Gustaf Rauer photo
Gustaf Rauer

- 5 maj, 2020

Mittfältsspelaren om skadehelvetet: ”Försökte leva livet ändå”

Mittfältsspelaren om skadehelvetet: ”Försökte leva livet ändå”

Sportal har träffat Sirius suveräne mittfältare Elias Andersson. 24-åringen berättar bland annat om sitt engagemang i ett nystartat integrationsprojekt, om dagens Sirius och om den svåra skadan 2018 som satte tillfälligt stopp i karriären.

Tuff väg tillbaka från skadan

Andersson har haft en tung väg tillbaka till svensk fotbolls finrum efter en korsbandsskada inför säsongen 2018. Mittfältsspelaren berättar för Sportal hur det gick till. Hässleholmssonen hade en tuff väg tillbaka efter skadan kom, en svår tid som han nu ser tillbaka på.

– Jag hade en korsbandsskada som gjorde att jag var helt ur spel hela 2018. Under skadan så krigade jag på med all sorts rehabilitering som gjorde knäet starkare och stabilare. Samtidigt (vid denna tiden) som jag skötte min rehab så försökte jag leva livet ändå utan eller med mindre fotboll. Vid denna tiden passade jag på att resa, festa, träffa min familj och vänner. Hade jag inte gjort det hade det nog varit svårare att hålla humöret uppe.

Även för 24-åringens klubb Sirius var det ett tungt år 2018, laget haltade i tabellen och Andersson kunde bara titta på vid sidan av planen.

– Just år 2018 hade Sirius det ganska tungt och klarade kontraktet precis så det var väldigt nervöst att sitta på läktaren och kolla, jag föredrar att spela själv. Vi ska försöka göra det ännu bättre än förra säsongen där vi slutade på en elfteplats.

Ett nytt och hungrigt Sirius

Med ny energi har unge Andersson återigen levererat fina prestationer i allsvenskan, och var dessutom en av de bästa spelarna i Uppsalaklubben föregående år.

– Fotbollslivet är på topp just nu. Vi har hårda och bra träningar för att komma igång inför den allsvenska premiären. Det är ett ganska nytt IK Sirius denna säsongen med lite ändringar i tränarstaben och ganska stor förändring i spelartruppen, säger han och fortsätter:

– Vi har fått in nya och det har kommit upp ”yngre” spelare som är hungriga på att visa vad de går för. Ser verkligen fram emot säsongen och känns som vi i Sirius har något spännande på gång här.

Mittfältaren om Rydström: ”Är ganska hård men…”

Tränare Henrik Rydström står ensam i rodret för Sirius efter att radarpartnern Mirza Jelecak fått lämna. Till kommande säsongen finns det mycket att se fram emot för samtliga i Uppsalaklubben. Andersson betonar att han tycker att tränaren har en bra balans mellan två olika tillvägagångssätt en tränare kan vara, en hård och en mjuk sida.

– Samarbetet med “coach” (Rydström) funkar bra tycker jag, han lyssnar på oss spelare och vi lyssnar på honom. Sedan tycker jag att saker börjar sitta mer och mer på fotbollsplanen också. ”Henke” är en rak och ärlig tränare som är ganska hård, men som ändå kan skämta till det då och då.

Integrationsprojekt utanför fotbollen

Under dessa märkliga omständigheter som har uppstått genom covid-19 har idrottare mycket träning på egen hand för att hålla sig i god form. Men det finns andra saker vid sidan av fotbollen som tar plats för vissa även under dessa tider. Att engagera sig i något allmännyttigt gör inte många offentliga personer, även om plattformen finns där som för exempelvis professionella fotbollsspelare.

Andersson är en av de få som tar vara på sin status i fotbollen och ger tillbaka till samhället.

– Jag jobbar som ambassadör för ett integrationsprojekt som heter “Unite People”, en organisation som hjälper nyanlända i Sverige att komma in i samhället. De anordnar olika fotbollsaktiviteter för de nyanlända så dem socialisera sig och skapa kontakter och skaffar vänner. Följ gärna “Unite People” på sociala medier!

Bästa allsvenska minne

Under Anderssons relativt korta karriär har han hunnit tillhöra tre allsvenska föreningar som kommer att spela allsvenskan 2020, Helsingborgs IF, Varbergs BOIS och sin nuvarande klubb Sirius. Genom detta är han en god kandidat till att fråga hur han tror att tror att klubbarna kommer att prestera under den kommande säsongen. Vi frågade även om hans individuella situation med utgående kontrakt 2020 och chansen att gå till en annan klubb.

– Min allsvenska debut i “HIF” och mitt första allsvenska mål med “HIF” och med Sirius. Mitt mål med säsongen är att utvecklas ännu mer, spela så mycket som möjligt, hjälpa laget och klubben med det jag är bra på och även öka poängskörden. Sedan får vi se vad som händer till sommaren eller till vintern.

Tippar Allsvenskan 2020

Med en preliminär startdatum på allsvenskan 2020 satt den 14 juni blickar vi framåt och frågar Sirius mittfältare om hur han tror att det kommer att gå för sina dåvarande och sitt nuvarande lag.

– Jag tror att “HIF” kommer vara ett stabilt mitten gäng i årets allsvenska och att de kommer att komma på åttondeplats. Sedan tror jag att Varbergs BOIS kommer att få det tuffare. De kommer att få kvala sig kvar i allsvenskan tror jag, säger Andersson.

Slutligen frågar vi honom om vilket lag han tror kommer att vinna allsvenskan 2020. Han ger ett bestämt och rakt svar på den ställda frågan.

– Hammarby.

ahmed qasem byter till irak
allsvenskan
Elfsborgs mittfältare Ahmed Qasem har kontaktas av Iraks fotbollsförbund samt förbundskapten Jesús Casas. Enligt uppgifter har han bestämt sig för att byta till Iraks landslag.
19 december, 2023
allsvenskan
Titta på Malmö - Elfsborg stream eller via TV. Hitta sida som visar matchen eller TV som kommer sända finalen av Allsvenskan 2023.
19 november, 2023
aik dif stream tv
allsvenskan
Se hur ni kan live streama AIK - Djurgården, när lagen möts i Allsvenskan på söndag eftermiddag den 24 september.
19 september, 2023

Gustaf Rauer

Gustaf Rauer is an old Sportal veteran, who wrote on the site already between 2013 and 2015. After a few years of absence, he was back in the autumn of 2018, and became a welcome new addition. Gustaf has a broad area of ​​knowledge and follows more or less all football. He has previously written for Norra Skåne and Fotbolliblekinge.In addition to writing for Sportal, Gustaf Rauer studies journalism at Lund University. He is also a big Football Manager enthusiast.

127 Artiklar