Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 28 jan, 2019

Olsen: ”Jag fick reda på Romas intresse mitt under VM”

Som en av få svenskar i europeiska storklubbar vaktar Robin Olsen hemmamålet på Stadio Olimpico. Här berättar han om när han fick reda på Romas intresse mitt under VM, hur han trivs i laget och staden samt om hur han förbättrats sedan han kom till klubben.

Den 24 juli presenterades Robin Olsen för AS Roma, och blev därmed en av få svenskar att tillhöra en europeisk toppklubb. När han låtit sig intervjuas av forzaroma.info, i form en livechatt med fans på internet, berättar han om sin tid i klubben.

”Fick reda på Romas intresse två dagar före matchen mot Schweiz”

Robin Olsen har efter att han lämnade Malmö år 2015 spelat för grekiska PAOK Thessaloniki, danska FC Köpenhamn och nu italienska Roma. Han säger att han trivs bra i sin nya stad.

– Allt känns bra! Vi har hittat skola för barnen, nu känner jag mig hemma här. Självklart saknar jag min familj och mina vänner i Sverige, men vi är i en fantastisk stad i Rom! Vi njuter av det, och dessutom är det enkelt för mina vänner att flyga hit till Rom. Det finns absolut inga problem.

– Det är enklare att spela när allt fungerar och familjen mår bra. Om allt fungerar är jag en lycklig man.

Vad har varit den största utmaningen sedan du kom till Roma?

– Det är alltid svårt att lära sig ett nytt språk! Det är den tuffaste utmaningen. Jag går till italienskalektioner några gånger i veckan för att lära mig, men det är tufft! Jag förstår mer och mer, men det är svårt att prata italienska. Men jag når dit, jag är inte orolig!

Robin Olsen berättar att han fick höra om Romas intresse mitt under förberedelserna inför Sveriges åttondelsfinal mot Schweiz, och erkänner att storklubbens intresse gjorde det svårare att fokusera på matchen.

– Första gången jag hörde att Roma var intresserade var två dagar före matchen mellan Sverige och Schweiz i VM. Vi hade en viktig match i sikte och jag hörde om Roma, ett stort steg uppåt i karriären för mig. Självklart blev jag väldigt glad, men när du är mitt i ett VM är det inte lätt att hålla fokus då du hör sådana saker.

”Den största skillnaden mellan FCK och Roma är…”

Vidare i intervjun får Robin Olsen berättar Robin Olsen om hur bra han utvecklas under Romas målvaktstränare Marco Savorani. Särskilt spelet med fötterna har han utvecklat, ett spel som han aldrig fick särskilt stor anledning att öva på i Köpenhamn.

Hur är det att arbeta med Marco Savorani?

– Hani är en fantastisk målvaktstränare. Vi tränar väldigt hårt, och varje dag känner jag att jag blir bättre. När du kommer hit och tränar så hårt får du en bra känsla när du återvänder till omklädningsrummet, du är trött men känner att du förbättrats. Varje dag när du kommer hem efter träning, vet du att du gjort ditt bästa. Jag gillar att arbeta med honom.

Tror du att du har förbättrats i spelet med fötterna?

– Ja, jag tror att det är den största skillnaden mellan mitt gamla lag (FC Köpenhamn) och Roma. Vi vill spela bakifrån från försvaret, vi vill hålla i bollen, medan jag i mitt gamla lag kastade fram bollen för att vi hade starka anfallare. Jag förbättras väldigt fort. Givetvis kan jag alltid förbättras ännu mer, men jag är glad att spela den här sortens spel.

Vad är viktigast för en målvakt – instinkt eller teknik?

– Jag vet inte, jag tror du behöver både och! Naturligtvis kan du träna upp din teknik, jag vet inte hur man kan träna sin instinkt.

”Min skada inför VM stärkte mig mentalt”

I slutet av februari fick Robin Olsen nyckelbenet ur led, och det var länge osäkert om han skulle kunna spela i VM. Olsen hann hur som helst återhämta sig, och när han ser på skadan i efterhand säger han att den gjorde honom starkare.

– Den mentala biten för en spelare är väldigt viktig. Innan VM blev jag skadad och det stärkte mig verkligen mentalt. Jag känner mig stark mentalt. Självklart är jag glad om jag vinner, men man ska inte fira som om man har vunnit en titel. Jag blir glad, men jag tänker redan på nästa match.

Slutligen får Olsen frågan om vem eller vilka målvakter som inspirerade honom när han var liten. Olsen, vars föräldrar är danska, har svaret klart för sig.

– Min favorit var Peter Schmeichel, han var min barndomsidol.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar