Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 14 nov, 2017

Sverige avslutade Buffons landslagskarriär

Gianluigi Buffon hade tidigare gått ut med att han skulle avsluta landslagskarriären efter VM 2018. Nu såg Sverige till att han fick sluta i förtid.

Målvaktslegendaren Gianluigi Buffon debuterade i det italienska landslaget hösten 1997, och har sedan dess varit en del av Italiens landslagstrupp. Höjdpunkten var VM 2006, när Buffon tog sitt land till ett VM-guld. På de sju VM-matcherna på vägen till guldet släppte Buffon bara in två mål, av vilka det ena var ett självmål och det andra var Zinedine Zidanes Panenka-straff i finalen.

”Gigi” Buffon är, tillsammans med Mexicos Antonio Carbajal samt Tysklands Lothar Matthäus, ensam om att ha deltagit i fem VM-mästerskap (1998, 2002, 2006, 2010, 2014). Han hade således chans att bli ensam rekordhållare genom deltagande i VM 2018.

Landslagskarriären över

För ett år sedan gick Buffon ut med att han skulle avsluta karriären – såväl landslags- som klubblagskarriären – efter VM 2018. Sveriges eliminering av Italien innebär att han nu tvingas lägga landslagskarriären på hyllan tidigare än planerat.

Efter matchen är det en Gianluigi Buffon i tårar som intervjuas.
– Vi är stolta, vi är starka, vi är envisa. Vi kommer att hämta oss som vi alltid har gjort. Jag lämnar ett landslag som kommer att veta hur de blir starka igen. Bästa hälsningar till alla, och särskilt till dem som jag har delat denna vackra resa med.

Buffon fortsätter.
– Jag är inte ledsen för min del, men för hela den italienska fotbollsrörelsen. Vi misslyckades med vårt mål. Det är den enda ånger jag har, även om min sista landslagsmatch var den där vi inte kvalificerade oss för VM.

Totalt 175 landskamper

Efter slutsignalen kramade Sveriges målvakt Robin Olsen om sin barndomsidol Buffon. Buffon berömde i sin tur Olsen för en bra insats, gratulerade och önskade lycka till i VM.

Gianluigi Buffon spelade totalt 175 landskamper för Italien, och är med det den spelaren som gjort fjärde mest landskamper någonsin. Rekordhållaren Ahmed Hassan, Egypten, har gjort 184 landskamper. Med förberedande träningslandskamper och sedermera deltagande i VM, hade Buffon haft god chans att slå honom.

Startelvor, Italien – Sverige 13/11

Italien

Buffon
Chiellini – Bonucci – Barzagli
Candreva (Bernardeschi 76’) – Florenzi – Jorginho – Parolo – Darmian (El Shaarawy 63’)
Gabbiadini (Belotti 63’) – Immobile

Sverige

Olsen
Lustig – Granqvist – Lindelöf – Augustinsson
Claesson (Rohdén 71’) – Larsson – Johansson (Svensson 18’) – Forsberg
Toivonen (Kiese Thelin 53’) – Berg

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar