Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 2 mar, 2018

Vilket nordiskt land har flest OS-medaljer genom tiderna?

Här ger vi dig den totala fördelningen av alla OS-medaljer genom tiderna för de nordiska länderna. Sverige är i topp och Island finns i botten.

Norrmännen lär vara kaxiga efter OS 2018 i Pyeongchang. Där tog man ett nytt medaljrekord, och vann den totala medaljligan.

Att våra grannar i väst är skickliga på vintersport under vinter-OS råder det inget tvivel om. Kanske kan vi ta ner norrbaggarna nu när vi kollar på den totala medaljfördelningen mellan de nordiska länderna.

I vår grafik så har vi plockat fram de totalta resultaten från samtliga OS som länderna deltagit i. Både under sommar- och vinter-OS.

flest medaljer i os någonsin

Vill du använda kartan på din egen hemsida?

Kopiera HTML-koden nedanför & sätt in den på din blogg.

Sverige har flest medaljer

Vår grafik är främst härliga att kolla på med svenska ögon. Där ser vi att avståndet mellan oss och nästa land på listan är mer än 100 medaljer.

Detta tack vare sommar-OS. Kanske är det lite märkligt, men Sverige är ett land som främst är bäst på grenar som avgörs under sommar-OS.

Faktum är att hela 75,7 % (494 st) av alla Sveriges OS-medaljer genom tiderna kommer från sommar-OS.

Endast 24,3 % (158 st) kommer från vinter-OS. Vilket man kan tycka är anmärkningsvärt, då Sverige är ett land som bör ha några av världens bästa förutsättningar i vintersport.

Självklart finns det logiska förklarningar till detta. Sommar-OS är ett mästerskap som Sverige deltagit i sedan 1896. Vinter-OS är ett mer modernt mästerskap som hölls för första gången i Chamonix, år 1924.

Sveriges debut i OS var inte speciellt stark. Endast en svensk (Henrik Sjöberg) deltog, och han återvände hem till Sverige utan någon medalj.

Andra bullar blev det endast 16 år efter debuten. Sverige anordande för första gången ett sommar-OS 1912. Betydligt fler svenskar, i betydligt fler grenar ställde upp. Medaljerna skördades, och det slutade med en svensk total seger i medaljligan.

Hela 64 medaljer blev det under sommar-OS i Stockholm. Denna otroliga medaljskörd återupprepade sig 8 år efter när OS 1920 hölls i Antwerpen. På två OS i början av 1900-talet tog Sverige inte mindre än 128 medaljer.

Medaljer som vi kan vara glada över idag. Utan dessa medaljer hade Sverige faktiskt varit efter Norge i den totala medaljligan.

Norge näst bäst – Tack vare vinter-OS

Om den svenska medaljfördelningen främst kommer från medaljer vi tagit under sommar-OS, så är det tvärtom för Norge.

Norge har tagit imponerande 368 medaljer under vinter-OS. Däremot så sviker deras sommaratleter. Endast 152 medaljer har det blivit för norrmännen under sommar-OS.

Under vinter-OS så är det främst i skidsporten som skördar medaljer åt Norge. Under vissa grenar och discipliner så har Norge tagit flera medaljer. I vissa fall även trippla medaljer.

Norge är det land som kanske utmanar Sverige om platsen som bästa OS-land i Norden. Inte minst så ser deras framtid under nästkommande vinter-OS mycket positivt ut.

Sverige får istället hoppas på att dra iväg från norrmännen under sommar-OS. Där har Sverige nästan alltid mer medaljhopp än vad Norge har.

Finland bättre än Danmark?

Tredjeplatsen i den totala medaljligan kanske man tror borde gå till Danmark. Så är inte fallet. Finland är nästa land på vår lista med sina 470 medaljer. Vilket faktiskt är mer än dubbelt av vad Danmark har lyckats med.

Finland är det land i Norden som har jämnast fördelningen mellan medaljer från sommar- och vinter-OS. Däremot är det majorit för medaljer under sommaren.

Finland är likt som Sverige ett land där sportintresset är mer blandat än i andra länder. Finland har haft framgångar i alla olika sporter och mästerskap som ishockey VM, spjutkastning, längdhopp och långdistanslöpning genom åren.

Om Norge hotar Sverige om förstaplatsen, så är det Finland som i sin tur hotar Norge om andraplatsen.

Troligen kommer denna totala medaljliga inte att förändras något vidare drastiskt på många år. Länderna har idag en ganska jämn fördelning av medaljer om vi räknar med både OS under sommaren och vintern.

Danmark bör ha fler medaljer

Ett land som vi verkligen chockas av när vi skapade denna grafik är Danmark. Trots att man deltagit i över 41 olympiska spel så är medaljskörden minst sagt snål. Endast 195 medaljer (ungefär 4,5 medalj per OS) har man lyckats att ta.

Detta leder till att Danmark hamnar på en fjärdeplats av de nordiska länderna.

Anmärkningsvärt är att nästan alla Danmarks medaljer kommer från sommar-OS. Vilket skiljer sig ganska mycket från Norge, Sverige och Finland.

Endast en enda medalj under vinter-OS har Danmark tagit genom tiderna. Detta facit är verkligen något man bör bättra på om man ska ha en chans mot sin nordiska konkurrenter.

Danmark har en lång bit, nästan 300 medaljer upp till Finland. Frågan är om Danmark någonsin kommer vända på denna trend, eller att de övriga nordiska länderna kommer dra ifrån ytterligare.

Istället för OS, så får Danmark slåss mot Sverige under andra mästerskap. Till exempel under VM 2018 i fotboll så har man chansen att kunna titulera sig som bättre än Sverige.

Island sämst – Väntat

Med endast 300 000 invånare så bör inte Island vara en start OS-nation. Det är de inte heller. Faktum är att vi kan räkna alla Islands OS-medaljer på en hand. Fyra stycken har det blivit, och alla under sommar-OS.

Island väntar fortfarande på sitt första OS-guld någonsin. Av de fyra medaljer som Island har är 2 silver och 2 är brons.

Utsikten med heta idrottare ser inte speciellt positiv ut i Island. Speciellt inte när hela landet nu har börjat intressera sig för landslagsfotboll.

Inga överraskningar att Island hamnar sist på vår lista. Däremot tycker vi att de borde åtminstone tagit ett par fler medaljer. Island har haft med idrottare i både sommar-OS och vinter-OS under hela 38 mästerskap.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar