Mittfältsspelaren om skadehelvetet: "Försökte leva livet ändå"

Sportal har träffat IK Sirius 24-årige mittfältare Elias Andersson. Han berättar bland annat om sitt engagemang i ett nystartat integrationsprojekt, om dagens Sirius och om den svåra skadan som satte tillfälligt stopp på karriären.

Skada satte tillfälligt stopp

Elias Andersson har haft en tung väg tillbaka till svensk fotbolls finrum efter en korsbandsskada inför säsongen 2018. Mittfältsspelaren berättar för Sportal hur det gick till.

– Jag hade en korsbandsskada som gjorde att jag var helt ur spel hela 2018. Under skadan så krigade jag på med all sorts rehabilitering som gjorde knäet starkare och stabilare. Samtidigt (vid denna tiden) som jag skötte min rehab så försökte jag leva livet ändå utan eller med mindre fotboll. Vid denna tiden passade jag på att resa, festa, träffa min familj och vänner. Hade jag inte gjort det hade det nog varit svårare att hålla humöret uppe.

Även för Anderssons klubb IK Sirius var det ett tungt år 2018, laget haltade och Andersson kunde bara titta på vid sidan av planen.

– Just år 2018 hade IK Sirius det ganska tungt och klarade kontraktet precis så det var väldigt nervöst att sitta på läktaren och kolla, jag föredrar att spela själv. Vi ska försöka göra det ännu bättre än förra säsongen där vi slutade på en elfteplats.

Streama Allsvenskan live på nätet

Ett nytt och hungrigt IK Sirius

Med en ny energi har unge Andersson återigen levererat fina prestationer i allsvenskan och var en av de bättre spelaren i Uppsalaklubben föregående år.

– Fotbollslivet är på topp just nu. Vi har hårda och bra träningar för att komma igång inför den allsvenska premiären. Det är ett ganska nytt IK Sirius denna säsongen med lite ändringar i tränarstaben och ganska stor förändring i spelartruppen.

– Vi har fått in och det har kommit upp ”yngre” spelare som är hungriga på att visa vad de går för. Ser verkligen fram emot säsongen och känns som vi i Sirius har något spännande på gång här.

“Är ganska hård men…”

Med tränare Henrik Rydström ensam i rodret för laget till kommande säsongen finns det mycket att se fram emot för samtliga i Uppsalaklubben. Andersson betonar att han tycker att tränaren har en bra balans mellan två olika tillvägagångssätt en tränare kan vara, en hård och en mjuk sida.

– Samarbetet med “coach” (Rydström) funkar bra tycker jag, han lyssnar på oss spelare och vi lyssnar på honom. Sedan tycker jag att saker börjar sitta mer och mer på fotbollsplanen också. “Henke” är en rak och ärlig tränare som är ganska hård, men som ändå kan skämta till det då och då.

Projekt vid sidan av planen

Under de märkliga omständigheter som har uppstått genom COVID-19 har idrottare getts mycket träning på egen hand för att hålla sig i bra form, men det finns andra saker vid sidan av fotbollen som tar plats för vissa även under dessa tider. Ett engagemang som många offentliga personer inte gör även om har plattformen till det som exempelvis professionell fotbollsspelare.

– Jag jobbar som ambassadör för ett integrationsprojekt som heter “Unite People”,en organisation som hjälper nyanlända i Sverige att komma in i samhället. De anordnar olika fotbollsaktiviteter för de nyanlända så dem socialisera sig och skapa kontakter och skaffar vänner. Följ gärna “Unite People” på sociala medier!

Bästa allsvenska minne

Under Anderssons relativt korta karriär har han hunnit tillhöra tre allsvenska föreningar som kommer att spela allsvenskan 2020, Helsingborgs IF, Varbergs BOIS och sin nuvarande klubb IK Sirius. Genom detta är han en god kandidat till att fråga hur han tror att tror att klubbarna kommer att prestera under den kommande säsongen. Vi frågade även om hans individuella situation med utgående kontrakt 2020 och chansen att gå till en annan klubb.

– Min allsvenska debut i “HIF” och mitt första allsvenska mål med “HIF” och med IK Sirius. Mitt mål med säsongen är att utvecklas ännu mer, spela så mycket som möjligt, hjälpa laget och klubben med det jag är bra på och även öka poängskörden. Sedan får vi se vad som händer till sommaren eller till vintern.

Tippar Allsvenskan 2020

Med en preliminär startdatum på allsvenskan 2020 satt den 14 juni blickar vi framåt och frågar IK Sirius-spelaren hur han tror att det kommer att gå för sina dåvarande och sitt nuvarande lag.

– Jag tror att “HIF” kommer vara ett stabilt mitten gäng i årets allsvenska och att de kommer att komma på åttondeplats. Sedan tror jag att Varbergs BOIS kommer att få det tuffare. De kommer att få kvala sig kvar i allsvenskan tror jag, säger Andersson.

Slutligen frågar vi honom om vilket lag han tror kommer att vinna allsvenskan 2020. Han ger ett bestämt och rakt svar på den ställda frågan.

– Hammarby.