Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 9 maj, 2017

Udda & konstiga sporter i världen

Det finns många sporter i världen som anses vara konstiga och ovanliga. Efter att vi följt med inom sportens värld ett längre tag så har vi hittat mycket annorlunda sporter som folk i världen kan tänkas vara intresserade av.

Här har vi valt att samla några av de sporter som vi tycker är mest udda och roliga av just den anledningen. Det är inte säkert att du känner till alla dessa kostiga sporter som vi radat upp här. Däremot så kommer du att få en inblick om du fortsätter att läsa om världens mest udda sporter.

För att du egentligen koll på duvracing, mugglar-quidditich eller Cheese Rolling?

quidditch verklighet människor

Mugglar-quidditch

Har du kanske läst, eller sett Harry Potter så är du säkert bekant med vad quidditich är. Det är en sport som uppfanns av bokens författare J.K. Rowling, och är endast till för trollkarlar och häxor med speciella egenskaper.

Denna sport har med böckernas otroliga popularitet även fått en mänsklig version. Denna version av sporten kallas mugglar-quidditch och kan spelas av människor utan trollkrafter.

I mugglar-quidditch så måste alla sju spelare i ett lag ständigt ha en kvast mellan benen. Denna kvast får inte under några omständigheter lämna positionen mellan benen. Skulle den göra det kommer laget och spelaren att bestraffas.

Det gäller sedan för spelarna på planen att sätta ”klonken”, eller bollen mellan de ringar som satts upp. Dessa ringar är värda olika mycket poäng, och det gäller naturligtvis att få flest poäng innan tiden tar slut.

Det går även att vinna matchen genom att fånga ”den gyllende kvicken”. Den kommer att vara svår att få tag i då den gyllende kvicken är en neutral spelare som får röra sig fritt långt utanför planens gränser.

Ostrullning (Cheese rolling)

Från de brittiska öarna så hittar vi nästa konstiga sport. Denna udda sport kallas för ostrullning, eller Cheese Rolling om man så vill.

Sporten är väldigt enkel. Det enda man behöver är en rund ost och en lång och brant nedförsbacke. Alla deltagare i Cheese Rolling startar på toppen av backen. Sedan kommer den runda osten att släppas. När osten sedan släppts så gäller det för deltagarna att springa, rulla eller ramla ner för backen.

Målet är natruligtvis att få tag i den rullande osten först.

Enkla regler, men det svåra är att komma ner för backen utan allt för hårda skador.

duvor

Duvracing

Visste du att det finns många utövare till den något udda sporten duvracing. Det är en sport där det gäller att träna sin duva, eller sina duvor att på kortast tid komma hem först.

När duvorna släpps så gäller det att vänta på att duvan ska komma hem. När den kommer till platsen som man tränat sin duva att ta sig till så kommer tiden att jämföras med andra duvor.

Den duva som har den bästa tiden kommer att vinna, och ägaren kan stolt skryta med att den vunnit ett lopp av duvracing.

Det händer att flera av dessa duvor aldrig kommer hem då de tappar bort vägen, eller blir dödade av andra rovdjur i naturen. Detta innebär att väntan för många inom duvracing kan bli mycket lång.

undervattenssport

Undervattningshockey

Under ytan så kan man spela undervattenshockey. Det är en sport som fungerar likt vanligt hockey, då två lag ska försöka att göra mål med hjälp av klubbor och puck. Klubborna som används är knappt 20 centimeter långa, vilket kräver att man ska simma ner till botten av bassängen för att kunna styra pucken mot motståndarens mål.

Varje lag har hela tiden sex spelare i bassängen. Dessa spelare är utrustade med både snorklar och simfötter. Detta för det ska vara enklare att simma, samt se pucken under vattnet.

Sporten har dessvärre inte blivit en populär publiksport då spelet sker under ytan, och kan därför vara väldigt svårt att följa med i.

Denna udda sport är inte så liten som man kan tro. Trots att den inte alls har blommat ut i Sverige så är den större än undervattensrugby som allt fler människor känner till.

segway sport

Segwaypolo

Den klassiska rikemanssporten hästpolo har fått en ny eftergångare. Istället för hästar så använder sig utövarna av Segways. Där kan spelarna själv kontrollera hur de kör för att sedan med poloklubbor försöka få bollen att spelas i rätt riktning.

Denna sport påminner väldigt mycket om just hästpolo förutom den viktiga detaljen att man använder segways istället.

bo taoshi japansk sport

Bo-Taoshi

En minst sagt konstig sport som kräver att lagen har hela 150 deltagare var. Alla dessa deltagare ska antingen försöka dra ner sin moståndares stolpe, eller skydda sin egen.

Resultatet av så många deltagare blir oftast två stora högar där deltagarna brottas, står på varandra, eller kämpar för att få de andra lagets stolpe att falla minst 30 grader till marken.

mask race

Daggmask-racing

En av de kanske kostigaste sporterna i världen är daggmasks-racing. Det är en tävling där tre personer i varje lag har varsin slumpmässigt utvald gräsplätt att jobba på. Det gäller att på denna gräsplätt locka upp så mycket daggmaskar som möjligt.

Det är inte tillåtet att gräva i marken eller förse gräsplätten med vatten. Utan istället så gäller det att få upp daggmaskar till ytan genom att spela musik som tilltalar maskar, eller slå fram vibrationer.

Det lag som får upp flest maskar under tiden som finns för tävlingen kommer att vinna. Världsrekordet togs av en 10-årig flicka som fick upp hela 567 maskar på en 3 kvadratsmeter stor yta.

kuddkrig pillow fight sport

Kuddkrig

Kanske låter det lite konstigt och bisarrt att man kan tävla i kuddkrig. Detta är dock helt möjligt om du är tjej eller kvinna. Denna sport finns med andra ord inte som en manlig version.

I kuddkrig så gäller det att brottas som vanlig klassisk brottning. Det är även tillåtet att slåss, så vidare kudden är emellan handen och den andras kropp.

Kuddkrig är ingen sport som vuxit sig stor, utan utövas endast av en liten skara människor i nordamerika.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar