Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 24 maj, 2017

Monacos Grand Prix: Odds och starttider på tävlingen

Monacos GP är ett stadslopp som körs varje år i slutet av maj månad. Förra årets tävling stod Lewis Hamilton som vinnare efter att ha kört sin Mercedes bäst av samtliga förare. Tävlingen är en del av Formel 1-VM och har varit det sedan 1950. Bäst på Monacos Grand Prix de senaste fyra åren har Hamiltons stallkamrat Nico Rosberg varit. Rosberg har vunnit tävlingen tre år i följd, från 2013-2015.

Redan på torsdag går det att få lite försmak av racet, klockan 10:00 körs träning 1 och det sänds på Viasat Motor. Mer information om testloppen och huvudloppet kommer längre ner i texten.

Lewis Hamilton är inte oväntat favorit

Lewis Hamilton har varit det största namnet inom Formel 1 de senaste åren och är inte helt oväntat favorit inför racet i Monaco. Hamilton har blivit mästare tre gånger, senast 2015, och är inte bara favorit i denna tävlingen utan även att vinna hela VM. Den forne stallkamraten och största konkurrenten Nico Rosberg meddelade efter fjolårets vinst att han lägger av med Formel 1 med omedelbar verkan.

Anledningen till att Nico Rosberg lägger av är att han vill ha mer tid till familjen. Och med segern 2016 har han uppnått sitt mål i att bli världsmästare.

Monaco GP 2017

Det enda loppet som körs på allmän väg

Helheten av loppet går på allmän väg och det är även det enda loppet som går genom en tunnel. Förr kallades tunneln för det mörka hålet men idag är tunneln givetvis upplyst av säkerhetsskäl. Banan är inte lik någon annan eftersom den går på allmäna vägar, det gör loppet helt unikt och där förarnas skicklighet verkligen sätts på prov.

Loppet är även väldigt lättillgängligt för allmänheten då det går att se från stadens byggnader. Det är väldigt spektakulärt att se bilarna köra i en stadsmiljö med historiska byggnader. Ett måste att följa för den racingintresserade helt enkelt.

Monaco GP 2017 odds

Starttider under Monacos Grand Prix

Första träningen är på torsdag den 25e maj och börjar klockan 10.00. Sedan är det dags redan klockan 14.00 för träning 2. På fredagen är det ett uppehåll och inga lopp kommer att köras, först på lördag är det dags igen.

På lördag klockan 11.00 är det träning 3 och också den sista träningen. Klockan 14.00 körs kvalet och placeringarna inför tävlingen bestäms, allt sänds på Viasat motor.

TV3 sänder hela tävlingen på söndag. Då är det äntligen dags för tävling och den startar klockan 14.00 den 28e maj. Den går även att följa på live stream och Viasat motor.

Monacos Grand Prix är inte den enda racingen under helgen. Det är även speedway Grand Prix på lördag 27e maj. Tävlingen går på TV10 men det går även lika bra att streama speedway.

Betting och odds på Formel 1

Man kanske kan tro att man bara kan spela på vem man tror vinner loppet. Men det finns mängder av olika speltyper. Du kan spela på vem som är snabbast på träning 1, vem som bryter tävlingen först, vem som får snabbast varvtid och mycket mer.

Vi på sportal håller Lewis Hamilton som favorit även vi, han vann den senaste tävlingen i Spanien som gick den 14e maj. Med segern följde 25 poäng med på rankingen och tvåan Sebastian Vettel tog med sig 18 poäng.

I totalen leder just nu Sebastian Vettel på 104 poäng men tätt därefter jagar Lewis Hamilton på 98 poäng. En vinst för Hamilton skulle alltså leda till att han tog över förstaplaceringen i totalen.

  • Vårt speltips: Lewis Hamilton vinner
  • Odds: 2.25
  • Spelbolag: bet365

Största konkurenten är Sebastian Vettel som var 3,4 sekunder efter Hamilton i spanien för drygt två veckor sedan. Vettel har ett odds på 2.37 att vinna, en vinst skulle bli hans andra vinst på Monacos GP.

Ronnie Peterson F1

Ronnie Peterson är enda svensk som vunnit Monaco GP

Ronnie Peterson är en av Sveriges största racingprofiler genom alla tider. Han vann aldrig VM men var riktigt nära vid två tillfällen då han slutade på andraplats. Han vann totalt tio lopp och kom tvåa lika många. Hans första lopp i F1 någonsin körde han på Monacos GP, det blev ingen seger då utan det dröjde fyra år innan hans första och enda seger på Monacos GP.

Ronnie Peterson avled under operation efter en våldsam krock under ett lopp på den Italienska GP. Hans bil fattade eld och förarna Patrick Depailler och James Hunt lyckades dra ut Peterson från bilen. Han förlorade aldrig medvetandet men väl på sjukhuset skulle kirugerna operera Petersons benfrakturer. Då fylldes hans lungor med blod och hans liv gick inte att rädda. Den 11 september 1978 avled Ronnie Peterson på sjukhuset.