Gustaf Rauer photo
Gustaf Rauer

- 10 mar, 2021

Vi minns: Eric Djemba Djemba

Djemba Djemba spelade i Manchester United under åren 2005 till 2007.

Vid millennieskiftet fanns det en kamerunsk spelare med ett exceptionellt namn som fanns på alla fotbollsälskares läppar. På tre år gick han från hettan på Afrikas grusiga fotbollsplaner till kalla, regniga matcher i Premier League på Old Trafford. Det här är historien om Eric Djemba Djemba – en oförglömlig spelare.

Drömmen om Europa

Under 1981 var Kamerun i spillror, fattigdomen var väldigt utbredd i landet och invånarna var drabbade av en hög arbetslöshet. I detta kaos föddes Eric Daniel Djemba Djemba i landets största stad, Douala. Indoktrinerad i en djupt kristen familj växte kameruanen upp på en plats i ett av de allra fattigaste länderna i världen. Douala var då som nu en väldig industristad som innehar mer än 75% av hela Kameruns industrier, ett arbete även Djemba Djemba förväntades ta sig an om hans fotbollstalang inte var fruktbar. Fotbollen var en stor del av hans liv och blev hans frälsning från jordbrukets karga arbete och industriernas bullrande.

Vid en tidig ålder blev Djemba Djemba upplockad av akademin KSA Yaoundé från huvudstaden Yaoundé och visade efter ett antal år framfötterna för influgna internationella scouter. När han var 20 år fick franska Nantes upp ögonen för den tunne kamerunske talangen, och han fick den stora möjligheten att testa vingarna i Europa 2001. Det dröjde inte länge innan många andra europeiska klubbar fick syn på denna hårde innermittfältaren som aldrig satte ett finger emellan. England väntade för den oslipade diamanten Djemba Djemba.

Karriären gick spikrakt uppåt

Efter bara två år på den franska västkusten, och 42 matcher i Ligue 1, köpte Manchester United 2004 upp honom för cirka 50 miljoner kronor. Han gick därmed från en akademi i Kamerun till den största klubben i fotbollens Mecka Storbritannien på bara tre år. Förväntningarna på Djemba Djemba var skyhöga och han sågs vara arvtagaren till den hårdföre irländske legendaren Roy Keane som varit ”Red Devils” ledare på mittfältet under flera år. När Djemba Djemba anlänt till England var han okänd för många supportrar och fotbollskunniga, men det skulle snabbt ändra sig. Han visade sin aggressiva spelstil under sin debut mot Arsenal i FA Community Shield, med en tackling mot Arsenals mittbacksgigant Sol Campbell – en tackling som Arsenals dåvarande tränare Arsène Wenger senare skulle kalla ”obscen” under en intervju. Trots hårda ord och utskrattad var Djemba Djemba bestämd, han befann sig på de brittiska öarna för att höras och synas. Om än så skulle motståndarna få känna av hans kroppsliga närvaro.

Hann göra avtryck

Värvningen av Djemba Djemba blev inte som den engelska klubben tänkt sig och de ansåg att han inte höll måttet för att få spela. Under de två åren i Manchester United hann han vinna både Community Shield 2003 och FA-cupen 2004 innan den oslipade mittfältaren med fina tekniska egenskaper och öronmärktes som en stor flopp i de engelska tidningarna. Det blev endast 20 matcher under två års tid i Manchester United, men åtminstone blev han en erfarenhet rikare i bagaget.

Djemba Djemba blev såld inom Premier League till en annan klassisk klubb med en anrik historia från 1990-talets fina framgångar, Aston Villa. Flyttlasset gick söderut till den stora fabriksstaden Birmingham. Djemba Djemba såldes till Aston Villa i övergångsfönstret i januari 2005 för omkring 15 miljoner kronor och bytte stjärnglansen till en annan. Flytten gjorde dock inte mycket för att kunna återställa spelarens rykte som en engelsk floppvärvning, eftersom han hade svårt att gå före de brittiska medelmåttiga mittfältarna Gavin McCann och Steven Davis på Villas defensiva mittfält.

Aston Villas Djemba Djemba möter Thierry Henry i en närkamp.

Aston Villas Djemba Djemba möter Thierry Henry i en närkamp.

Bröt kontraktet efter långvarig kräftgång

Efter att ha spelats en gång, som en sen ersättare mot Arsenal i den allra första matchen på Emirates Stadium, lånades Djemba Djemba ut till Championship-klubben Burnley under resten av säsongen. Här blev sejouren även den kortvarig och efter lika många år som i Manchester United, med endast 11 matcher på kontot, och under sommaren 2007 bröt Aston Villa kontraktet med Djemba Djemba efter en långvarig brist på bra prestationer för klubben. Han plockades upp av Qatar SC som här vars karriär skulle gå lika snabbt nedåt för Djemba-Djemba som därefter inte kunde hitta tillbaka till den topp som han en gång uppnådde.

Maraton i klubbsejourer

Efter ett år i Mellanöstern, som vi förmodar innebar en schvung i kassan för kameruanen, gjorde han ett maraton i antal klubbar med olika länder. Med fyra år i Danmark för OB i ryggen kontrakterades Djemba Djemba därefter i flera korta sejourer i israeliska Hapoel Tel Aviv, serbiska Partizan, skotska St Mirren, indiska Chennaiyin och indonesiska Bhayangkara. En nostalgisk hållpunkt för Djemba Djemba i denna annars fartfyllda historia är att han återvände till Frankrike efter flera år ute i världen och gick till tredjedivisionsklubben Châteaubriant, landet där han en gång startade sin karriär på allvar.

Djemba Djemba spelade i fyra år för danska OB i den blåvita tröjan. Här i duell med John Carew i Aston Villa,

OB:s Djemba Djemba i duell med John Carew i Aston Villa.

Aktiv fotbollsspelare än idag

Tro det eller ej är Djemba Djemba, med all sin anmärkningsvärda erfarenhet i ryggen, aktiv fotbollsspelare än idag vid 39 års ålder. Kameruanen spelar just nu i Vallorbe-Ballaigues i den schweiziska fjärdedivisionen och pressar ut det sista ur den kamerunska kroppen kan mäkta med, för det är Djemba Djemba. En fotbollsspelare som fortsätter inspirera, och förbluffa, världen med sina erfarenheter på den allra högsta nivå, även om det inte gick helt som alla tänkte sig. Vissa skulle kalla detta ett stort misslyckande, men inte vi. Detta är historien om en fotbollsspelare som gav allt under sin korta tid uppe på den allra största av scener som går att hitta och gjorde avtryck, om inte så för sitt otroliga namn.

Vi minns Eric Djemba Djemba.

Fotbollsdokumentär

os
Massor av sport - och svenska medaljchanser hittar vi i schemat för OS den 28 juli. Vi samlar alla svenska hålltider och hela dagens program.
24 juli, 2024
os
Se alla namn på de kommentatorer, programledare och experter som finns med i OS-studion 2024.
23 juli, 2024
os
Första officiella dagen för OS bjuder på beachvolleyboll, handboll och mycket mer!
23 juli, 2024

Gustaf Rauer

128 Artiklar