Varför är Qatar och Japan med i Copa América?

Varför spelar de asiatiska länderna Qatar och Japan i Copa América, det sydamerikanska mästerskapet? Eftersom Sydamerika inte har tillräckligt många länder, heter det ofta. Saken är den att Guyana, Surinam och Franska Guyana ligger i Sydamerika, men räknas ändå inte till CONMEBOL (den sydamerikanska fotbollskonfederationen). Vi förklarar varför.

Återigen är det dags för Copa América att hållas, denna gång i Brasilien. De tio sydamerikanska länderna som tillhör CONMEBOL (Confederación Sudamericana de Fútbol) deltar alltid, utan att behöva kvala in. För att fylla ut upplägget med tolv deltagarlag bjuds alltid två gästnationer in.

Denna gång är gästerna Qatar och Japan, och genom åren har vi fått se besök från flera av de centralamerikanska länderna – Costa Rica, Honduras, Panama – såväl som de karibiska länderna – Haiti, Jamaica – och dessutom de nordamerikanska länderna Mexiko och USA.

Men varför bjuds det varje år in nationer, medan de sydamerikanska länderna Guyana, Surinam och Franska Guyana aldrig får delta i mästerskapet?

Länder i Sydamerika
NationInvånarantalFotbollskonfederation
Brasilien205 000 000CONMEBOL
Colombia46 000 000CONMEBOL
Argentina43 000 000CONMEBOL
Peru31 000 000CONMEBOL
Venezuela31 000 000CONMEBOL
Chile18 000 000CONMEBOL
Ecuador16 000 000CONMEBOL
Bolivia11 000 000CONMEBOL
Paraguay7 000 000CONMEBOL
Uruguay3 000 000CONMEBOL
Guyana800 000CONCACAF
Surinam600 000CONCACAF
Franska Guyana300 000CONCACAF
Falklandsöarna3 000

14 länder tillhör alltså geografiskt Sydamerika, men bara 10 länder tillhör kontinentens fotbollskonfederation CONMEBOL. Falklandsöarna har alldeles för få invånare för att ens tillöra en fotbollskonfederation, så de kan vi räkna bort. Men varför tillhör inte Guyana, Surinam och även Franska Guyana CONMEBOL?

Dessa tre nationer spelar istället sin fotboll med CONCACAF, vilket är Nord- och Centralamerika samt Karibiens samlade fotbollsförbund, vilket kan tyckas konstigt när Sydamerika uppenbarligen har behov av flera fotbollsländer.

Orsakerna till detta är flera, men är sammanfattningsvis främst kopplade till historia och tradition. Fram till relativt nyligen var Surinam och Guyana nederländska respektive brittiska kolonier. Franska Guyana räknas inte som en koloni utan som ett departement, och tillhör Frankrike.

Språket i de tre länderna är således holländska, engelska respektive franska. Historian och språket gör att de saknar en del av den kulturella kopplingen till resten av Sydamerika, där man bortsett från i Brasilien talar spanska. Istället har dessa tre länder mycket gemensamt med flera av de karibiska länderna, som också varit nederländska eller franska kolonier.


LÅNGLÄSNING: Målvakten Barbosa blev evigt hatad av hela Brasilien


Surinam, Guyana och Franska Guyana grundade det karibiska fotbollsförbundet

Nederländska Guyana, Brittiska Guyana och Franska Guyana – idag Surinam, Guyana och Franska Guyana – var faktiskt de som en gång i tiden grundade det karibiska fotbollsförbundet, vilket är företrädaren till dagens upplägg med Karibien tillsammans med Nord- och Centralamerika.

Utöver skillnaderna i språk, kultur och tradition mot resterande del av Sydamerika skär Guyanas högland av Guyanaländerna från resten av Sydamerika. Historiskt sett har det fysiska landskapet hindrat resor till resten av kontinenten, och det karibiska fotbollsförbundet grundades när resor söderut fortfarande var ett problem.

Visste du att?

Klubblagen från Franska Guyana deltar i Coupe de France (Franska cupen). Detsamma gäller även lagen från till exempel Martinique och Guadeloupe, som båda ligger i Västindien. Anledningen till detta är att dessa tre departement tillhör Frankrike.

I teorin hade vi alltså kunnat få se ett lag som geografiskt är från Sydamerika eller Västindien vinna Coupe de France och därmed kvalificera sig till Europa League. Men dessa småklubbar står sig givetvis inte särskilt bra i konkurrensen, utan åker alltid ut i förkvalet till själva turneringen.

Fotbollsquiz

Quiz: Zlatan Ibrahimovic i svenska landslaget
Quiz: Zlatan Ibrahimovic i svenska landslaget
Hur bra koll har du på Zlatans tid i landslaget? Testa dig själv i vårt quiz! …
News icon18 mars, 2021
Author iconEmil Sandberg
Quiz: Kan du namnge de 30 högst värderade spelarna i La Liga?
Quiz: Kan du namnge de 30 högst värderade spelarna i La Liga?
Testa dina kunskaper och ditt minne i detta fotbollsquiz! …
News icon16 juni, 2020
Author iconEmil Sandberg
Quiz: Minns du Sveriges trupp till EM 2016?
Quiz: Minns du Sveriges trupp till EM 2016?
Sverige har kvalificerat sig till EM 2020. Vi firar avancemanget genom att testa ert minne. Hur många spelare kommer ni ihåg från Sveriges senaste EM-trupp, år 2016?& …
News icon18 november, 2019
Author iconEmil Sandberg