Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 16 nov, 2018

Atlético Madrid – får inte till det

Under det senaste decenniet har Atlético varit ett av världens mest framstående lag som spelat alltifrån kulmen av ligan till finaler i Champions League, men får trots allt inte till det. Atlético är ett lag som strävar efter det bästa men har fortfarande inte vunnit det bästa man kan vinna i klubbfotboll, nämligen Champions League.

Säsong efter säsong, vinst efter vinst. Diego vrider och vänder, tjuter och drar sig i håret, men får trots allt inte till det. Största bekymret för Simone är storlagens komplexitet, och Champions League titeln hamnar därmed bortom räckhåll. Faktum är att Atletico inte har samma kvalité på spelare som spelare i Real Madrid, Barcelona, Juventus, Bayern Munich, Manchester City, men är trots det väldigt starkt som lag, då spelarna är skickliga på det som kallas ”teamwork”.

År 2013/14 är den bästa säsong de har spelat hittills. Inte enbart slutade de upp på förstaplatsen i La Liga och därmed vann serien, utan även hamnade de förvånansvärt i finalen mot Real Madrid. Matchen slutade med att Real Madrid erhöll vinsten med 4–1, och Atlético Madrid som var så nära. Två säsonger efter, nämligen säsong 2015/16, upprepar sig finalen mot Real Madrid och denna gång kom Atlético ännu närmare Champions League guld genom att framskrida till straffar. Straffdramatiken höll på ett tag och Atletico missade sin fjärde straff, jobbigt, sedan hängde det på Ronaldo som också satte den. Atletico förlorar därmed sin andra final mot Real Madrid. Begripligt? Med det kan man konstatera att Atlético Madrids mest bekymmersamma motståndare på senaste decenniet är onekligen Real Madrid. Vad mer behöver Diego Simone göra egentligen?

Diego Simone har inbringat så mycket till Atlético Madrid. Inte enbart har han bevisat att han är ett taktiskt geni som kan opponera sig på giganterna, utan har lämnat ett stort avtryck av vad riktigt lagsamarbete innebär, nämligen hur alla spelare utgör en otroligt viktig del vid både offensiva och defensiva situationer. Men trots allt detta kanske det i slutändan beror på spelarnas kvalité, detta ”lilla extra” som skulle göra en väsentlig skillnad. Med detta menar somliga att det ligger i detaljerna, och att en detalj inom fotboll på världsklass kan vinna titlar. Kanske är det så, kanske inte.

Ahmed Kheniab

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A

86 Artiklar