Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 17 dec, 2018

Iniesta: ”Ronaldinho ringde mig mitt i natten inför El Clásico…”

Ronaldinho har sedan ett år tillbaka slutat spela fotboll. Hans gamla lagkamrat Andrés Iniesta bidrar här med en minnesvärd historia om brasilianaren.

Ronaldinho är världens kanske mest begåvade fotbollsspelare någonsin, och har skämt fans från bland annat PSG, Barcelona och Milan med sin talang. Fotbollsskorna är numera upplagda på hyllan, men historian han skrivit och minnena han skapat kommer att bestå för evigt.

Någon som minns tillbaka på sin gamla lagkamrat med glädje är Barcelonastjärnan Andrés Iniesta, som här berättar en story om Ronaldinho inför El Clásico-mötet på Santiago Bernabéu säsongen 2005/06.

”Ronaldinho ringde mitt i natten och sa att han skulle lämna Barca”

Andrés Iniesta fick ett telefonsamtal från Ronaldinho mitt i natten, och det var inte det samtal man vill få från lagets största stjärna.
– Några dagar före El Clásico mot Real Madrid, ringde ”Dinho” mig mitt i natten, när jag var hemma. Jag svarade och han sa ”Andrés, jag vet att det är klockan 3 på natten, men jag måste bekänna någonting. I juni kommer jag att lämna Barca. Min bror (tillika agent) har nått en överenskommelse med Real Madrid. Det är en otrolig summa som jag inte kan tacka nej till. Du är ung, du förstår… Men snälla, berätta inte för någon i omklädningsrummet eller klubben, förråd mig inte, jag litar på dig mer än någon. Andrés, god natt”. Han gav mig inte tid att säga någonting.

Andrés Iniesta var i närmast chocktillstånd, men han tänkte inte berätta för någon, precis som Ronaldinho bad honom. Kommande dag var stämningen på träningsplanen annorlunda.
– Nästa dag var vi på träningsplanen och jag kände en besvärlig stämning omkring mig. Hela laget var tysta och alla hälsade på Ronaldinho på ett annorlunda sätt…

Men Iniesta förstod inte vad som pågick, förrän på matchdagen.
– När El Clásico-dagen kom, i omklädningsrummet i Santiago Bernabéu, sa Dinho till oss: ”Killar, idag är en väldigt viktig match, de är starka, men de här dagarna har jag upptäckt att vi är som en familj. Jag ringde alla er under natten och sa att jag skulle lämna i juni, men ingen av er sade någonting. Efter det insåg jag att vi är redo att lida i tystnad hellre än att förråda varandra. Jag kommer att stanna här en lång tid… nu, låt oss gå ut på planen och ge en lektion till spelarna i Madrid!”

Barcelona skulle komma att köra över Real Madrid i just detta El Clásico, och ”Barca” vann med 3-0, i matchen som spelades i Madrid. Ronaldinho blev tvåmålsskytt, och efter hans andra mål applåderades han av Real Madrid-publiken på Santiago Bernabéu.

Relaterat: Topp 10 flest frisparksmål någonsin

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar