Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 23 maj, 2019

Ajax ändå nöjda

Ingen kunde tro att Ajax skulle komma så långt som de gjorde. Även om de åkte ut ur Champions League var de ändå nöjda. Ajax kommer förevigt vara i våra minnen.

Pojksagan slutade tyvärr lite dystert för Ajax. Efter att ha slitit sig förbi Real Madrid och Juventus var det Tottenham som slutligen sade ifrån. I nittionde minutens femte tilläggsminut satte Lucas Moura sitt tredje mål för Tottenham och gick därmed vidare till final. Ajax kunde bara inte tro vad som just hände.

När slutsignalen gick kunde inte Ajax och även hela världen inte förstå vad som just hände. Lucas gjorde mål efter mål, allt gick så snabbt. Övertaget som Ajax hade slutade som ett underläge. Tidigare samma vecka gjorde Liverpool en sådan historisk vändning, men nu var det Tottenham som gjorde det.

Man kan ju undra vad som gick igenom spelarnas huvuden när slutsignalen gick. Jag tror helt ärligt talat att det var en blandning av ilska, besvikelse, hopplöshet och vilsenhet på en gång. Grabbarna kunde inte förstå vad som hände. Det kändes surrealistiskt. Det såg man i deras ögon. Tro mig.

Hemmafansen började applådera för att Ajax ändå gjort sitt bästa och därmed kommit så långt. Ajax-spelarna tog sedan sina väskor, åkte hemåt och sov den ofrånkomliga smärtsamma natten. På morgonen var det en ny dag och Ajax hade fortfarande ”unfinished buisness”. Det fanns något som Ajax fortfarande behövde göra, nämligen att vinna Eredivisie. Enkelt var det inte heller, för att PSV Eindhoven låg enbart tre poäng bakom. Ajax behövde vinna. Ajax-spelarna samlades i omklädningsrummet, uppmanade varandra att lägga ifrån sig det som har hänt och fokusera på titeln. Tomhänta kunde de inte vara efter att de kommit så långt.

Ajax gick in och vann matchen. Ajax vann titeln och de firade till min förvåning mycket starkt. Wow. Jag blev förvånad att de reagerade så positivt trots att de åkt ut ur Champions League. Det fick mig att inse att sportmannaskap inte handlar enbart om att vinna allt, utan man får också nöja sig i det man har åstadkommit ibland. Vi alla får göra det.

Ajax firade som man ska göra. De sjöng efter matcherna med fansen och hoppade som om att de vunnit allt. När de höll tal rördes jag mest av De Ligts legendariska tal framför tusentals människor i Amsterdam. Den unga holländaren pratade passionerat med en stark och tuff ton där han menade att Ajax har bevisat sig själva. Att de har visat vilka de är och att de gjort det tillsammans. Sedan tackade han fansen.

Ajax har verkligen visat att man inte behöver ha de bästa spelarna för att vinna allt. Ajax kanske inte vann allt, men de vann våra hjärtan. Tack Ajax.

Ahmed Kheniab

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A

86 Artiklar