Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 13 nov, 2018

GUIDE: Kvalet till Superettan – dessa är klubbarna som gör upp

Syrianska FC, Oskarshamns AIK, IFK Värnamo och Varbergs BoIS – dessa är klubbarna som gör upp om att spela i Superettan 2019.

På onsdag spelas första mötet i kvalet till Superettan. För att ladda upp inför de rafflande matcherna har vi skrivit en guide om lagen.

IFK Värnamo och Varbergs BoIS kommer från två deppiga säsonger i Superettan, där de alltså inte lyckats knipa mer poäng än att tvingas kvala för att hänga kvar i serien. I kvalet väntar 2:an från Division 1 Norra respektive 2:an från Division 1 Södra.

Underifrån är det Syrianska FC och Oskarshamns AIK som siktar på att avancera i seriesystemet. Syrianska gick länge en kamp om andraplatsen med Carlstad United, men efter en rad svaga resultat av Carlstad samtidigt som Syrianska gick starkt blev det SFC som säkrade chansen att nå Superettan.

I Division 2 Södra lyckades Oskarshamns AIK efter en mycket stark slutspurt knipa andraplatsen. Oskarshamn kommer nu att ställas mot Varbergs BoIS, medan Syrianska möter IFK Värnamo.

  • För att titta på kvalet till Superettan behöver du ett konto på CMore.

Läs vår guide om de fyra lagen!

Syrianska FC

Det enda laget av dessa fyra som spelat i Allsvenskan, vilket var så sent som år 2013.

Syrianska FC värvade stort inför säsongen, och tog bland annat in profilerna Mathias Ranégie och Martin Mutumba. Den sistnämnde tvingades tråkigt nog att avsluta karriären härom månaden på grund av att han drog på sig sin andra korsbandsskada, men Ranégie är kvar och har gjort hela 10 ligamål denna säsong.

Syrianska åkte alltså ur Allsvenskan 2013, och flera av namnen som spelade i laget då är fortfarande kvar i eller har kommit tillbaka till klubben. Bland annat finner vi George Makdessi, Kevin Bisse och Mattias Mete i rödgult. Andra mer kända namn i Södertäljelaget är tidigare Djurgårdsspelaren Sebastian Rajalakso och tidigare Hammarbyspelaren Alagie Sosseh.

Trots en svag start på säsongen, där Syrianska var 9 poäng från andraplatsen efter 12 omgångar, kunde man alltså komma tvåa till slut. Laget stod för en fantastisk höst som kröntes med seger i derbyt mot Assyriska i sista omgången.

Grundad: 1977

Säsonger i Allsvenskan: 3

Senast i Allsvenskan: 2013

Säsonger i Superettan: 6

Senast i Superettan: 2017

Oskarshamns AIK

Oskarshamns AIK kvalificerade sig för Division 1 inför säsongen 2014, vilket var första gången någonsin laget från sydöstra Sverige var så pass högt uppe i seriesystemet. Efter att ha slutat 9:a, 8:a, 10:a och 5:a har man nu stått för en jättesäsong, och tack vare en stark säsongsavslutning kunde man vinna kampen om andraplatsen strax före Tvååker och Eskilsminne.

I Oskarshamns trupp finner vi exempelvis försvarsveteranen Johan Niklasson, som bland annat var med och tog upp Åtvidaberg till Allsvenskan 2010, där han också gjorde 9 matcher. Han vände tillbaka till moderklubben OAIK när laget nått Division 1, och kan nu vara med och föra laget ännu högre upp än så.

Utöver Niklasson hittar vi i Oskarshamn även förre KFF-talangen Anton Agebjörn, pålitlige målskytten William Kvist och flyttfågeln Sonny Karlsson. Karlsson har under sin karriär varit runt i hela 16 olika klubbar, och har som mest stannat två år i samma lag. Trots de ständiga miljöombytena har han gjort mål nästan vart han än kommit, och denna säsong har han mäktat med 10 baljor.

Grundad: 1922

Säsonger i Allsvenskan: 0

Säsonger i Superettan: 0

Säsonger i Division 1: 5

I division 1 sedan: 2014

Varbergs BoIS

Den halländska klubben Varbergs BoIS har spelat Superettan-fotboll sedan år 2012, och vill knappast sluta med det nu. Varberg har sedan uppflyttningen flera gånger varit uppe och nosat på topplaceringarna i Superettan, men har ändå aldrig varit riktigt nära att sluta topp 3.

Varberg har spelat andraligafotboll tidigare också, men den nuvarande sejouren är klubbens första sedan den Sveriges andraliga döptes till Superettan år 2000.

I Varberg hittar vi bland annat Hampus Zackrisson, som debuterade i Allsvenskan för IFK Göteborg som 18-åring år 2013. Vi finner även målvakten Matt Pyzdrowski, som spelade 19 allsvenska matcher för Helsingborg utspridda över HIF:s två senaste säsonger i Allsvenskan. Andra viktiga spelare är den unge men tuffe försvararen Jakob Bergman, den spelskicklige mittfältaren Albert Ejupi och den interna skyttekungen Nahom Girmai.

Grundad: 1925

Säsonger i Allsvenskan: 0

Säsonger i Superettan: 7

I Superettan sedan: 2012

IFK Värnamo

Talangfabriken IFK Värnamo, som genom åren producerat spelare som Michael Svensson, Jonas och Simon Thern, Niklas Hult, Viktor Claesson, Mohamed Bangura med flera, slåss för att hänga kvar i Superettan.

Idag spelar bland annat Joakim Wulff, Pär Cederqvist och Predrag Ranđelović i klubben.

När Värnamo nådde Superettan till år 2011 var det klubbens första visit i ligan, även om man gjort tio säsonger i Sveriges näst högsta serie tidigare, innan den hette Superettan. Värnamo hade till en början svårt att hävda sig i Superettan, och tvingades kvala för att hålla sig kvar år 2011, 2012 och 2013. Väsby United, Lunds BK och Dalkurd FF fick i tur och ordning se sina drömmar om uppflyttning krossas av detta svårrubbliga lag.

Efter alla kval följde några starkare säsonger och förra året var man inte alltför långt borta från en topp 3-placering. Men nu är man alltså tillbaka i botten och får återigen kvala för att ordna kontraktet. Reder man ut stormen igen?

Grundad: 1912

Säsonger i Allsvenskan: 0

Säsonger i Superettan: 8

I Superettan sedan: 2011

Matcher, tid och datum

Onsdag 14 november

16:45 Oskarshamns AIK – Varbergs BoIS

19:00 Syrianska FC – IFK Värnamo

Söndag 18 november

18:00 Varbergs BoIS – Oskarshamns AIK

18:00 IFK Värnamo – Syrianska FC

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar