Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 20 maj, 2012

Di Matteo förtjänar jobbet

Efter att ha lett Chelsea till klubbens första Champions League-titel någonsin är både Chelseaspelarna och Bayern Münchens tränare Jupp Heynckes överens. Roberto Di Matteo borde få stanna som permanent manager för klubben.

– Chelsea borde ge honom ett treårskontrakt, säger Jupp Heynckes.

Han får medhåll av en Chelseas tidigare managers, Avran Grant.

– Jag är inte killen som tar beslut i Chelsea, men Di Matteo är den rätte. I bland händer det att klubbar tar in en tränare som inte är särskilt känd, och går det dåligt för klubben skyller man på tränaren. Om det däremot går bra för klubben så borde tränaren få beröm, det är bara rättvist, säger han till The Sun.

För bara tre år sedan tränade Roberto Di Matteo Milton Keynes i League One, den tredje bästa ligan i England. Han tog laget till en tredjeplats 2009 och 2010 blev han erbjuden tränarjobbet i West Bromwich, som spelade i The Championchip. Där gjorde han succé och tog upp laget till Premier League. I januari 2011 fick han sparken, men behövde bara vänta till juni 2011 då han blev anställd som assisterande tränare i Chelsea. I början av mars i i år tog Di Matteo över som tillfällig manager efter att den före detta tränaren Andre Villas-Boas fått sparken. Chelsea var krisdrabbat, hade bara vunnit tre av de senaste tolv matcherna och låg 20 poäng bakom serieledande Manchester United. Men efter Di Matteo tog över började Chelsea plötsligt att vinna allt fler matcher och slutade till slut på sjätte plats i Premier League, samtidigt som de hade slagit ut lag som Benfica och Barcelona ur Champions League. Igår fick Di Matteo se Chelsea lyfta Champions League-pokalen för första gången i historien.

– Han har gjort ett fantastiskt jobb. Det är bara att titta på pokalen. Det är det som vi har väntat på, det som ägarna har väntat på, det som ägaren grät för igår. Han (ägaren Roman Abramovich) har pumpat in så mycket pengar i klubben för att uppnå det, och i kväll gjorde vi det och det är Robbies förtjänst, säger Chelseas lagkapten John Terry.

Frank Lampard håller med honom.

– Han tog oss från att vara ett lag fullt av problem till att vinna Champions League, det är bara att titta på det, säger han.

Di Matteo själv har hittills varit hemlighetsfull, när Sky Sports frågade om han ville ha jobbet som permanent manager svarade han:

– I kväll ska jag bara ha en stor fest tillsammans med pokalen med de stora öronen.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1553 Artiklar