Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 20 apr, 2013

Är det värt det?

Som supporter sitter man ofta och tittar in tabellen för att se vilka lag som tar sig till Champions League och Europa League. Även i media blåses dessa kamper upp i stora proportioner, nästan så att de är lika viktiga som kampen om ligatiteln och nedflyttning.

Men hur är det egentligen med Europa League? Hur intressant är den tureningen?

I Sverige har turneringen levt upp under denna säsong tack vare TV4:s Superlive, där matcherna har följts samtidigt som en expertpanel kontinuerligt dragit anekdoter om lag och spelare och allt mellan himmel och jord parallellt med matcherna.

Men i övrigt har turneringen inte varit någon höjdare. Ofta ifrågasätts lagens motivation. ”De satsar på ligan” är ofta kommentarer som hörs när ett lag med hög potential underpresterar i Europa League.

För italiensk fotboll har detta varit en högaktuell fråga under lång tid. För landets klubbar har det enbart handlat om ligan eller Champions League, inget annat. Europa League har mest setts som ett nödvändigt ont där man kunnat casha in lite extra pengar. Att gå långt i turneringen har aldrig varit intressant.

Vi har sett detta med lag som Napoli, Inter och Udinese, för att nämna några.

Inter slåss den här säsongen om Europa-platser. Något Champions League-spel kommer det inte bli nästa säsong heller för Inter. Just nu ligger man på sjunde plats i tabellen, med en poäng upp till femteplatsen som innebär Europa League. 

Gazzetta dello Sport skriver idag om Inters bryderier gällande turneringen.

Den blåsvarta Milano-klubben funderar på om det verkligen är värt det att ta sig till Europa League, eller om turneringen bara ödslar deras tid och energi under nästkommande säsong.

Klubben funderar alltså på att inte göra sitt bästa under återstående omgångar för att slippa spela Europa League nästa säsong. Det är ganska häpnadsväckande, även om jag tror att fler klubbar har samma tankar.

Detta är självklart ett uselt betyg åt UEFA och de ansvariga för turneringen. Vad ska man göra för att stärka turneringens status bland klubbarna? Hur ska man göra en seger i Europa League åtråvärd?

Personligen anser jag att vinnaren av Europa League ska erhålla en direktplats till nästa säsongs Champions League. Det skulle öka turneringens attraktionsvärde och sätta fart på de i dagsläget tveksamma klubbarna.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1752 Artiklar