Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 26 jul, 2014

Norrköpings gyllene generation kan upprepa historien

Med en stark samling av dominerande unga fotbollsspelare är IFK Norrköping redo att ta nästa steg.

För att kunna förstå nutiden måste man se tillbaka på vad som har hänt. 1989 hade IFK Norrköping ett lag av högsta kvalité, ett av Sveriges absolut bästa lag. Det året tog klubben sitt senaste och tolfte SM-guld för historien. Vid det laget var det bara Malmö FF som hade tagit fler guld än dem. Kanske ser många äldre som kunde uppleva den eran, tillbaka på den tiden då Norrköping hade ett lag i toppklass. Kan Norrköping någonsin ta sig tillbaka till samma finrum? Nu är den tiden inne. Om laget någon gång igen ska kunna bygga ett lag som blir ett av de bästa i Sverige är det de kommande åren den rätta tiden.

Med yngre förmågor som Linus Wahlqvist, Gentrit Citaku, nyinkomna Mirza Halvadzic blandat med några år äldre Christoffer Nyman, David Mitov-Nilsson, Alexander Fransson och Alhaji Kamara, kan laget nå toppen.

Linus Wahlqvist, bronsmedaljör i U17-VM för Sverige, pratar om hur Norrköping fått fram en så bra generation födda på 90-talet, anbuden han hade efter VM och mycket mer. 17-åringen beskriver sig själv och säger även det avgörande.

-Jag är en ung backspelare, egentligen mittback men har spelat högerback under året i Norrköping där mina matcher i allsvenskan börjar gå framåt och bli fler. Främst ser jag mig själv som en spelare med bra spelförståelse, ganska bra fötter och tillräckligt snabb. Samtidigt har jag en bra förmåga att anpassa mig efter nya nivåer och komma in i olika miljöer fort, t.ex. från junior till a-lags fotboll, säger Norrköpingsspelaren och fortsätter.

-Varför Norrköping har fått in mer ungt blod i truppen är svårt att säga. Dels tror jag det är för att vi har bra spelare i ungdomslagen som har visat framfötterna men jag tror även att det kan vara en ekonomisk fråga. Att klubben tjänar mer på att använda de unga duktiga spelarna man har än att värva in andra spelare som är lika bra.

Nära att gå till Premier-League klubb

Wahlqvist säger att intresse alltid finns om man är med på nivåer som i allsvenskan och i U17-VM. Men att han just nu trivs väldigt bra i Norrköping och har ingen anledning att flytta. Speltid är det viktigaste och det har han fått menar 17-åringen.

För ett par år sedan var Wahlqvist väldigt sugen på att gå utomlands till någon ungdomsakademi. Då visade Sunderland ett väldigt stort intresse men han valde att skriva på för Norrköping istället. Han tror mer på att få spela fotboll i ett a-lag än att kämpa sig igenom ungdomsnivåer i ett annat land. Hans utveckling skedde inte så mycket under själva U17-VM. Internationella erfarenheter är alltid viktigt men det är i klubblaget man utvecklas menar han. Varje dag tränar Wahlqvist med ett allsvenskt lag och spelar matcher mot de bästa lagen i Sverige, det är det som ger utveckling.

-Något jag måste förbättra är fortfarande att bli mer ”seniorspelare” och ta några kliv fram med min fysik, säger han.

”Fått ihop det väldigt bra”

Janne Andersson har fått ihop laget väldigt bra på vårsäsongen, tycker Wahlqvist. Det är ett ungt lag blandat med några äldre och även fast det har gått lite knackigt emellanåt så har laget ändå gjort några riktigt bra matcher. Janne är en tränare som kan väldigt mycket, han vet vad han vill och är bra på att få ihop laget. Samtidigt ställer han krav vilket Wahlqvist tycker har varit bra för Norrköping under våren.

-Detta år lär bli lite av ett mellanår, men under hösten och in på nästa säsong tror jag vi kommer att ta stora kliv, det finns väldigt mycket potential. Värvningen av Mirza Halvadzic visar att vi kommer bli ett spännande lag framöver. Tränaren tar in mycket ungt och friskt blod i truppen vilket jag tror kommer göra laget gott framöver.

Wahlqvist själv visste inte om att Halvadzic var på väg att skriva på för Norrköping. Tränaren hade några frågor om honom, annars var det inte så mycket han visste om det vilket var en positiv överraskning. Spelarna känner varandra sen starten av landslaget när de var 15 år och Wahlqvist tror att valet blev enklare när Halvadzic visste att han skulle gå till ett lag där han redan kände två spelare, Linus Wahlqvist och Gentrit Citaku.

Nästa steg: plats i A-trupp

Spel utomlands är verkligen något Linus Wahlqvist strävar mot. Han vill inte spela ungdomsfotboll utomlands utan nästa steg ska bli till en A-trupp tycker han. Det är i klubblaget jobbet ska göras och ett steg utomlands öppnar upp möjligheten för landslagsspel på högsta nivån ännu mer vilket han strävar efter.

-Att komma ut i Europa och spela i världens bästa ligor samt slå sig in i landslaget är såklart mitt mål i framtiden. För att komma dit måste man få kontinuerlig speltid i allsvenskan och hela tiden utveckla alla delar. Det jag måste jobba på mest är fysiken, jag behöver bli lite större, starkare och snabbare. Ligan jag till slut vill hamna i är Premier League just för att jag tycker att den bästa fotbollen spelas i England och ligan kan vara väldigt jämn, säger han och jag ställer en sista fråga om hans framtid om 5 år.

-Om 5 år ska jag fylla 23 år och har tagit steget ut i Europa efter några startsäsonger i Sverige. Jag kämpar då för landslagsspel och har vunnit ett SM-guld med Norrköping.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1752 Artiklar