Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 3 apr, 2019

Bonucci om rasismen mot Moise Kean: ”Kean är delvis skyldig själv”

Juventus besegrade igår Cagliari med 2-0, men eftersnacket kommer att handla om något annat än själva matchen. Cagliarifansen skanderade rasistiska glåpord mot Moise Kean, och Leonardo Bonucci säger att Kean själv får ta på sig en del av ansvaret för detta.

Under hela Juventus bortamatch mot Cagliari igår fick Moise Kean (och även Blaise Matuidi) ta emot rasistiska glåpord från hemmafansen. Så fort den 19-årige anfallaren rörde bollen ropades det apljud, men det var Kean som fick det sista ordet.

I den 85:e minuten lyckades Kean göra mål, då han fastställde slutresultatet till 2-0. Han firade genom att ställa sig rakt framför hemmafansen och bara glo mot dem, i en gest som betydde ungefär ”Vad säger ni nu?”. Till följd av målgesten haglade de rasistiska hånen in värre än någonsin.

Bonucci: ”Skulden är 50-50”

Att rasismen fortfarande inte är borta från fotbollsläktarna i Italien är ett omtalat ämne, och Keans lagkamrat Leonardo Bonucci har nu gått ut i pressen för att uttala sig om det som hände under matchen igår. Till mångas förvåning är det inte för att försvara Kean, utan Bonucci fördelar istället skulden hälften åt båda håll.

– Kean vet att när han gör ett mål, måste han fokusera på att fira med sina lagkamrater. Han vet själv att han kunde gjort det där annorlunda, säger Leonardo Bonucci enligt football-italia.net.

– Det var rasistiska hån efter Keans mål, Blaise Matuidi hörde det och blev förargad. Jag tycker att skulden är 50–50, eftersom Moise skulle inte ha gjort så där och kurvan skulle inte ha reagerat på det där sättet.

– Vi är professionella, vi måste vara bra exempel och inte provocera någon.

Pjanic: ”Rasism har ingen plats i fotbollen”

Om Bonuccis uttalande är okänsligt och kanske rentav korkat, är mittfältaren Miralem Pjanic mer förstående:

– De är besvikna, särskilt Blaise eftersom det är andra året i rad det här händer honom här (på Sardegna Arena, Cagliari). Jag hoppas att rasismen kan försvinna. Hur det ska hända är upp till de som har makten till att göra förändringar.

– Det gör oss ledsna och killarna påverkas, för det här har ingen plats i fotboll, säger Pjanic enligt football-italia.net.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar