Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 3 mar, 2014

Rätt att inte pensionera min tröja nummer 10

Alessandro Del Piero är en av de främsta anfallsspelarna som den italienska fotbollen någonsin fått fram. Den alltid proffsige och korrekte Del Piero har alltid varit en omtyckt figur, framför allt i Juventus men även bland motståndarsupportrar.

Sommaren 2012 blev Del Piero i det närmaste tvungen att lämna sitt Juventus, där han spelat ända sedan 1993. Den anrika Turin-klubben ville inte förlänga den kultförklarade spelarens kontrakt, och Del Piero valde då att prova på ett nytt livsäventyr genom att flytta till Australien för att spela sin fotboll för Sydney FC.

Många inom den italienska fotbollen tyckte att Juventus agerande gentemot Del Piero var förkastligt. En sådan legendar borde ha fått en värdigare avslutning i den tröja han slitit för i nästan 20 år. Senast förra månaden gick en annan legendar som fortfarande spelar för sitt lag efter 20 års tid, Francesco Totti, ut och sa att han hade den största respekt för Del Piero men att han själv var glad att han inte blivit likadant behandlad av Roma som hans landsman blev av Juventus.

I en intervju med Corriere dello Sport svarar nu Del Piero på Tottis stöd.

– Jag tackar honom för den respekt och omtanke han visar mig. Känslorna är besvarade från min sida. Sagan om Totti i Roma är vacker, och jag är glad att han fortsätter där resten av karriären. Det är bra att klubben fortsätter att tro på honom, och resultaten talar ju sitt tydliga språk. Jag vet vad det innebär att komma tillbaka efter en svår säsong. Roma gör det väldigt bra. Ibland klickar det bara för vissa lag på ett märkligt sätt, det är hela tiden enkelt att växla upp.

– Han börjar närma sig mitt rekord för gjorda mål för en och samma klubb? Wow, då var det fel av mig att gratulera honom för den fina inledningen på säsongen.

– Rekord är till för att slås, jag hoppas att Francesco lyckas.

Efter hyllningarna till Totti valde Del Piero att fokusera på Juventus, hans förra klubb som för tillfället ligger på en tredje plats i tabellen.

– Jag har sett dem ganska lite den senaste tiden, men sex vinster och en oavgjord på de sju första matcherna är ingenting man skojar bort.

På frågan om hur Carlos Tevez har presterat sedan han i somras tog över Del Pieros gamla tröja nummer 10 svarar 38-åringen:

– Det visar bara att jag hade rätt i det jag sa för ett tag sedan, att det är rätt att inte pensionera tröja nummer 10. Det måste fortsätta få vara en dröm för alla. Det verkar som att Tevez har börjat väldigt bra, och jag hoppas att han fortsätter med det.

Australiska A-league har fått lite mer uppmärksamhet sedan Del Piero värvades till Sydney FC.

– Det beror inte bara på mig. Jag tittar på vad David Gallop (Australiska fotbollförbundets VD) sa, att publiksiffrorna har ökat med 100 procent, att TV-tittarna har ökat med 40 procent och att försäljningen av varor har ökat. Det är helt otroliga resultat, och jag har på alla arenor jag varit på märkt den stora entusiasmen och viljan att gå på fotboll. Det har inte alltid varit givet i ett land där det finns stora möjligheter att se en massa annan sport av absolut högsta klass.

– Om jag har hjälpt till med detta, som många påstår, kan jag inte vara annat än nöjd.

På frågan om hur Del Piero själv har ändrats under sitt dryga år i Australien svarar han att friheten är den största skillnaden.

– Jag har gått tillbaka i tiden och upptäckt saker jag hade försummat. Till exempel att gå till parken för att leka med barnen, äta ute och leva med framdörren öppen. Kortfattat känns det här mer som ett vardagligt liv, och jag tror att det har ändrat den jag är lite. Förhoppningsvis till det bättre.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1549 Artiklar