Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 28 jan, 2019

Mourinho: ”Hade älskat att jobba under de förhållanden som Klopp och Guardiola har”

José Mourinho är för tillfället utan tränarjobb, efter att ha fått sparken från Manchester United i december. Tränarlegendaren sitter istället i Bein Sports studio, där han bidrar med intressanta vinklar på mycket.

”Att säga att du spelar vackert men inte vinna är ett skydd för förlorare”

José Mourinho var kraftigt kritiserad under sin sista tid i Manchester United. Förutom att resultaten gick emot hördes många bittra röster klaga över Mourinhos defensiva spelsätt.

Tränarens spelsätt i United är också vad programledaren i Bein Sports – där Mourinho idag är bisitare – siktar in sig på, när han frågar Mourinho om han möjligtvis får mer tillfredsställelse av att vinna en match där han inte haft bollen särskilt mycket.

Vad ger dig mest tillfredställelse – att vinna matchen med bollen eller att mala ner matchen och vinna utan bollen?

– Att vinna matchen, säger Mourinho bestämt. Och särskilt att vinna matchen när du känner att du vinner matchen på grund av en särskild plan. Jag tror att när vissa människor säger ”jag har min filosofi, min filosofi är baserad på bollinnehav, min filosofi är baserad på att bygga spelet bakifrån, min filosofi är baserad på vackert spel” men sedan inte har resultat, då betraktar jag det som ett skydd för förlorarna. Om du har bollen, om du har mer bollinnehav, om du bygger bakifrån, om du spelar vacker fotboll och du vinner – fantastiskt, det är perfektion.

Du har ett rykte om dig att ”parkera bussen”.

– Vet du när det ryktet började? När jag var mästare med Madrid med 100 poäng och 116 mål (säsongen 2011–12), rekordet inom spansk fotboll. När du ser det i Spanien, sett till historien av spansk fotboll med fantastiska lag. Du har troligen de bästa av de bästa lagen i världen de senaste årtiondena och vi är det laget som har rekordet – hur kan du vara defensiv med 100 poäng och 116 mål?

Programledaren ger sig inte, utan fortsätter på samma spår om Mourinhos rykte att vilja spela defensivt och ”parkera bussen”.

Har den stilen av fotboll sopats undan av Guardiola, Klopp, delvis Emery och hur andra spelar spelet idag? Har fotboll med mindre bollinnehav tappat i styrka mot hur modern fotboll spelas idag?

– Vad är det, modern fotboll?

Modern fotboll är passningsspel, rörelse med bollen, att göra mål, underhållande om du kan – det är modern fotboll.

– Anser du Simeone (Diego Simeone, Atlético Madrid) vara en bra manager? Jag gör det.

Det gör vi alla.

– Anser du att han fått bra resultat med Atlético Madrid i ett land där självklart Real Madrid och Barcelona borde, de borde vara ovanför Atlético? Jag anser det. Spelar de vacker fotboll?

Inte nödvändigtvis.

– Inte nödvändigtvis. Och Diego gav nyss en intervju för några dagar sedan efter att han förlorade i cupen mot Girona, och han sa ”idag spelade vi bra men vi förlorade. Vad jag vill är att vinna”.

”Jag hade älskat att få jobba under de förhållanden som Klopp och Guardiola har”

Programledaren fortsätter sedan konversationen med en liten försiktig pik mot Mourinho.

Borde en manager kunna gå in i en fotbollsklubb och placera sin filosofi och vad han tror på oberoende av historian i den klubben?

– Jag tycker det beror på, jag tycker absolut att det beror på.

Jag ställer frågan för att Gary Neville nyligen sa att aldrig igen ska en manager anställas i Manchester United som har en filosofi som är annorlunda mot den som United-supportrar har växt upp med och fått se.

– Han känner inte till min filosofi.

Vad är din filosofi?

– Beror på, min filosofi beror på. Jag skulle älska att gå till en klubb med förhållanden att kunna göra vad Jürgen (Klopp, Livepool) och Pep (Guardiola, Manchester City) till exempel gjort. Du ser laget Liverpool startar med nu – hur många spelare var där innan Jürgen anlände?

Inte många, om någon.

– Ett par. Och när Pep inte var glad med de fyra ytterbackar han hade så köper han samma sommar fyra ytterbackar som han gillar. Och när han köpte en målvakt som Claudio Bravo och sen var han inte glad med Claudio Bravo och nästa säsong köpte han Ederson. Och när Jürgen är i klubben i tre och ett halvt år och han vinner absolut ingenting och han har fortfarande tilliten och förtroendet, och fortfarande förhållandena att fortsätta köra och köra och troligen, denna säsong, har de chansen att göra det. Men det blir första gången de vinner en trofé. Det är därför jag säger att jag, i mitt nästa lag, inte kommer att starta en konversation med en klubb utan att veta exakt vad klubben vill och exakt vad klubben har att erbjuda i form av struktur och i form av klubbens mål.

Läs också:

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar