Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 14 feb, 2012

Försäsongen är alldeles för lång

Elfsborg låg länge med titelkampen i Allsvenskan förra säsongen. Men det svajiga bortaspelet – som bland annat såg boråsarna förlora de sista fyra bortamatcherna – stjälpte klubben. 

– Om man tittar på de matcher vi får stryk så är det på bortaplan mot lag som är sämre än oss. Trots det tycker jag att vi tog ett ordentlig steg framåt, även om vi måste bli bättre på att gneta och också vinna matcher de dagar det inte riktigt stämmer, analyserar en av lagets stora stjärnor, forwarden Lasse Nilsson, när Sportal.se ringer upp. 

Nilsson tvingades direkt efter säsongens slut att lägga sig på operationsbordet för att få fason på en menisk i ena knät. Nu är han äntligen tillbaka i spel. 

– Det har varit en väldigt speciell försäsong eftersom jag har varit skadad. Jag har inte kunnat delta alls i fram till den sista veckan när jag kunnat vara med. Jag opererade ena menisken i november, det skulle gå fort att komma tillbaka men komplikationer har gjort att det tagit längre tid än jag hade hoppats på.

Men att tappa i uppbyggnadsträningen är ingenting som Lasse Nilsson bryr sig speciellt mycket om.

– Det är klart att jag inte har mått så bra över att missa så mycket, det har jag aldrig gjort tidigare. Men om jag ska vara ärlig så är den svenska försäsong alldeles för lång. Jag behöver egentligen bara 5-6 veckor av riktigt bra träning och några matcher för att komma i form. 

Försäsongens enda träningsmatch så här långt – mot danska Nordsjälland – slutade med en 1-2-förlust. Det var Jörgen Lennartsson första match som tränare för Elfsborg.

– Just spelmässigt har vi inte riktigt fått svar på vem Jörgen Lennartsson är, det återstår att se. Jag ser fram emot att se det men han har kommit med ett lite annat upplägg. Förra året hade vi vårt första träningsläger nu medan Jörgen har valt att träna istället. 

Vad har Lennartsson bidragit med?

– Det handlar framförallt om en ny röst, inte minst för spelarna som varit med ett tag. Han är en kompetent ledare och det har varit viktigt för honom att få ihop en grupp som drar åt samma håll. Hittills har han gjort ett väldigt bra jobb. 

– Det är klart att det går att jämföra tränare och tränare men om jag ska beskriva Lennartsson så är han väl en teoretiker som kan otroligt mycket fotboll men som är bra på att få ut det till det praktiska. Han är otroligt noggrann och hela truppen är väldigt nöjda med honom. 

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1740 Artiklar