Senaste Skid-VM i Seefield blev Frida Karlsson stora genombrott. Inför tävlingarna så visste få vem ens Frida Karlsson var. Det hela slutade med ett guld och två brons för svenskan. Detta kan inte ses som något annat ett otroligt genombrott. Sedan dess har hon alltid varit på tal för att utmana om pallplatserna.

Vi hoppas verkligen att Frida Karlsson gör ett nytt fint VM och samlar på medaljer för svensk del. Det är svårt att känna till hennes form inför mästerskapet. Det finns rapporter som både ger lugn och oro för Frida Karlsson form.

Oskar Svensson

Det allra största – kanske enda – medaljhoppet bland de svenska herrarna är i form av Oskar Svensson. Han har visat sig vara en mycket skicklig sprintåkare tidigare i vinter. Det har blivit två vinster i världscupen tidigare under säsongen. Inte minst i Tour de Ski där han spurtade ner både Bolshonov och Pellegrino.

I distansloppen brukar Oskar Svensson göra fina lopp – men räcker sällan till att slåss om pallplatserna som förbehålls av Ryssland och Norge.

Maja Dahlqvist

Vid sidan av Linn Svahn så är det Maja Dahlqvist som står som den stora utmanaren till guldet i sprint på damsidan. Att Maja Dahlqvist ska få en plats i Sveriges stafettlag känns som en självklarhet. Vi tror helt klart att även hon ska kunna ta medalj individuellt.

Maja Dahlqvist har tagit mängder av pallplatser under värdscupstävlingar – och har tidigare medaljer från mästerskap.

Jonna Sundling

Jonna Sundling och Maja Dalqvist påminner lite om varandra. Båda ligger snäppet bakom Linn Svahn i de flesta sprinttävlingar – men fortfarande snäppet före många andra konkurrenter. Får Jonna Sundling till ett bra lopp så är det inte många i världen som slår henne på fingrarna.

Jonna Sundling är en kandidat för att köra den åtråvärda stafetten – där huvudmotståndarena i Norge kommer vara stora kunkurrenter.

Live stream & på TV

Alla sändingar från Skid-VM 2021 kommer du att kunna se via live streams på nätet. Detta gör du helt gratis inne hos SVTPlay. Där kommer alla som befinner sig inom Sveriges gränser inte ha några problem att streama VM i skidor 2021.

Extra kul är det med SVTs vinterstudio. Det är en form av för- och eftersnack inför alla tävlingar som finns under skid-VM. Vinterstudion hos SVT är otroligt uppskattat och guidar dig igenom vad som varit – och vad som finns att vänta.

Alla tävlingar kommer att även sändas på TV. Det är antingen SVT1 eller SVT2 som du kommer att kunna sända tävlingarna hos.

 • Live stream: SVTPlay
 • TV-kanaler: SVT1 & SVT2

Streama Skid VM utomlands

Om du inte befinner dig i Sverige så har du heller ingen chans att ta hjälp av SVT. De sänder bara för de IP-adresser som är inom Sverige. Därför finns det även live streams från VM i skidor 2021 inne hos EurosportPlayer. Där kommer alla tävningar att sändas på nätet.

Det är dessvärre inte gratis att streama sport inne hos EurosportPlayer. Det krävs att du har köpt ett premium-paket. Där ingåt även annan sport som du kan se direktsänt.

 • Se utomlands: EurosportPlayer

Våra tankar om VM i skidor 2021

Självklart så håller vi tummarna för att Sverige tar så många medaljer som det bara är möjligt. Vi har blivit vana till att lägga den största pressen för medaljer bland våra damer. Det är där vi tror att minst 70% av alla medaljer kommer att komma ifrån. I värsta fall så blir det 100%.

Längdskidor är en matrialsport – och det gäller att det svenska vallateamet gör sitt yttersta för att ge åkarna goda förutsättningar. Sverige har ett vallateam som ska hålla världsklass. Det finns flera kända profiler inom skidvärlden som kommer preparera de svenska skidorna.

Tidigare denna säsongen så har det varit blandat kompott. Ebba Andersson har flera gånger under vintern ansett att skidorna varit slöa. Det hoppas vi verkligen inte hon behöver uppleva under VM.

Den allra mest spännande och intressanta tävlingen på förhand är sprintstaffeten på damsidan. Där tyder nästan allt på att det kommer att stå mellan Sverige och Norge. De har på pappret överlägsna lag för att ha chasnen till det mest åtråvärda guldet under hela skid-VM 2021.

Håll utkik för!

Några jokrar i leken finns det. I Sveriges trupp så har vi några åkare – utöver medaljchanserna – som kan överraska. Det finns stora chasner till potiential bland några svenskar som kommer bli extra kul att hålla koll på.

William Poromaa

Han har tidigare beskrivits som det enda svenska hoppet inför framtiden på herrsidan. William Poromaa har tidigare tävlingar visat att han kan hålla god fart i distansloppen. Kan utveckligen gå åt rätt håll under VM så ser det mycket ljust ut inför framtiden. Förra VM i Seefield så var det stora genombrottet för hans sambo – Frida Karlsson. Nu kanske hushållet återigen får en stark stjärna tänd.

Joahnna Hagström

En komet som kommer till damerna sprint är Johanna Hagström. Det är inte lätt att slås sig in i världens bästa sprintlag – men Johanna Hagström kan bli näst på tur. I världscupen så har hon gjort väldigt fina tävlingar – som även belönats med pallplatser.

Calle Hafvarsson

Alla vet att Calle Halfvarsson har en mycket hög potiential. Det svåra har varit att få ut krafterna. Det har gjort att han tyvärr inte ens är det bästa medaljhoppet på svensk sida. Skulle det släppa under VM i Oberstdorf så kan det bli väldigt kul att följa Calles tävlingar.

nyheter
Viktor Gyökeres är glödhet på inför transfers & övergångarna i sommar. Vilken blir hans nya klubb? Se odds för transfer till Arsneal & Chelsea.
11 april, 2024
stryktipset 30 mars
stryktipset
Stryktipset 30 mars! Läs vår analys och vårt spelförslag till kupongen!
29 mars, 2024
premier-league
Viaplay släpper nyheten om att de kommer dela Premier Leagues sändningar nästa säsong med en annan streamingstjänst.
27 mars, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1237 Artiklar