Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 16 maj, 2012

Det är förklaringen

AIK har Allsvenskans starkaste försvar med bara fem insläppta mål på nio matcher, men bland fansen och i medierna pågår diskussionerna för fullt om hur AIK ska få igång sitt offensiva spel. AIK har bara gjort sju mål framåt på nio matcher och det är lagets starka försvar som har räddat dem i de flesta matcherna.

AIK:s ledarstab har försökt hitta svaret på vad som saknas i det offensiva spelet.

– Vi har analyserat spelet och vi vet att vi är starka defensivt men att det finns bitar som fattas framåt. Vi skapade vassa målchanser mot Elfsborg och kom fram bra men om man inte gör mål vinner man inga matcher, säger Novakovic till Sportal.se.

Novakovic har också hittat en förklaring till det krampaktiga spelet framåt.

– När vi försvarar oss gör vid det väldigt bra med alla elva spelare. Vi är väldigt duktiga i vår första press och är bra på att stoppa deras uppspel och uppbyggnad. Våra forwards jobbar jättebra även i defensiven. Samma sak ska det vara också när vi anfaller. Det är inte bara forwards som ska göra mål, det måste finnas en helhet där också, säger han.

– Vi måste jobba hårt på träningarna med att hitta en trygghet med boll i offensiven och skapa målchanser på flera olika sätt. Vi kan inte bara säga att ”nu ska vi träna avslut så att spelarna lär sig att skjuta bollen i mål”, det är inte så man gör mål. Det måste vara en helhet. Det är förklaringen, konstaterar Novakovic.

Många supportrar ropar efter nyförvärv i anfallet, till exempel har namn som Henok Goitom nämns. Faktum är att många av AIK:s anfallare är unga spelare, de flesta är födda på 90-talet. Men bristen på erfarenhet är ingenting som spelar någon roll, menar Nebojsa Novakovic.

– Jag kan bara säga att förra året hade vi två spelare som var 21 och 19 och som gjorde massor av mål, säger Novakovic och hänvisar till Teteh och Mohamed Bangura som dominerade Allsvenskan i fjol.

– Det handlar inte om ålder det handlar alltid om kvalitet. Vi har många unga anfallare, det stämmer, men vi vet att de är bra, säger Novakovic bestämt.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1713 Artiklar