Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 5 apr, 2018

Arsène Wenger – In eller ut? All statistik för Arsenal sedan 1996

Arsène Wenger har nått många framgångar under sina 22 säsonger i Arsenal, men de senaste åren har kantats av uteblivna resultat och protester från fans. Om ett år går Wengers kontrakt med klubben ut, men frågan är om han lämnar redan innan dess.

Arsène Wenger tog över Arsenal år 1996, och har under sina dryga 20 år i klubben uppnått stora framgångar. Det har bland annat blivit 7 FA Cup-titlar och 3 Premier League-titlar. Höjdpunkten var säsongen 2003/04, då ”The Invincibles”, bestående av spelare som Sol Campbell, Patrick Vieira, Freddie Ljungberg, Dennis Bergkamp och Thierry Henry, gick igenom hela ligaspelet utan att förlora en enda match.

Arsène Wenger har också gjort sig känd för sin oerhörda framgång i att kvalificera Arsenal till Champions League. Wenger hade lyckats med att ta Arsenal till världens finaste klubblagsturnering under samtliga av sina säsonger i klubben, fram till 2016/17 då det blev en 5:e-plats och missat Champions League-spel. Denna säsong har det inte gått bättre, och i takt med de försämrade resultaten har också rösterna kring en Wenger-avgång höjts.

Loading...

Loading…

Infografiken är korrekt sedan den 5/4 2018.

Upprepade protester från fansen

Arsenal kom visserligen 2:a i Premier League för bara 2 år sedan, men därefter har lagets prestationer bara försämrats. Majoriteten av fansen har tröttnat på Wenger, och tycker att det efter 22 år är dags för någonting nytt. Upprepade gånger har åskådare hållit upp banderoller som skanderar att Wenger ska lämna klubben, och kritiken nådde sin kulmen mot Stoke City i slutet av förra säsongen.

Ett flygplan hade anordnats att flyga över Bet365 Stadium under matchen mellan Stoke och Arsenal, med parollen ”Wenger – Out means out!!”. Wenger såg planet, men sade sig inte bry sig om budskapet.

– Jag får betalt för att göra mitt jobb, för en klubb jag älskar, och jag kommer att göra det så länge jag är här, med engagemang. Jag påverkas inte alls av det, sade Wenger då.

Wengers kontrakt går ut sommaren 2019, men ryktena om att han försvinner redan denna sommar är många. Wenger själv har sagt att han inte väger in åsikter från fansen när han beslutar huruvida han fortsätter i klubben eller inte, men supportrarna hoppas på att åtminstone lyckas påverka klubbägaren Stan Kroenke.

Kroenke har ett väldigt gott öga till sin nära vän Arsène Wenger, men även när det gäller vänner har väl tålamod sina gränser.

En del har även pratat om att Arsène Wenger borde bli ny förbundskapten för Frankrikes landslag. Tyvärr lär han inte hinna få den posten innan VM 2018 i fotboll startar.

Europa League-guld nyckeln för Wenger

Europa League ser ut att vara Arsenals enda väg att kvalificera sig till Champions League kommande säsong. Uttåg ur Europa League, och Wengers dagar i Arsenal kan snart vara räknade. Här kan du läsa om Arsenal – CSKA Moskva stream & speltips.

Självklart hoppas Wenger på att nå finalen i Europa League, och där vinna den ack så betydelsefulla titeln som genererar i en CL-plats. Det skulle nog tysta många av kritikerna som just nu ropar på ett tränarbyte i Arsenal.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar