Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 17 aug, 2014

Vägen från division 2 till Chelsea

Allt började med att Ali Suljic spelade match med distriktslaget (Östergötland) mot Örebro för ungefär två år sedan. Där satt det en Chelsea-scout som kollade på matchen och såg honom. Veckan där på när Suljic spelade med sitt dåvarande klubblag Motala mot Eskilstuna så var London-klubben på plats igen för att kolla på mig och det var därifrån dem började följa och kolla på hans matcher därefter. Senare kom han med i Landslaget och där fortsatte dem att kolla på spelaren och senare bjöd Chelsea in honom på provspel.

-När jag kom dit så tränade jag varje dag och spelade två matcher på helgen. Varje träning var det någon från Chelseas ledning som kollade på träningen och sammanfattade helt enkelt hur bra man var och ifall man behövde komma en annan gång och provspela. Sen på helgen så lirade vi match mot Manchester City ena dagen och nästa dag mot Brighton. Jag hade möte med ledningen och de sa att dem tyckte att jag hade gjort det bra och ville skriva kontrakt med mig. Jag sa att jag skulle tänka på saken med familjen när jag kom hem, säger han.

Valde Chelsea före favoritlaget

Veckan efter resan till London skulle Suljic åka till Juventus och provspela, men så blev inte fallet. Chelsea ville att jag skulle stanna en vecka till hos dem för att komma in i det ännu mer.

-Själv tyckte jag att de var synd att jag inte åkte och kände på i Juventus, i och med att det är mitt favoritlag så hade det varit kul och testa.

Innan Suljic gick till Chelsea spelade han i Motala AIF, en mindre klubb i Sverige. Att gå till en allsvensk klubb hade inte betytt att han ingått i en allsvensk a-lags trupp, menar han. Men själv så har han ingen större koll på allsvenskan, varken lag eller matcher. Man lär sig massor på planen och utanför planen säger han. Suljic känner att det går fortare utomlands än hemma i Sverige och man måste vara snabbare i tanken innan man får bollen. Och det är även mer fysiskt spel.

-Sen kan inte jag säga så mycket om det är bättre med allsvenskan än utomlands i och med att jag inte känt på det än.

En spelare han känner sedan tiden i Chelsea är Isak Ssewankambo. Född 1996, ett år äldre än Suljic, spelade han i London-klubben förra säsongen. Men han kände att han ville spela och träna A-lagsfotboll och gick till holländska NAC Breda i sommar.

-Gällande Isaks situation så var det ett bra val av honom. Absolut så kan det vara ett alternativ för min egen del. Om man känner att man gjort så mycket så mycket så mycket man behöver i U21 och inte fått vara med A-laget och så är steget att gå till en mindre klubb i tex. Holland för att få spela A-lagsfotboll bra. Det är bättre att gå till ett A-lag i Holland än att vara kvar i ett U21 om man spelat U21-fotboll ett bra tag och gjort det bra och känner att man vill lira A-lagsfotboll så är det ett val jag ska ta ställning till då.

Utlåning är också ett bra val menar 16-åringen, men att han personligen känner att det är bättre att lägga fokus på ett A-lag än att bli utlånad. Allsvenskan är ett alternativ berättar han, men utomlands är prio ett för honom.

Enda 97:an i bronslaget

Ali Suljic hade gjort det bra när han hade spelat med 97-landslaget och 96:ornas förbundskapten pratade med hans förbundskapten. Östergötlands 96:or hade SM-slutspel i Växjö och några dagar innan så fick han ett samtal från tränaren från Östergötland och han frågade ifall Suljic ville åka med dem till SM och vara reserv ifall nån blev skadad. Han var osäker på ifall han ville åka med. Spelaren ville helt enkelt inte komma och inte få spela, men i slutändan bestämde Suljic sig för att åka med ändå. Vilket var ett bra val i efterhand tycker han.

-Första matchen mot Skåne fick jag börja som back och 15 minuter in i matchen blev en av våra mittfältare skadad så jag klev upp på mittfältet istället. Jag spelade resten av matchen på mittfältet och gjorde det väldigt bra. Vi vann med 2-0 över Skåne och förbundskaptenen för 96-landslaget var på plats och kollade, berättar Suljic.

Nästa match fick han återigen spela på mittfältet och några dagar efter SM ringde förbundskaptenen för 96:orna och sa att han hade varit och kollat när 97:an spelade mot Skåne. Han sa att han gjort det så pass bra att han ville att Suljic skulle åka med dem på träningsläger i Cypern och frågade ifall spelaren var intresserad. Han åkte med till Cypern och sen efter det har han varit med 96-landslaget hela tiden. Uttagen till Elite Round, EM och VM.

”Kommer att ta ställning till Bosnien”

Med släkt från landet har Bosnien kontaktat Suljic angående spel hos dem men fler detaljer går han inte in på.

-Just nu spelar jag i svenska landslaget och vill fortsätta med det i ungdomssammanhang. Men senare när man blir äldre, U21 och A-laget, så kommer jag defenitivt ta ställning till Bosnien-Hercegovina. Mina föräldrar är födda i Bosnien och jag är nere där varje år och har det nära hjärtat och vet hur människorna har det där nere. Samtidigt är jag född i Sverige, det är där jag växt upp och det var i Sverige allt började. Men dörren är öppen för spel i Bosnien-Hercegovina, men i nuläget är det Sverige som gäller.

I framtiden vill Suljic spela i någon av de största ligorna. Han rankar Premier League som världens bästa, men gillar Bundesliga väldigt mycket. Där spelas det en härlig fotboll och det är intressant liga med härlig publik på matcherna, säger han.

Vad är din bästa tänkbara vision om ett par år?

-Mina mål i framtiden är att bli så bra som jag kan inom fotbollen och bli världens bästa fotbollspelare. Men också att njuta av alla ögonblick som sker på planen. Om inte jag tror på att jag kan bli bäst, vem ska annars då tro det?

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1553 Artiklar