Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 28 okt, 2022

Allt om bollen i VM 2022 + tidigare VM-bollar

Den stora – men bortglömda – rollen i ett VM är bollen. Det är helt klart denna som står i fokus. Trots detta så intresserar sig få om vilken typ av VM boll som kommer användas under 2022.

Det företag som fått i uppdrag att ta ut en VM 2022 boll är Adidas. De blev klara med sin boll i början av året 2022. Den finns nu redan att köpa i flera sportbutiker runt om i världen.

VM 2022 boll – Al-Rihla, Adidas

Namnet på den officiella VM bollen 2022 kommer att vara Al-Rihla (se bild ovan). Det är ett namn som är hämtat ur arabiska. Al-Rihla betyder ”i resans start” eller ”en resa i begynnelse”. Det är kanske en passning till värdnationen Qatar – som nu förhoppas ta nya steg mot medmänsklighet och rättigheter.

Företaget som producerar bollen – Adidas – beskriver bollen som en inkluderande VM boll. Anledningen till att bollen anses vara inkluderande svarar inte Adidas mer utförligt på. De hänvisar till att bollen kommer släppas ut i många olika färger och kombinationer.

”En boll är så mycket mer än bara en boll, det är början på något mer: pennan som skriver en bok eller spiken som hamras ner i kistan. ”
– Adidas

Tidigare VM bollar har i regel haft en speciell funktion eller egenskap. Till exempel att skotten ska bli hårdare, bollen ska stanna längre i luften eller mönstringen i bollen. Detta är inget vi kan se finnas i den officiella VM 2022 bollen – Al-Rihla – från Adidas.

Läs mer om VM 2022 matcher & schema idag i vårt VM-program. Vi kan även hjälpa dig att hitta rätt inom VM 2022 odds & betting tips i bland våra artiklar och speltips.

Tidigare VM bollar vi minns

Adidas är det företag som haft i uppdrag av FIFA att tillverka en boll inför världsmästerskapen. De har sedan 1970 haft nya kreationer inför varje mästerskap. Här listar vi några av de mest klassiska!

1958 – VM-bollen (Sverige)

Supervarm sommar, fotbolls-VM spelas i Sverige och svenska landslaget plockar hem ett silver. Bollen för VM är prydd med svensk text och kallas helt enkelt för ”VM-bollen”. En av de sista ”läderkulorna” som används inom VM.

1970 – Telstar (Mexiko)

Inför VM 1970 i Mexiko så lanserade Adidas sin första moderna fotboll. Deras kreation Telstar har utseendet och egenskaper bekanta med att se hos bollarna idag. Den klassiska vita bollen med svarta fläckar har blivit en inofficiell bild av hur en fotboll ser ut – trots att bollarna inte riktigt ser ut på samma vis nuförtiden.

1998 – Tricolore (Frankrike)

För första gången så lanserar Adidas en VM boll med fler färger än bara vita och svart. VM i Frankrike ledde till att man la till färgerna som finns i den franska flaggan – även kallad trikoloren. Deras smeknamn på flaggan blev även det officiella namnet på bollen under VM 1998.

2002 – Fenerova (Sydkorea/Japan)

Första gången som Adidas tar ut svängarna ordentligt när de designar en VM boll. Här använder man en form av triangel som sträcker sig över de klassiska fälten på en fotboll. Bollen skapades även i guld – vilket fick stor uppmärksamhet. Som om det inte vore nog där – så valde Adidas att välja en annan teknologi med mjukare skum som täcker bollens kärna.

2014 – Brazuca (Brasilien)

Namnet Brazuca handlar om ett vis att beskriva den brasilianska livsstilen. Nmanet kom till efter en omröstning som över 1 miljon brasilianare deltog i. Det är den absolut mest teknologiska och avancerad bollen som någonsin använts i ett fotbolls-VM. Adidas satsade mycket på att bollen skulle vara möjlig att skjuta hårdare. Dessutom har de lagt till symmetriska panaler som ger bollen ett bättre grepp och passar fler väderförhållanden.

Fler nyheter

em
Se vilka betingsidor som kommer höja oddsen under EM. Dessa erbjudanden kallas för oddsboost. Här listar vi de allra bästa EM oddsboosts!
14 juni, 2024
em
England spelar sin första match i EM mot Serbien. Om du vill se matchen - så hjälper vi dig här!
14 juni, 2024
em
Få speltips på odds inför matcher i fotbolls EM - eller läs om vilka vi tror vinner EM 2024. Få även tips om bonusar, bettingsidor & bäst odds!
12 juni, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar