Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 26 nov, 2018

Sverige mot nya höjder

Sverige har bevisat för världen att de är ett lag beståendes av riktiga krigare. Men allt detta är bara början på något nytt.

Ingen trodde att Sverige skulle gå så långt som de gjorde i VM. I en grupp som utgjordes av starka motståndare är det Sverige som lyckas toppa gruppen. Att få följa Sverige i VM-2018 var likt en dans på rosor. Vi fick alla chansen att äntligen drömma oss bort, jämföra oss bland de bästa och tro att vi kunde gå så långt att vi vann VM. Det började med Sydkorea och slutade förvånansvärt i kvartfinal. Den där gången när vi spöade México, och den gången vi visade Schweiz vem som bestämde. Vi var helt enkelt ingen att tampas med, ingen att underskatta.

Även första omgången av Nations League slutade med en succé, då Sverige avancerar sig vidare till en extra-chans att medverka i EM-2020. Sverige inledde undermåligt men slutade som vi kände igen dem som – vinnare. Sista matchen mot Turkiet tar Granqvist sats och sätter hänsynslöst straffen i målets högra hörn. Efter vad som var en fenomenal insats mot Ryssland och Turkiet, är det Sverige som är herren på täppan i gruppen. Gruppseger. Sverige kunde äntligen pusta ut medan man återblickade ett fantastiskt 2018, och därmed gå starkt in på ett nytt år. Genom att komma först i sin egen grupp i Nations League bevisade Sverige återigen att VM-insatsen inte var en tillfällighet.

Ankomsten av Janne Andersson förändrade allt med vad det innebar: taktiken, mentaliteten och prestationen. Vad Sverige behövde efter alla dessa var en passande taktik, det var kollektivet som skulle utgöra allt, vilket vi också har sett. Nu spelar Sverige som aldrig förr.

Tidigare var det träningsmatcher som gällde för Sveriges del, som nu ersatts av Nations League, vilket gör det svårare att testa på nya taktiker. Men trots det klarar sig Sverige ändå.

Otursamme Marcus Berg har fått mycket förtroende från Janne Andersson genom att få relativt mycket speltid trots sina många missar framför mål. I VM gjorde svensken inget mål alls, trots alla de klara lägen som erbjudits. I den avslutande Nations League-matchen mot Ryssland kunde dock Berg till slut bryta sin måltorka, vilket bådar gott inför framtiden.

Personligen tycker jag att mogne Anders Granqvist agerat ledargestalt på plan på grund av att han levt upp till vad det innebar att ha kaptensbindeln på högerarmen, men också på grund av hans kliniska straffar som gav oss alla trygghet. En annan framträdande gestalt, nummer 10, nämligen 26-åringen Emil Forsberg, har gjort sitt på plan. Matchen mot Schweiz var hans enda och även vårt viktigaste mål för avancemang till kvartsfinal. Efter 66 spelade minuter som innehöll många händelser, är det Forsberg som överraskar med ett skott strax utanför straffområdet. Sverige vann med 1-0 och Emil Forsberg är mannen som blir hjälten för dagen.

Men det är inte över än. Även om Sverige nått långt hittills, är detta bara en början på en ny historia. Sverige går fortfarande mot nya höjder, och siktar på stjärnorna. Möjligtvis händer det. För landet.

Ahmed Kheniab

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A

86 Artiklar