Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 25 aug, 2017

Boxning: Mayweather vs. McGregor – chanserna inför lördagsnatten

Spekulationerna, analyserna och teorierna fortsätter hagla tätt i media över hela världen. Vem kommer vinna matchen i Las Vegas under den sena lördagsnatten? Ingen har egentligen kommit fram till något mer än ungefär det oddset säger om chanserna – Floyd Mayweather är fortfarande den givna favoriten.

Men McGregor skall förstås inte räknas bort. Här tittar vi närmare på några intressanta teorier om matchen, och några aspekter som både kan förstärka och förändra just din tro på matchens utgång.

årets match

Datalogen Walter Wojtowicz modell

Lördagens match mellan Mayweather och McGregor, som kan gå till historien som en av de mest inkomstbringande när det gäller PPV och live stream inom boxning, kan också bli en av de mest spelade boxningsmatcherna. Det har redan spelats enorma summor på en match som säkerligen kommer bli ihågkommen oavsett utfallet.

Medan oddsen just nu talar sitt tydliga klarspråk om att amerikanen är den givna segraren – Mayweather ger 1.28 mot drygt 4.00 gånger insatsen på McGregor – kan det vara värt att höra vad matematisk statistik säger om förutsättningarna.

Datalogen Walter Wojtowicz modell för oddsvärderingar inom betting på boxning har sedan den utvecklats, spikat samtliga av Mayweathers matcher.

Modellen har varit så träffsäker att den prickat in segermarginalen i alla utom ett fall för dessa matcher. Modellen förutsåg också Tyson Furys skräll mot Wladimir Klitschko i november 2015, mot alla oddsspelares stor förväntan på Ukrainaren. Modellen, som bland annat väger in parametrar som historisk matchdata, slagstatistik och domartendenser, menar att McGregors bästa chans till skräll är att försöka vinna de tidiga ronderna genom att öka slagfrekvensen kraftigt medan Mayweather – enligt förväntan – boxas defensivt.

Vidare är McGregors andra bästa chans till seger att Mayweather sparar energin i alldeles för många ronder, samtidigt som McGregor träffar ordentligt och får Mayweather att gå i golvet. Enligt modellen är oddset närmare en på 25 gånger att McGregor går segrande ur matchen. Det motsvarar med andra ord en chans på 4% eller ett odds på 25 gånger pengarna. Och när det gäller matchavgörandet – givet Mayweather som favorit – är sannolikheten som högst att detta sker någon gång mellan den sjunde och nionde ronden.

Mayweather satsar pengar på sig själv

Även om det är svårt att bekräfta, kan det vara värt att notera att Floyd Mayweather uppges spela på sig själv för första gången. Trots att UFC-bossen Dana White insisterar på att Mayweather satsar på sig själv, menar stjärnans närmaste krets att Floyd aldrig haft som vana att satsa pengar på sig själv inför en match. Med det sagt, går det inte att förneka Mayweathers livliga bettingaktviteter på andra sportevenemang.

Från och till går det att följa Mayweathers resultat och satsningar då boxaren är flitig med att exponera sina oddskuponger – naturligtvis från vinnande spel – på diverse sporter. För två år sedan redovisade han en kupong på 200 000 dollar på NBA-matchen Warriors – Rocket, och Warriors som matchvinnare. Han satsade hela 1.1 miljoner dollar på Oregon-seger mot Arizona State 2012. Det talas nu om att Mayweather överväger att satsa någonstans runt hiskliga 5 miljoner dollar på sig som vinnare mot McGregor i lördagsmatchen.

Potentiellt skulle det innebära en utbetalning på närmare 6.5 miljoner dollar, vilket innebär en ren vinst på 1.5 miljoner dollar, om amerikanen håller för favorittrycket.

I sociala medier försäkrar han också följare om att visa upp kupongen, som han själv påstår blir den allra största insats som han gjort någonsin. Möjligtvis kan detta påverka Mayweathers motivation. Defintivt triggar det egot att bli ännu större inför matchen. Om den stora satsningen talar till Mayweathers eller McGregors fördel är svårt att säga. Sett till aspekten pengar är vadet knappast något att sätt i proportion till de sanslösa arvoden som båda boxarna får för hela evenemanget – vi talar trots allt i sammanahanget om pengar i miljardklassen.

Mayweathers comeback – fördel McGregor

Även om favoritskapet ligger på Mayweather i egenskap av meriter och rutin, får vi inte glömma bort att matchen är amerikanens första i tävlingssammanhang sedan 2015 då Andre Berto besegrades. Det var drygt två år sen Mayweather kunde göra sin vinstsvit ännu vackrare genom att gravera in den 49:e raka segern. Därefter gick han i pension – fram tills det stod klart att han skulle möta UFC-fightern McGregor den 26 augusti 2017.

Naturligtvis kommer vi få se en vältränad och trimmad Mayweather som går upp i ringen på lördag natt, men frågan är om han på något sätt känner av avsaknaden av att stå i rampljuset på den absolut högsta nivån. Huruvida McGregor kan utnyttja detta till sin fördel återstår att se, men just det faktum att Mayweather numera är 40 år gammal samt varit borta från proffsboxningen i två år talar definitivt till McGregors fördel.

En annan sak att ta hänsyn till är viktklassen. Mayweather är förstås sedan tidigare van med den givna viktklass. Men McGregor kan ha ett litet övertag som inte behöver banta ned sig lika mycket. Även om det är knappa skillnader med något mer övervikt för McGregor, följer alltid att mer vikt ger mer tyngd i slagen. Detta motkompenseras av att mer muskler alltid behöver syresättas, vilket i sin tur påverkar konditionen.

Vi får se om vi kan se några tendenser av att Mayweather skulle vara ringrostig på lördag natt – i synnerhet i inledningsronderna. Det är just då, som tidigare poängterat, som McGregor är som fräschast och allra vassast.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar