Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 3 maj, 2017

Niklas Wikegård vill gärna stå i båset igen

Han är förmodligen en av de mest profilstarka ledarikonerna i hockeysverige. Han var känd för sitt heta temprament och känsloutspel. Men även för att han var en mycket duktig tränare som många spelare har respekt för.

Kontraktet med Cmore löper snart ut och han säger att han känner sig lättad. Färjestad presenterade nyligen sin nya tränare Johan Pennerborn nyligen, ett jobb Wikegård var intresserad av men aldrig fick förfrågan. Så det återstår att se ifall någon klubb väljer att ta in honom nu innan nästa säsong eller om det dröjer till säsongen 18/19.

20 års erfarenhet av tränaryrket

Wikegård gjorde sitt senaste framträdande som tränare säsongen 04/05. Då stod han i Djurgårdens bås för tredje säsongen i följd och största framgången är en semifinal i SM-slutspelet. Han har representerat Väsby IK, Hammarby IF, Bodens IK, Djurgårdens IF, MIF och även schweiziska EHC Chur. Det blev även några landskamper på tränarbänken 98/99 och 99/00.

Med tanke på att Wikegård inte varit tränare sedan 2005 och bara är 53 år gammal är det väldigt imponerande med 20 års erfarenhet. Frågan är vilka klubbar som kan tänka sig att vara intresserade. De allra flesta i SHL har sina tränarstabar satta och kommer förmodligen inte att ändras om inte någon sparkas under säsongen.

Erfarenheten av sina jobb som expertkommentator har med all säkerhet gjort stor nytta. Han har fått se otroligt många timmar hockey och även intervjuat mängder av tränare. Något som säkert fått honom att få en helt annan överblick över tränarrollen än vad han haft tidigare. Så pausen på tio år har säkert gjort en hel del nytta och förhoppningsvis får vi se Wikegård i båset snart igen.

Han har ett tungt CV och något som kan skrivas till är vår andraplats på bästa sportkommentator i Sverige.

Wikegård tränare

Potentiell klubb

Wikegård har representerat Djurgården fyra säsonger som huvudtränare och ytterligare två som assisterande tränare. Trots att han är född i Gävle har det inte blivit någon tränarsejour där ännu.

Djurgården känns just nu som det hetaste alternativet för Wikegård med tanke på att den nuvarande coachen Robert Olsson hänger lite löst. Detta efter att utstått en hel del kritik under föregående säsong där Djurgården inte alls presterade som väntat. Laget slutade på en tiondeplats och var hela 20 poäng från slutspel. Skulle säsongen inte inleda som planerat kan Olsson eventuellt hänga löst och öppna upp för Wikegård.