Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 2 mar, 2022

Ryssland stängs av från idrott – Lista med alla avstängningar

Den ryska invasionen av Ukraina har lett till flera avstängningar för Ryssland inom sportens värld. De flesta avstängningar är till för att sätta press på Vladimir Putin.

Världen markerar med kraft emot att ryska styrkor intar Ukraina. Utöver stora sanktioner mot handel, banksystem och politiker – så hjälper av idrotten till.

Ryska landslag och idrottsutövare portas nu från stora mästerskap och tävlingar. Här följer alla de kännbara avstängningar för Ryssland inom sport.

Ryska avstängningar inom sport

Här samlar vi alla de sporter och mästerskap som Ryssland har stängts av från att delta i. Listan blir längre och längre för varje dag.

Fotboll

FIFA har stängt av Ryssland från att spela VM-kval (playoff) i slutet av mars. Avstängningen innebär där med att Ryssland inte kommer att kunna delta i VM 2022 i Qatar.

FIFA var länge tveksamma till att stänga av ryska fotbollslandslaget från internationella mästerskap. När främst Sverige, Tjeckien och Polen (som spelar i samma playoff-slutspel som Ryssland) vägrade att spela mot laget- så stod FIFA inför ett svårt val. Ge Ryssland walkover till VM 2022 – eller stänga av nationen. Beslutet blev det sistnämnda. Beslutet gäller nu ”tills vidare”. Läs mer om hur du kan se VM 2022 live streams via mobil & dator.

Utöver en avstängning från VM 2022 – så straffas även ryska klubblag inom fotbollen. Det innebär att ryska klubbar tas bort från Europa League och Champions League. Det innebär i praktiken att Spartak Moskva (med bl.a. Jordan Larsson) kommer förlora mot RB Leipzig i pågående spel i Europa League.

 • FIFA stänger av Rysslands landslag från alla internationella mästerskap och tävlingar tills vidare.
 • UEFA stänger av alla ryska klubblag från Europa League och Champions League tills vidare.

Ishockey

Ishockey är en mycket stor sport i Ryssland. Inte minst så har presidenten Vladimir Putin ett stort intresse för sporten. Därför ses IIHF (internationella ishockeyförbundet) som en mycket stark markering.

Ryska landslaget kommer att stängas av från årets ishockey VM och Junior-VM. Utöver avstängningen från årets turneringar – så har IIHF tagit beslut om att ta ifrån Ryssland sitt värdskap för att anordna JVM 2023.

Straffet smittar även av sig till Belarus. En nation som tidigare blivit straffad av IIHF – med anledning av brister på mänskliga rättigheter. Belarus stödjer även den ryska invasionen – vilket gör att båda nationerna stängs av.

Det finns ännu inget datum för när avstängningen kommer att släppa. Mycket tyder på att IIHF inväntar utvecklingen av säkerhetsläget i Europa.

Två lag har även lämnat KHL. En liga som innehöll lag från till exempel Ryssland, Finland, Lettland, Kina, Kazakstan. Det är finska Jokerit och lettiska Dinamo Riga som meddelat att de lämnar ligan.

 • IIHF stänger av Ryssland och Belarus från alla mästerskap och turneringar – oavsett ålderskategori.
 • Ryssland blir inte längre värdland för JVM 2023.
 • Jokerit och Dinamo Riga lämnar ishockeyligan KHL i protest.
 • NHL stoppar all rysk sponsring av spelare, arenor eller klubbar.

Skidskytte

Veckan har varit stressig för IBU. I början ville förbundet avvakta situationen innan de delade ut avstängningar för Ryssland och Belarus. Skidskytte är en mycket stor sport i både Ryssland och Belarus – därför satte många press på förbudet.

Det ledde till att IBU först tog beslutet att låta åkare från Belarus och Ryssland fortsätta tävla – men förbjuds att tävla under nationens flagga eller i landslagsdräkt.

Det var inte tillräckligt enligt kritiker som tvingade fram ett beslut från IBU att stänga av åkarna tills vidare. Dessvärre kommer heller inga skidskyttar från Ukraina att ställa upp i de avslutande tävlingarna i skidskytte världscupen 2022. Det är ett beslut som förväntas påverka många ryssar – som har ett enormt intresse för idrotten.

 • IBU portar åkare från Belarus och Ryssland att tävla i världscupen 2022.
 • Diskussioner kommer att föras om ”framtiden” för Belarus och Ryssland inom förbundet.

Längdskidor

Skidförbundet FIS har satts under hård press denna veckan. Inför tävlingar i världscupen i norska Drammen – så fanns ett motstånd från arrangören och sponsorn. De hotade med att ställa in tävlingarna om FIS inte tog ansvaret att kasta ut åkare från Belarus och Ryssland.

En av huvudsponsorn – Coop – planerade att skrämma bort ryska åkare genom att tillverka nummervästar med tydligt stöd för Ukraina.

Ryska åkare slapp att ta beslutet själva – tills slut gav sig FIS efter för kritiken och stänger nu av Ryssland och Belarus från att tävla i längdskidor.

I Sverige så har Vasaloppet tagit beslutet av porta alla ryska åkare från att delta. Det är oklart hur många ryssar som planerade att ställa upp i Vasaloppet – men nu finns längre inte möjligheten för det.

 • FIS stänger av Ryssland och Belarus från allt deltagande i världscupen inom längdskidåkning.
 • Ryska skidåkare portas från att ställa upp i Vasaloppet 2022.

Övriga sporter

I de allra flesta internationella idrottsförbund pågår nu heta diskussioner om Rysslands deltagande. Listan med sporter där ryska idrottare förbjuds att tävla under ryska flaggan är nu ganska lång. Det sätter stopp för flera stora världsstjärnor inom friidrott, tennis, basket och handboll.

Här följer ytterligare sporter, mästerskap och turneringar som Ryssland har stängts av från.

 • IOK (Internationella Olympiska kommittén) stänger av Ryssland och Belarus från allt deltagande i OS tills vidare. De uppmanar även andra förbund att göra samma sak – för att värna den olympiska gemenskapen.
 • FIBA (Internationella basketförbundet) stänger av Ryssland från deltagande – både landslag och klubblag från internationella tävlingar.
 • Tennisen stänger ute Ryssland att tävla i Davis Cup. Enskilda ryska spelare får dock tävla vidare individuellt – dock under neutral flagga. Något som lett till reaktioner från tennisvärlden – samt konkurrenter.
 • IPK (Internationella paralympiska kommittén) väntas porta Ryssland och Belarus från att delta i Paralympics i Peking
 • FIVB (Internationella volleybollförbundet) flyttar värdskapet för Volleyboll VM från Ryssland. Det ryska landslaget förväntas även stoppas även för att delta i internationella tävlingar.
 • Internationella Judofederationen har återkallat Vladimir Putins svarta bältet – förbjuder även ryska nationalsången & ryska flaggan från tävlingar.
 • World Taekwando har återkallat Vladimir Putins svarta bälte – förbjuder även ryska nationalsången & ryska flaggan från tävlingar.
topptipset
Topptipset på skottdagen 2024 (29/2) bjuder på en salig blandning av matcher från stora delar av världen.
29 februari, 2024
europatipset
Veckans första Europatips bjuder på flera intressanta skrälldrag. Vi tror bland annat att Ligacupfinalisterna Liverpool och Chelsea är favoriter i fara och motiverar detta mer detaljerat i analysen nedan. Häng med!
28 februari, 2024
topptipset
Topptipset den 27/2 ger oss matcher från FA-cupen som blandas friskt med andra europeiska matcher.
27 februari, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1237 Artiklar