Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 28 feb, 2014

FA:s ordförande vill flytta Qatar-VM

Att Qatar 2010 tilldelades VM i fotboll år 2022 har länge varit ett objekt för kritik och konspirationsteorier. Många har de varit som antytt att tilldelningen av VM-slutspelet till puttelandet Qatar enbart har handlat om mutor.

Men det är inte bara det som fått många fotbollsälskare att höja på ögonbrynen angående VM-slutspelet i fråga. Ett annat dilemma har varit den extrema värme som är i Qatar under sommarmånaderna, ofta uppemot 50 grader. Kritikerna har menat att det är omöjligt att spela fotboll i sådana förhållanden, plus att det är vanskliga förhållanden även för publiken.

Till och med FIFA:s president Sepp Blatter har medgett att en flytt av Qatar-VM till vinterhalvåret är möjlig.

Nu har det engelska fotbollförbundets ordförande Greg Dyke också uttalat sig i frågan.

– Jag vet inte hur många som har varit i Qatar i juni, jag har det. En sak som jag kan säga är att du inte kan spela en fotbollsturnering då. Även om alla arenor är luftkonditionerade, vilket å andra sidan låter märkligt med tanke på miljöpolicyn, skulle det vara omöjligt för supportrarna. Att bara gå utomhus i den hettan… FA:s position kommer vara den att det inte går att spela turneringen i Qatar under sommaren.

– FIFA har därför två valmöjligheter: antingen flyttar man turneringen tidsmässigt eller så flyttar man den till en annan plats. Jag misstänker att båda alternativen kommer att leda till någon sorts rättstvist, men samtidigt kan man säga att någon borde ha tänkt på det redan 2010 när tilldelningen skedde.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1688 Artiklar