Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 16 jan, 2010

Flera jag träffat använder kokain

32-årige Luca Tonis sista år i Bayern München blev inte riktigt vad han själv – och klubben – räknat med, och när lagkaptenen Marc van Bommel öppet började tala om ”ruttna äpplen i korgen” i samband med lagets svårigheter i höstas så var det många som tyckte sig förstå vem som åsyftades.

Toni blev klar för Roma på nyårsafton (utlånad i ett halvår) och debuterade en vecka sedan mot Cagliari. De första matcherna i den rödgula tröjan har varit positiva, och i en intervju i dagens Gazzetta dello Sport uttrycker Toni sin optimism inför resten av säsongen och inte minst inför VM-slutspelet i Sydafrika.

Men Tonis intressantaste reflektioner handlar om annat: han har ett och annat att säga om den moderna fotbollen och dess ofta bortskämda utövare. Bland annat följande:

 – Allar gillar vi pengar, vackra kvinnor och ett liv i sus och dus. Men jag är stolt över min märkliga karriär (Toni spelade i klubbar som Fiorenzuola, Lodigiani och Treviso även efter att han fyllt 20, red. anm.) och jag minns fortfarande hur stolt jag var när jag köpt min första VW Golf. På senare år har jag sett många lovande ungdomar som inte lyckats mogna som spelare på grund av en felaktig mentalitet. Och när de väl insett sina misstag så har det varit försent. Tyskarna är smartare än vi: de satsar hårt på sina ungdomar, och jag är rädd att de snart kommer att passera oss i UEFA-rankingen om det fortsätter såhär.

 – Det behövs betydligt fler dopingkontroller än i dagsläget. I Tyskland testades jag bara en gång efter match, plus två gånger oanmält.

 – Kokain? Jag är övertygad om att jag träffat flera som använder drogen, men ingen har erbjudit mig direkt. Men jag är alltid livrädd när jag är ute, att någon som hatar mig ska lägga koka i mitt glas för att sätta dit mig.

Christer Löfman

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1553 Artiklar