Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 5 jan, 2018

Januariturnén 2018 – trupp och spelschema

Januariturnén 2018 är i full gång. Här ger vi er det viktigaste om landslagets vistelse i Mellanöstern.

Sveriges landslag befinner sig för närvarande i Abu Dhabi, det klart största av de sju emirat i Förenade Arabemiraten.

Detta är det femte året i rad som Sveriges landslag valt att åka till Abu Dhabi under januari. Endast spelare med klubbadress i Norden är uttagna, eftersom spelare runtom i Europa är mitt uppe i säsong.

Tio potentiella landslagsdebutanter finns med i truppen, men vi finner även tidigare bekanta ansikten som Anton Tinnerholm och Oscar Lewicki.

Flera återbud

Landslaget har fått flertalet avhopp till denna resa, då spelare behövt lämna återbud på grund av klubbyten och skador. Erdal Rakip är klar för Benfica, Magnus Eriksson har kritat på för San José Earthquakes och Andreas Linde behöver rehabilitera en knäskada. Simon Tibbling valde att hoppa av för att fokusera på klubblaget Bröndby.

Även Carlos Strandberg har tvingats lämna återbud, då han dras med en lårskada som han ådrog sig mot Sirius i oktober. Janne Andersson har beklagat sig över Strandbergs skadefrånvaro på SvFF:s hemsida, men förbundskaptenen gjorde det bästa av situationen och kallade in en ersättare.
– Det är tråkigt, sade Janne Andersson. Jag hade sett fram emot att få jobba med Carlos. Nu får vi stället chansen att lära känna Jordan som vi också följt en tid, men som inte varit tillgänglig för oss när han spelat i Holland.

Jordan Larsson har alltså bytt klubbadress från NEC Nijmegen till IFK Norrköping, vilket möjliggjort hans närvaro i landslagsturnén. Peter Abrahamsson ersätter Jacob Rinne, och även Jesper Karlström har kallats in för att bredda ut mittfältet.

Möjlighet att visa upp sig inför VM

Januariturnén är en möjlighet för spelare att imponera på förbundskaptenen inför sommarens VM-slutspel. Det gäller för de uttagna spelarna att visa vad de kan, och att de hör hemma i det ”riktiga” landslaget. Målvakten Pontus Dahlberg är en av spelarna som berättat att han siktar på VM.
– VM är en morot jag måste ha och sträva efter för att tvinga mig själv att jobba hårt, säger Dahlberg. Robin och Karl-Johan (Olsen respektive Johnsson) har gjort det bra och spelar regelbundet på en högre nivå och sedan gäller det för oss som är bakom att jobba hårt och visa att man vill vara med.

Januariturnén inleddes den 2 januari, och avslutas den 12:e januari. Under den perioden kommer Sverige att spela två landskamper.

Sveriges spelschema

7 januari

18:15: Sverige – Estland, Zayed Sports City

11 januari

17:45: Sverige – Danmark, Zayed Sports City

Nedan är Sveriges trupp i sin helhet.

Målvakter

Pontus Dahlberg, IFK Göteborg
Peter Abrahamsson, BK Häcken
Jacob Rinne, Aalborg Bk

Försvarare

Joel Andersson, BK Häcken
Franz Brorsson, Malmö FF
Johan Larsson, Bröndy IF
Rasmus Lindqvist, AIK
Joakim Nilsson, IF Elfsborg
Sotirios Papagiannopoulos, Östersunds FK
Anton Tinnerholm, Malmö FF
Jacob Une Larsson, Djurgårdens IF
Linus Wahlqvist, IFK Norrköping

Mittfältare/anfallare

Jesper Karlström, Djurgårdens IF
Robert Gojani, Jönköpings Södra
Jiloan Hamad, Hammarby IF
Kalle Holmberg, Örebro SK
Oscar Lewicki, Malmö FF
David Moberg Karlsson, IFK Norrköping
Kerim Mrabti, Djurgårdens IF
Gustaf Nilsson, Bröndby IF
Kristoffer Olsson, AIK
Ken Sema, Östersunds FK
Jordan Larsson, IFK Norrköping

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar