Ahmed Kheniab

- 11 sep, 2018

Pep Guardiola: ”Vi kommer tillbaka starkare nästa säsong”

Säsongen 17/18 hade Pep Guardiola ett bekymmer, och det var Liverpools tränare Jurgen Klopp. Liverpool var det enda laget som lyckades störa Manchester Citys flyt. Det var också laget som krossade Manchester Citys drömmar om att vinna Champions League.

I det första mötet ödmjukar Liverpool Manchester City på Liverpools hemmaplan Anfield med 3-0 i Champions League. Det var natten Pep Guardiola inte kunde sova. Matchen inleds med Mohammed Salahs mål redan efter 11 spelade minuter. Runt minut 20 är det Alex-Oxlade Chamberlain som smäller in 2-0 målet med ett raketskott strax utanför straffområdet. Och runt minut 30 är det Sadio Mané som avslutar med det tredje och därmed sista målet.

• Världens dyraste startelva någonsin

Men det är inte allt, i det andra mötet i Champions League är det återigen Liverpool som vinner med 2-1 på bortaplan. Detta gör Pep Guardiola galen. Matchen började med att Gabriel Jesus nätar ungefär efter 2 spelade minuter. Manchester City fortsätter att trycka på. Runt minut 55 kommer Sadio Mane som tunnlar en försvare och blir öppen med målvakten, men ser ut att tappa balansen och får en träff på bollen som studsar på målvakten. Sen kommer Mohammed Salah som kyligt chippar in den på returen. Det är över. Hela Etihad blir tyst, och där sitter Pep Guardiola alldeles utom sig, helt svarslös.

Hur kunde Jurgen Klopp slå Pep Guardiola alla tre mötena våren 2018? Flytet började i Januari för Liverpool. Alla dessa tre matcher liknade varandra: Liverpool var alldelles galna. Det var fram och tillbaka, varenda minut var fylld med spänning och nagelbitande, oavsett om man tyckte om lagen eller inte. Trots att Liverpool låg i genomsnitt med 33,3 % i bollinnehav alla de tre matcherna, så hindrade det dem inte från att respektlöst utklassa giganterna Manchester City. Liverpool gjorde allt för att störa Manchester Citys passningsspel. De flyttade oftast inte laget för högt upp på plan utan spelade med en fem-manna linje på Manchester Citys planhalva där de skärde av passningsvägarna. Ibland övveraskade Liverpool direkt efter de tappade boll med en otrolig press där enbart mittfältet och anflallarna pressade, vilket skapade ett stort tomrum mellan backlinje och mittfält. Detta ledde till att Liverpool upprepade gånger stal bollen, och de tröttade inte endast ut Manchester City utan även gjorde dem miserabla och helt förtvivlade.

Jurgen Klopp är ett geni. Den enda mannen som lyckades lista ut en taktik som fick Pep att börja svettas. Liverpool hade knäckt koden.

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A