Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 10 sep, 2010

Det handlar om avundsjuka, hat och passion

Gary Neville har de senaste åren varit involverad i dispyter med Manchester Uniteds största konkurrenter. 2006 bötfälldes högerbacken för att ha firat framför Liverpools supportrar. I januari i år hamnade Neville i skottgluggen igen efter att ha spottat mot Carlos Tévez under en match i Carling Cup.

Under ytar kokar känslorna, både från barndomen och de senaste årens händelseutveckling i Premier League. Neville är en spelare och person som blir känslomässigt involverad.

– När jag var yngre fanns det ingen tvekan. Jag var ett United-fan, de (Liverpool) vann allt och det var en hemsk tid för klubben. Hela 1970-talet och 80-talet var hemskt om jag ska vara ärlig, säger Neville enligt ESPN.

– Jag antar att hatet kom från avundsjuka under min barndom – avundsjuka, hat och passionen för din egen klubb. Du vill inte att de ska vinna, du tycker inte om de som vinner. Det är precis som det som hänt de senaste 15 eller 16 åren. Alla säger nu att ”vi hatar Manchester United” – och de hatar Manchester United för att vi vinner.

Men även om hatet är allra störst mot rivalerna Liverpool så finns det en ömsesidig respekt klunbbarna emellan. Värre är det med de ”nyrika” rivalerna.

– Jag har mer respekt för Liverpool, med tanke på deras tradition och historia, än vad jag har för klubbarna som kom fram på scenen de senaste åren genom att spendera mycket pengar. Liverpool har en bra historia – det måste du ge dem -de har varit framgångsrika.

Neville är idag 35 år och ser slutet på karriären. Många försöker övertyga engelsmannen om en karriär inom tränaryrket.

– Jag är för känslosam för att vara tränare. Om du ser på Ryan Giggs och Paul Scholes, de är tysta, omtänksamma och tålmodiga. De passar nog bättre som moderna tränare.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1713 Artiklar