Derby della Lanterna: det gamla mot det nya

Dagen är inne när klubbarna med helt olika bakgrunder och historia drabbar samman. Derby della Lanterna – ”Derby of the Lighthouse” – skildrar det gamla mot det nya, Genoa mot Sampdoria. De är från samma stad (Genua) och delar en arena tillsammans, Luigi Ferraris Stadium. Men mellan klubbarna ligger en annorlunda historia.

Genoa C.F.C (Cricket and Football club) är grundad 1893 och är en av Italiens äldsta klubb. Genoa är även känd som ”Il Vecchio Balordo”, översatt som ”Den gamla dåren”. På grund av att det var engelsmän som startade klubben bar spelarna i början vita tröjor, likadan färg som Englands landslag. Bytet till rödblåa-tröjor blev verklighet efter 10 år. Det var då Genoa CFC kom igång på allvar resultatmässigt och blev de första från Italien att spela en internationell match när de mötte FVC Nice i Frankrike 1903.

U.C. Sampdoria (Unione Calcio) är grundad 1946 – alltså mycket nyare än laget från andra sidan av staden. Klubben är ett av Italiens nyaste klubb som fortfarande är igång, vilket kan förklara att landet var ganska tidiga med sitt grundande av fotbollsklubbar. Klubben har dock gamla rötter. Tillskillnad från Genoa är Sampdoria en sammanslagning av två klubbar – Andrea Doria och Sampierdarenese. De båda är grundade i slutet av 1890-talet och slog sig samman och blev Unione Calcio Sampdoria. Tröjan blev till då de tog rivalklubbens färger och la till svart och vit som kontrast.

Även om Genoa är hemmalag i årets första stora derby tipsar jag att Sampdoria gör en bra match och vinner. Laget vann senast i ligan mot Chievo, medan Genoa spelade oavgjort mot Hellas Verona när de ledde med 0-2 och tappade till 2-2.

Matchen börjar klockan 20.45 ikväll (28/9) och sänds på TV12.