Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 14 nov, 2016

Så mycket tjänar en domare i Sverige: Löner i Allsvenskan

Går det att jobba som domare på heltid? Eller behöver de flesta domare i Sverige ett jobb vid sidan om? Vi tar upp de löner som finns inom svensk fotboll, och visar hur mycket en domare i allsvenskan tjänar per match.

Intresset av att veta hur mycket en domare i Allsvenskan, och i Sverige tjänar är stort. Många arga fans tar för givet att domare är överbetalade, eller så pass underbetalade att de måste ta mutor vid sidan om.

Många som ser en karriär som domare i Sverige vill veta om man kan arbeta som domare på heltid. Nedan finns en tabell över alla löner, ersättningar och arvode per match som gäller.

En domare i Allsvenskan tjänar..

Självklart så beror lönen som domare på vilken nivå man dömer på. I regel så är det mer lönsamt för en domare att ta hand om matcher för herrar.

Sedan går det stegvis uppåt beroende på vilken division man dömer på. Desto högre division, desto mer betalt får en domare. Om du behöver tips eller vill läsa om speltips till Allsvenskan så kan vi hjälpa dig!

Division Domare AD 4D*
Allsvenskan 8330:- 4165:- 1650:-
Superettan 4160:- 2200:- 1220:-
Division 1 2250:- 1350:-
Division 2 1650:- 985:-
Division 3 / U21 / JA Elit / JA 19 år (slutspel) 1220:- 730:-
JA 19 år (seriespel) 805:- 590:-
PA Elit / PA 16 år (slutspel) 805:- 590:-
PA 16 år (seriespel) 720:- 525:-

Att tjäna pengar på att döma Allsvenskan är ganska enkelt. Det är en sjyst timlön, som många gärna skulle haft. Det svåra är att få tillgång att döma matcher inom Allsvenskan. Längre ner hittar du information om du är intresserad av att jobba som allsvensk domare på heltid.

Bli fotbollsdomare på heltid

Som du ser i vår tabell med löner som svenska domare tjänar, så är det ett yrke man kan ha på heltid. Många I Sverige kan t.o.m. anse att man är ganska bra avlönad.

Har man en domarutbildning, och verkligen satsar på att jobba som fotbollsdomare i Sverige. Så är det inga problem alls.

Låt oss leka med tanken, att vi är en domare med behörighet att döma matcher i Allsvenskan. Då kan vi räkna med cirka 4 matcher per månad x ca 8300 kr. Sedan finns det gott om andra divisioner att döma. I Superettan, och i division 1 finns det även där en del pengar att hämta.

En månadslön över lite drygt 35 000 kronor efter skatt är inte helt omöjlig att uppnå. Det gäller bara att du har ett uppbokat schema, och ett intresse av att döma fotboll.

Om du funderar på att börja jobba som fotbollsdomare i Sverige, så är det inte bara ett intresse som krävs. Det gäller att du gått igenom flera domarutbildningar och skapar ett bra rykte om dig själv. En domare som inte dömer rättvist, eller inte sköter sitt jobb med bravur blir ofta ingen vidare domare.

Rykten kan då sprida sig mellan klubbar och föreningar i Sverige, och att du inte får tillgång att döma så många fotbollsmatcher som du önskar.

De allra flesta domare i Sverige håller däremot domaryrket vid sidan om ett annat arbete. Bor man inte i en storstad kan det vara svårt att döma så pass mycket matcher som krävs för att tjäna en heltidslön.

Dock fungerar det perfekt för att tjäna ihop en semesterkassa, eller använda pengarna till något roligt!

Det finns en del svenskan domare som är fastanställda av Svenska fotbollsförbudet. Dessa löner har vi dessvärre ingen tillgång till, men vi kan räkna med att den är över medel i Sverige åtminstone. Däremot är det viktigt att tänka på att Sverige är ett land med en kall vinter. Därför är det stor skillnad på en lön i augusti, i jämförelse med december.

Vad man tjänar i damallsvenskan..

Löneskillnaden mellan damer och herrar finns även inom domare i fotboll. Trots att Sverige kämpar för ett mer jämlikt samhälle, så är det mest rättvist att en domare i herrallsvenskan tjänar mer än en domare i damallsvenskan.

Tävlingskategori Domare AD 4D**
Damallsvenskan 2250:- 1350:- 920:-
Elitettan 1350:- 810:-
Division 1 920:- 595:-
Divison 2 720:- 525:-

En domare i damallsvenskan ställs inte för lika hårt tryck från publiken, och supportrar. Dessutom så är det mycket mer på spel inom herrfotbollen idag. Mycket mer pengar florerar, och intresset av fotboll för herrar är enormt i Europa.

För att de svenska lönerna inom damfotbollen ska öka krävs mer intresse tror vi. Det skulle vara få domare som skulle föredra att döma Allsvenskan för herrar, om nu lönen vore densamma för damallsvenskan.

Utomlands

Likt som mycket annat inom sportvärlden, så finns det mer pengar att tjäna utanför Sveriges gränser. Det räcker att vi bara åker ner till Tyskland, och Bundesliga för att se en stor lönskillnad.

Skulle man bli internationell domare och döma matcher i Premier League, Champions League, eller världsmästerskap som EM och VM. Då är chansen stor att du har ett ganska glassigt liv.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar