Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 14 jun, 2012

Det är klart att vi siktar på Europa

BK Häcken har gjort flest mål i Allsvenskan under våren och det trots att en av lagets viktigatse offensiva spelare gått skadad hela säsongen. Jonas Henrikssons säsong har varit ett riktigt helvete. Efter två ingrepp, ett i bukmuskeln och ett på sina båda höftben, har våren ägnats åt monoton styrketräning och rehabilitering.

– Det har varit väldigt jobbigt och är fortfarande det. Jag ser små framsteg men det får helt enkelt ta den tid det tar. Det kan ta två veckor, en vecka eller en månad. Det är helt klart jobbigare när man inte vet hur lång tid det tar, säger Henriksson till Sportal.se.

– Men det är en del av fotbollslivet, att gå igenom skador. Först gick vi in och gjorde en bukmuskelförstärkning och sedan gick vi in och skrapade på mina höftkulor i hopp om att det ska hjälpa.

Från sidlinjen har han kunnat följa Allsvenskans offensivt starkaste lag under våren. Med 28 mål framåt är man överlägsna sina konkurrenter. Men redan innan säsongen – under upptaktsträffen i Helsingborg – visste Henriksson att Häcken skulle bli ett lag att räkna med och att skyttekungen Waris Majeed skulle slå igenom.

– Absolut, jag trodde redan innan säsongen att det var han som skulle producera målen. Han har stått redo ett tag, Tidigare ar Mathias Ranégie för bra för att flytta på.

2009 hade någonting hänt med BK Häcken. Som nykomling hamnade laget på en femteplats i tabellen och har sedan dess parkerat på den övre halvan av tabellen när storlag som IFK Göteborg, Djurgården och AIK haft betydligt svårare att hitta kontinuitet. Hur kan det komma sig?

– Dels handlar det om kontinuitet, att vi har fått jobba ihop under en längre tid och fått behålla spelare – att vi har haft stommen kvar. Tryggheten har gjort sitt också och nu när vi placerat oss högt har det givit oss självförtroende. Häcken som jag kom till är inte i närheten av Häcken idag, förklarar Henriksson och fortsätter.

– Vi har tagit steg för varje år, men jag tror att det är först nu som vi själva vet hur bra vi är. Vi är ett bra lag med en bra stab och som har roligt. Det är kul att komma till Häcken.

Henriksson vet. Inför den här säsongen valde både Elfsborgs Martin Ericsson och IFK Göteborgs Andreas Drügge att lämna storklubbar för lilla Hisingen – precis samma klubbyte som Henriksson själv gjort.

– Jag spelade själv i Blåvitt innan tillsammans med Martin. När jag kom till Häcken visste vi inte om vi var ett bottenlag i Allsvenskan eller ett topplag i Superettan. Nu har vi bestämt oss och jag tror att det gör Häcken attraktivare.

– Målet är hela tiden att vinna varje match och gör vi det så vinner vi Allsvenskan. Vi vet att vi kan det, men målsättningen har aldrig varit att sluta etta eller trea i Allsvenskan. Vi måste hålla fokus, annars är det lätt att man tappar. Det är farligt att börja blicka mot Europa, men sen är det klart att man siktar på Europa ändå.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1690 Artiklar