Januariturnén 2018 – trupp och spelschema

Januariturnén 2018 är i full gång. Här ger vi er det viktigaste om landslagets vistelse i Mellanöstern.

Sveriges landslag befinner sig för närvarande i Abu Dhabi, det klart största av de sju emirat i Förenade Arabemiraten.

Detta är det femte året i rad som Sveriges landslag valt att åka till Abu Dhabi under januari. Endast spelare med klubbadress i Norden är uttagna, eftersom spelare runtom i Europa är mitt uppe i säsong.

Tio potentiella landslagsdebutanter finns med i truppen, men vi finner även tidigare bekanta ansikten som Anton Tinnerholm och Oscar Lewicki.
 

Flera återbud

Landslaget har fått flertalet avhopp till denna resa, då spelare behövt lämna återbud på grund av klubbyten och skador. Erdal Rakip är klar för Benfica, Magnus Eriksson har kritat på för San José Earthquakes och Andreas Linde behöver rehabilitera en knäskada. Simon Tibbling valde att hoppa av för att fokusera på klubblaget Bröndby.

Även Carlos Strandberg har tvingats lämna återbud, då han dras med en lårskada som han ådrog sig mot Sirius i oktober. Janne Andersson har beklagat sig över Strandbergs skadefrånvaro på SvFF:s hemsida, men förbundskaptenen gjorde det bästa av situationen och kallade in en ersättare.
    – Det är tråkigt, sade Janne Andersson. Jag hade sett fram emot att få jobba med Carlos. Nu får vi stället chansen att lära känna Jordan som vi också följt en tid, men som inte varit tillgänglig för oss när han spelat i Holland.

Jordan Larsson har alltså bytt klubbadress från NEC Nijmegen till IFK Norrköping, vilket möjliggjort hans närvaro i landslagsturnén. Peter Abrahamsson ersätter Jacob Rinne, och även Jesper Karlström har kallats in för att bredda ut mittfältet.

Möjlighet att visa upp sig inför VM

Januariturnén är en möjlighet för spelare att imponera på förbundskaptenen inför sommarens VM-slutspel. Det gäller för de uttagna spelarna att visa vad de kan, och att de hör hemma i det ”riktiga” landslaget. Målvakten Pontus Dahlberg är en av spelarna som berättat att han siktar på VM.
    – VM är en morot jag måste ha och sträva efter för att tvinga mig själv att jobba hårt, säger Dahlberg. Robin och Karl-Johan (Olsen respektive Johnsson) har gjort det bra och spelar regelbundet på en högre nivå och sedan gäller det för oss som är bakom att jobba hårt och visa att man vill vara med.

Januariturnén inleddes den 2 januari, och avslutas den 12:e januari. Under den perioden kommer Sverige att spela två landskamper.

  Sveriges spelschema

  7 januari

  18:15: Sverige – Estland, Zayed Sports City

  11 januari

  17:45: Sverige – Danmark, Zayed Sports City

  Nedan är Sveriges trupp i sin helhet.

  Målvakter

  Pontus Dahlberg, IFK Göteborg
  Peter Abrahamsson, BK Häcken
  Jacob Rinne, Aalborg Bk

  Försvarare

  Joel Andersson, BK Häcken
  Franz Brorsson, Malmö FF
  Johan Larsson, Bröndy IF
  Rasmus Lindqvist, AIK
  Joakim Nilsson, IF Elfsborg
  Sotirios Papagiannopoulos, Östersunds FK
  Anton Tinnerholm, Malmö FF
  Jacob Une Larsson, Djurgårdens IF
  Linus Wahlqvist, IFK Norrköping

  Mittfältare/anfallare

  Jesper Karlström, Djurgårdens IF
  Robert Gojani, Jönköpings Södra
  Jiloan Hamad, Hammarby IF
  Kalle Holmberg, Örebro SK
  Oscar Lewicki, Malmö FF
  David Moberg Karlsson, IFK Norrköping
  Kerim Mrabti, Djurgårdens IF
  Gustaf Nilsson, Bröndby IF
  Kristoffer Olsson, AIK
  Ken Sema, Östersunds FK
  Jordan Larsson, IFK Norrköping