Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 28 aug, 2017

Polis tvingades att stoppa huliganer i Stockholmsderbyt

Det fanns en ganska stor risk för att det skulle uppstå tumult under Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården. Så blev det också.

Strax innan att andra halvlek skulle blåsas igång, så rullades tv-bilder från det sydöstra-hörnet av Friends Arena. Anledningen var att AIK-anhängare hade tagit sig till Djurgårds-klacken för att bråka.

Enligt uppgifter som kommit in efter matchen, så hade en grupp med Djurgårds-supportrar försökt att sno med sig en banderoll tillhörande den kända, eller ökända AIK-grupperingen ”Firman Boys”.

Cirka 170 supportrar greps efter matchen

Händelsen som utspelade sig på Friends Arena var olycklig, men också inte helt oväntad. Det är ett av få heta derbyn i Allsvenskan som anses som en högriskmatch för polisen.

Det som hände tros vara följande:

En Djurgårdssupporter promenerade ostört fram till den sektion av arenan som medlemmar i Firman Boys har sina årskortsplatser. Där kan supportern sedan slitit bort den banderoll som Firman Boys allt som oftast har med på matcherna.

Djurgårdssuportern flydde sedan från platsen, men var tvungen att släppa den banderoll som han tagit.

Flera supportrar eller huliganer följde sedan efter, hela vägen till Djurgårdsklacken. Väl där så hann polisen gå emellan supportrarna innan allt för allvarliga slagmål, eller skador inträffades.

Det var under flera minuter en mycket upprörd stämning på arenan. Främst bland Djurgårdsklacken där polisen gjorde en stor insats för att skydda såväl djurgårdare och AIK-supportrar.

Tack vare den videoövervakning som finns, samt att flera av personer ej bar maskering så kunde omkring 170 personer gripas efter matchen. Det är ännu oklart hur många av dessa som kommer att få en dom mot sig.

Hulliganer & firmor i Allsvenskan blir allt mer förkommande, vilket skapar oro bland klubbarna, arrangörerer, polis, spelare och laglydiga fotbollssupportrar.

Under matchen så han det även brännas av flera bengaler och pyrotekniska produkter. Något som inte heller är tillåtet att använda sig av i samband med matcher i Allsvenskan.

Stjäla banderoller – allt vanligare fenomen i Allsvenskan

Det finns en ond tradition bland huligan- eller supportergrupper att försöka stjäla banderoller från varandra. Detta för att sedan retsamt kunna sprida bilder med banderollen på bl.a. sociala medior.

Det finns flera exempel på när det stulits banderoller, halsdukar och tröjor som visar lojalitet till ens lag.

I många av fallen så är dessa stölder kopplade med våld eller hot. Vilket gör det mindre trevligt för de supportrar som kommer till arenorna med flaggor, banderoller och annat.

Många teorier finns om att huligan-kulturen kommit till Sverige från England. Det finns flera bra huliganfilmer som skildrar hur läktarvåldet kan romantiseras.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar