Betting på lägre nivå än Division 2 förbjuds

Matchfixning har varit ett problem i svensk fotboll ett tag. För att få bättre ordning på problemen har spel på lägre nivåer än Division 2 förbjudits hos licensierade spelbolag.

Den 1 januari 2019 trädde en ny spellag i kraft, som bland annat innebar att bettingsidor som erbjuder spel på den svenska marknaden måste betala skatt och ha svensk spellicens. Licensen utfärdas av Spelinspektionen.

Fler förbud och regler har sedan dess införts allt eftersom – bland annat har spel på ungdomsmatcher förbjudits – och nu tas ett krafttag för att verkligen försvåra för matchfixarna. Förslaget har funnits på bordet ett tag och nu är beslutet klubbat; spel på tävlingar och matcher under Division 2 förbjuds.

Samtidigt läggs fler regler och förbud till. Bland annat blir det på vissa nivåer förbjudet att spela på antal gula eller röda kort, och spel på individuella prestationer från spelare under 18 år förbjuds även det.

– Detta är ännu ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen, till myndigheternas hemsida.

Spelinspektionen skriver vidare på sin hemsida att riskerna för matchfixning är särskilt höga i lägre divisioner eftersom bevakningen där är sämre och eftersom de idrottarna inte tjänar pengar på sitt utövande.

Debatten fortsätter

Trots detta förbud går det fortfarande att spela på matcher lägre än Division 2. Detta är dock endast möjligt på spelbolag som inte har svensk spellicens, vilket är något som inte rekommenderas då det innebär att de inte godkänts av Spelinspektionen och att det således kan finnas vissa risker för dig som spelare.

Svenska Fotbollsförbundet har upprepade gånger påpekat att man vill ha fler spelförbud, medan spelbolagen (de licensierade) hävdar att förbud bara kommer att leda till att fler rör sig till de olicensierade spelbolagen.

Här kan du som gillar att spela på sport hitta bra oddsbonusar.

Fotbollsquiz

Quiz: Kan du namnge de 30 högst värderade spelarna i La Liga?
Quiz: Kan du namnge de 30 högst värderade spelarna i La Liga?
Testa dina kunskaper och ditt minne i detta fotbollsquiz! …
News icon16 juni, 2020
Author iconEmil Sandberg
Quiz: Minns du Sveriges trupp till EM 2016?
Quiz: Minns du Sveriges trupp till EM 2016?
Sverige har kvalificerat sig till EM 2020. Vi firar avancemanget genom att testa ert minne. Hur många spelare kommer ni ihåg från Sveriges senaste EM-trupp, år 2016?& …
News icon18 november, 2020
Author iconEmil Sandberg
Quiz: Alla spelare Janne Andersson använt sig av i tävling
Quiz: Alla spelare Janne Andersson använt sig av i tävling
Våren 2016 offentliggjordes det att Janne Andersson skulle bli Sveriges näste förbundskapten efter Erik Hamrén, i ett skifte som var fastställt att ske efter EM 2016 …
News icon13 november, 2020
Author iconEmil Sandberg