Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 19 jun, 2019

Varför är Qatar och Japan med i Copa América?

Varför spelar de asiatiska länderna Qatar och Japan i Copa América, det sydamerikanska mästerskapet? Eftersom Sydamerika inte har tillräckligt många länder, heter det ofta. Saken är den att Guyana, Surinam och Franska Guyana ligger i Sydamerika, men räknas ändå inte till CONMEBOL (den sydamerikanska fotbollskonfederationen). Vi förklarar varför.

Återigen är det dags för Copa América att hållas, denna gång i Brasilien. De tio sydamerikanska länderna som tillhör CONMEBOL (Confederación Sudamericana de Fútbol) deltar alltid, utan att behöva kvala in. För att fylla ut upplägget med tolv deltagarlag bjuds alltid två gästnationer in.

Denna gång är gästerna Qatar och Japan, och genom åren har vi fått se besök från flera av de centralamerikanska länderna – Costa Rica, Honduras, Panama – såväl som de karibiska länderna – Haiti, Jamaica – och dessutom de nordamerikanska länderna Mexiko och USA.

Men varför bjuds det varje år in nationer, medan de sydamerikanska länderna Guyana, Surinam och Franska Guyana aldrig får delta i mästerskapet?

Länder i Sydamerika
Nation Invånarantal Fotbollskonfederation
Brasilien 205 000 000 CONMEBOL
Colombia 46 000 000 CONMEBOL
Argentina 43 000 000 CONMEBOL
Peru 31 000 000 CONMEBOL
Venezuela 31 000 000 CONMEBOL
Chile 18 000 000 CONMEBOL
Ecuador 16 000 000 CONMEBOL
Bolivia 11 000 000 CONMEBOL
Paraguay 7 000 000 CONMEBOL
Uruguay 3 000 000 CONMEBOL
Guyana 800 000 CONCACAF
Surinam 600 000 CONCACAF
Franska Guyana 300 000 CONCACAF
Falklandsöarna 3 000

14 länder tillhör alltså geografiskt Sydamerika, men bara 10 länder tillhör kontinentens fotbollskonfederation CONMEBOL. Falklandsöarna har alldeles för få invånare för att ens tillöra en fotbollskonfederation, så de kan vi räkna bort. Men varför tillhör inte Guyana, Surinam och även Franska Guyana CONMEBOL?

Dessa tre nationer spelar istället sin fotboll med CONCACAF, vilket är Nord- och Centralamerika samt Karibiens samlade fotbollsförbund, vilket kan tyckas konstigt när Sydamerika uppenbarligen har behov av flera fotbollsländer.

Orsakerna till detta är flera, men är sammanfattningsvis främst kopplade till historia och tradition. Fram till relativt nyligen var Surinam och Guyana nederländska respektive brittiska kolonier. Franska Guyana räknas inte som en koloni utan som ett departement, och tillhör Frankrike.

Språket i de tre länderna är således holländska, engelska respektive franska. Historian och språket gör att de saknar en del av den kulturella kopplingen till resten av Sydamerika, där man bortsett från i Brasilien talar spanska. Istället har dessa tre länder mycket gemensamt med flera av de karibiska länderna, som också varit nederländska eller franska kolonier.


LÅNGLÄSNING: Målvakten Barbosa blev evigt hatad av hela Brasilien


Surinam, Guyana och Franska Guyana grundade det karibiska fotbollsförbundet

Nederländska Guyana, Brittiska Guyana och Franska Guyana – idag Surinam, Guyana och Franska Guyana – var faktiskt de som en gång i tiden grundade det karibiska fotbollsförbundet, vilket är företrädaren till dagens upplägg med Karibien tillsammans med Nord- och Centralamerika.

Utöver skillnaderna i språk, kultur och tradition mot resterande del av Sydamerika skär Guyanas högland av Guyanaländerna från resten av Sydamerika. Historiskt sett har det fysiska landskapet hindrat resor till resten av kontinenten, och det karibiska fotbollsförbundet grundades när resor söderut fortfarande var ett problem.

Visste du att?

Klubblagen från Franska Guyana deltar i Coupe de France (Franska cupen). Detsamma gäller även lagen från till exempel Martinique och Guadeloupe, som båda ligger i Västindien. Anledningen till detta är att dessa tre departement tillhör Frankrike.

I teorin hade vi alltså kunnat få se ett lag som geografiskt är från Sydamerika eller Västindien vinna Coupe de France och därmed kvalificera sig till Europa League. Men dessa småklubbar står sig givetvis inte särskilt bra i konkurrensen, utan åker alltid ut i förkvalet till själva turneringen.

Fotbollsquiz

fotbollsquiz
Lista ut vilken fotbollsspelare jag är. Läs våra ledtrådar i vår fotbollsspelare quiz - och gissa rätt spelare på 0-5 poäng.
12 juni, 2024
serie a quiz
fotbollsquiz
Hur mycket vet du om Serie A? Har du hyfsad koll, stenkoll eller ingen koll överhuvudtaget? Testa dig själv i vårt quiz och se om du kan få 10 rätt av 10!
12 januari, 2024
Fotbollsquiz för barn
fotbollsquiz
Hur bra koll har du på fotboll? Testa detta fotbollsquiz för barn!
12 januari, 2024

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar