Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 28 feb, 2014

Serie A: Omgångskrönika 2

43 mål på tio matcher. Så kan man sammanfatta den andra omgången av säsongens Serie A. Målrikt.

Är det det som kallas bra och underhållande fotboll? Nja, det beror ju på. Visst är det underhållande att se Napoli vinna med 4-2 över Chievo i en böljande match. Men skulle jag jobba med Napoli skulle jag känna stor oro över försvarsspelet. Därmed kan man inte säga att fotbollen som spelas är jättebra. Räkna med att Napoli försöker sig på en försvarsvärvning under dagen. Annars då? Jo, Marek Hamsik är fortfarande kung och Gonzalo Higuain öppnade sitt målkonto i den azurblå tröjan.

Juventus fortsätter att imponera. 4-1 mot Lazio är ett styrkebesked. Det luktar redan scudetto om den gamla damen. Det vitsvarta mittfältet är snuskigt bra. Bara att Andrea Pirlo är den svaga länken säger en hel del om lagets kapacitet.

Roma ser starka ut. Efter premiärsegern mot Livorno spöade man i söndags ännu en nykomling. Hellas Verona hade ingenting att sätta emot den här helgen när Rudi Garcias mannar bjöd upp till dans. Adem Ljajic fick göra ett fint mål redan i debuten, men det som de flesta tar med sig från den här matchen är Miralem Pjanics sagolikt vackra mål. In på Youtube bara. Roma är stabila. Än så länge inget insläppt mål. Men! Klubben behöver en striker av rang.

Storlagen bara vinner och vinner. Även Fiorentina tog en rejäl skalp när Genoa besegrades på bortaplan med hela 5-2. Giuseppe Rossi är tillbaka! Två nya mål av italienaren i söndags. Även Mario Gomez öppnade målkontot, och det två gånger om. De lila ser oförskämt starka ut. Genoa däremot, de har problem. Nye, orutinerade tränaren Fabio Liverani hänger redan löst. Som tur är räddas han nu av landslagsuppehållet där han får en chans att samla ihop sina mannar. Jag undrar dock om det räcker. Jag tror att jag personligen riskerar att kallas åsna för att jag tippade dem som tia.

Inter har också börjat starkt och skakar sakta men säkert av sig osäkerheten och det dåliga självförtroendet från förra säsongen. Premiärvinsten mot Genoa följdes nu upp av en ytterst stabil 3-0-seger borta mot Catania. Inter kanske blir att räkna med, trots allt?

I nykomlingsfajten mellan Sassuolo och Livorno visade bortalaget ganska tydligt vilka som är starkast. Livorno vann matchen med 4-1 efter två mål av det färska nyförvärvet från Siena, Innocent Emeghara. Viktiga poäng för det toskanska laget i kampen om förnyat kontrakt.

Milan tog tre sköna och viktiga poäng när tränare Allegris och nyförvärvet Matris gamla klubb Cagliari kom till San Siro på besök. Robinho, Mexés och Balotelli stod för målen samtidigt som Adriano Galliani befann sig i Madrid för att värva tillbaka Kaká. Brassen är nu klar för Milan. Blir Kaká en förstärkning? Absolut. Är det rätt väg att gå för Milan? Knappast.

Nu väntar alltså ett landslagsuppehåll precis när vi fått upp pulsen. Serie A är tillbaka om två veckor igen, och vi hörs av då! Men innan vi skiljs åt tar vi omgångens utropstecken:

Omgångens bästa:

Återigen Neapels nykrönte kung. Med två nya mål toppar han skytteligan på fyra totalt. Marek Hamsik är så bra.

Omgångens sämsta:

Genoa. Det går bara inte att få ihop det för det liguriska laget. Liverani har landslagsuppehållet på sig att få ihop gubbarna. Vilka de möter i omgång tre? Sampdoria. Derby della Lanterna.

Omgångens snyggaste:

Behöver jag ens skriva det? Miralem Pjanic. Vilket mål.

Omgångens resultat:

Chievo-Napoli 2-4

Chi: Paloschi (24′, 40′) Nap: Hamsik (13′, 64′), Callejon (27′), Higuain (70′)

Juventus-Lazio 4-1

Juv: Vidal (14′, 26′), Vucinic (49′), Tevez (80′) Laz: Klose (28′)

Roma-Verona 3-0

Rom: Cacciatore sj. (56′), Pjanic (59′), Ljajic (66′)

Atalanta-Torino 2-0

Ata: Stendardo (57′), Lucchini (81′)

Bologna-Sampdoria 2-2

Bol: Moscardelli (40′), Kone (64′) Samp: Eder (25′), Gabbiadini (71′)

Catania-Inter 0-3

Int: Palacio (19′), Nagatomo (56′), Alvarez (80′)

Genoa-Fiorentina 2-5

Gen: Gilardino (54′), Lodi (60′) Fio: Aquilani (10′), Rossi (14′, 55′), Gomez (41′, 90′)

Milan-Cagliari 3-1

Mil: Robinho (8′), Mexes (30′), Balotelli (62′) Cag: Sau (33′)

Sassuolo-Livorno 1-4

Sass: Zaza (66′) Liv: Greco (43′), Emeghara (69′, 85′), Paulinho (74′)

Udinese-Parma 3-1

Udi: Badu (11′), Heurtaux (72′), Muriel (89′) Par: Cassano (82′)

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1549 Artiklar