Alexander Axén om svenska tränares chanser utomlands.
NYHETER

– Jag är så trött på rörsnokarna i Championshiplagen, som flyttar runt och tjänar hur mycket pengar som helst och är noll intresserad av utveckling eller något annat än att bara vinna nästa match och dricka lite drinkar efteråt, säger Alexander Axén.

Brentford FC har sedan tidigare en svensk spelare i Pontus Jansson, och efter årsskiftet har man även en svensk tränare.

Malmö FF:s hyllade assisterande tränare, Andreas Georgson, har erbjudits jobbet som assisterande tränare i Brentford. Georgson var förra hösten på besök hos Brentford för att se hur klubben jobbar, och gjorde tydligen ett så pass gott intryck att Brentford nu valt att anställa honom. Georgson kommer att jobba tillsammans med danske huvudtränaren Thomas Frank.

"Det svåra för oss svenska tränare i att komma ut är..."

När Alexander Axén, som bland annat tränat Örebro och GAIS, gästar podcasten 3-5-2 kommer Georgsons flytt upp på tal.

Jobb i Championship, det är väl ditt drömjobb?

– Ja det är det definitivt, säger Alexander Axén.

Som huvudtränare då väl, i och för sig?

– Det spelar ingen roll egentligen, bara jag får vara i den där miljön så kan jag pumpa bollar.

Axén pratar generellt om hur svårt det är för svenska tränare att få chansen utomlands och i England, till stor del på grund av skillnaden på hur ledarstaben är byggd här.

– Det som är det svåra för oss svenska tränare i att komma ut är att vi inte är managers. Det vi är kallas för first-team-coach i alla andra länder, och first-team-coach är managerns bästa vän kan man säga, de som jobbar närmast. Det är ju väldigt svårt att slå sig in där i och med att dem två alltid är ihop. Och så har managern ytterligare tolv som han jobbar med, dem kan han byta någon hit och dit men han byter aldrig first-team-coach.

"Sverige har otroligt många duktiga tränare – de vet inte vad de går miste om"

Sedan säger Axén att han tror att svenska tränare hade haft mycket att bidra med i den engelska fotbollen.

– Jag säger inte det här bara för att jag är svensk tränare, men jag vet att vi har otroligt många duktiga tränare. Som har en tråd från uppvärmning till sista sparken, som har ett långsiktigt och ett kortsiktigt tänk, som är bra på man-management-grejen – vilket skulle kunna få jätteeffekter i de här lagen.

– Men vi är inte managers, så vi får inte chansen. Och det är ett problem för oss, att vi inte är managers, för de vet inte vad de går miste om där borta. Jag är så trött på dem här rörsnokarna som sitter i dem här Championshiplagen och bara flyttar runt och tjänar hur mycket pengar som helst och är noll intresserade av utveckling och noll intresserade av någonting annat än att bara vinna nästa match och dricka lite drinkar efteråt. Det finns otroligt mycket dåliga tränare där som ändå är namn som hela tiden jobbar på.

– Men skulle vi bara få chansen, och det är därför det är så viktigt nu när de kommer ut, att de gör ett bra jobb. Det märker man ju till exempel i Norge där vi svenskar var högaktade förut, och sen räcker det med att en eller två gör dåliga resultat och så har det lite försvunnit igen. Nu är det på väg tillbaka så nu är det viktigt att Jörgen (Lennartsson, Lilleström) och Janne Jönsson (Stabæk) gör det bra där borta för då öppnas det för oss igen.

Janne Jönsson tog över Stabæk när laget låg näst sist med 7 poäng på 8 matcher. Nu ligger man på 11:e plats av 16 lag med 23 poäng på 20 matcher.

Jörgen Lennartsson har tränat Lilleström sedan förra året och gjort ganska bra resultat då han håller laget som förväntas komma strax ovanför botten, i mitten av tabellen.

Några allsvenska matcher i helgen

Örebros match spelas under fredagen, medan Hammarby - Göteborg och Häcken - AIK spelas på söndag klockan 15:00.

Alexander Axén är uttalad AIK:are, och har faktiskt en AIK-tatuering. Onsdag 25 september kan vi titta på AIK - IFK Göteborg, ett riktigt rivalmöte.

För att kvalificera dig ska du ha ett finansierat konto eller ha placerat ett spel inom de senaste 24 timmarna. Notera att tillgången till live streams kan variera emellan olika länder | IP-restriktioner kan gälla | kontrollera med leverantören | 18+
*VIKTIGT MEDDELANDE - Sportal.se, i samarbete med bet365, erbjuder över 40 000evenemang via livestream varje år. Notera att de immateriella rättigheterna att sända sådanaevenemang via livestream vanligtvis ägs på landsnivå och därför, beroende på var du befinnerdig, kan det finnas vissa evenemang som du inte kan se på grund av sådana restriktioner.Innan du blir medlem hos bet365 och finansierar ditt konto för att se ett särskilt evenemangvia livestream, rekommenderas du att först kontrollera med bet365, med tanke på var dittland är beläget, att du är berättigad att se evenemanget i fråga. Kontaktuppgifter tillbet365 hittar du genom att klicka her, och sedan klicka på Tjänster i det övre högra hörnet av webbplatsen, för att därefter välja Kontakta oss.

1. Bet365

Omsättningskrav: 5x bonus, minsta odds 1.4

200% upp till 2000 kr

2. Unibet

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

Sätt in 100 kr - få 600 kr

3. 888Sports

-

Ingen välkomstbonus

4. Guts

Omsättningskrav: 40x bonus

100% upp till 2000 kronor

5. Speedy Bet

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

100% vinstboost upp till 5000 kr

6. MrGreen

Sponsrat innehåll | Regler & villkor gäller | +18 | Spela ansvarsfullt - Stödlinjen.se