Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 22 sep, 2020

Betting på lägre nivå än Division 2 förbjuds

Matchfixning har varit ett problem i svensk fotboll ett tag. För att få bättre ordning på problemen har spel på lägre nivåer än Division 2 förbjudits hos licensierade spelbolag.

Den 1 januari 2019 trädde en ny spellag i kraft, som bland annat innebar att bettingsidor som erbjuder spel på den svenska marknaden måste betala skatt och ha svensk spellicens. Licensen utfärdas av Spelinspektionen.

Fler förbud och regler har sedan dess införts allt eftersom – bland annat har spel på ungdomsmatcher förbjudits – och nu tas ett krafttag för att verkligen försvåra för matchfixarna. Förslaget har funnits på bordet ett tag och nu är beslutet klubbat; spel på tävlingar och matcher under Division 2 förbjuds.

Samtidigt läggs fler regler och förbud till. Bland annat blir det på vissa nivåer förbjudet att spela på antal gula eller röda kort, och spel på individuella prestationer från spelare under 18 år förbjuds även det.

– Detta är ännu ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen, till myndigheternas hemsida.

Spelinspektionen skriver vidare på sin hemsida att riskerna för matchfixning är särskilt höga i lägre divisioner eftersom bevakningen där är sämre och eftersom de idrottarna inte tjänar pengar på sitt utövande.

Debatten fortsätter

Trots detta förbud går det fortfarande att spela på matcher lägre än Division 2. Detta är dock endast möjligt på spelbolag som inte har svensk spellicens, vilket är något som inte rekommenderas då det innebär att de inte godkänts av Spelinspektionen och att det således kan finnas vissa risker för dig som spelare.

Svenska Fotbollsförbundet har upprepade gånger påpekat att man vill ha fler spelförbud, medan spelbolagen (de licensierade) hävdar att förbud bara kommer att leda till att fler rör sig till de olicensierade spelbolagen.

Här kan du som gillar att spela på sport hitta bra oddsbonusar.

Fotbollsquiz

Premier League quiz
fotbollsquiz
Vad vet du om Premier League! Gör vårt PL-quiz, med tio frågor om världens största fotbollsliga!
05 mars, 2023
quiz allsvenskan 2023
fotbollsquiz
Hur bra koll har du på Allsvenskan 2023? Testa dina kunskaper i vårt quiz!
26 februari, 2023
Quiz Allsvenskan 2022
fotbollsquiz
Hur bra koll har ni på Allsvenskan 2022? Testa vårt quiz!
18 april, 2022

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2212 Artiklar