Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 15 mar, 2011

Det blir oftast en stor besvikelse för spelarna

De engelska klubbarna sopar Feyenoord rent på talanger. 16-årige Karim Rekik blev den senaste i raden av unga spelare att lämna klubben för spel i England när han skrev kontrakt med Manchester City nyligen. 

Nu har Feyenoords generalmanager, Eric Gudde, fått nog. Han kan inte förstå varför de unga spelarna väljer en osäker tillvaro utomlands hellre än att formas och utvecklas i sitt hemland.

– Det är olyckligt för Feyenoord och klubbens supportrar. I de allra flesta fallen fungerar inte flytten, speciellt inte för killen själv. När de åker utomlands är de bara 16 år och allt verkar fantastiskt, men om du tittar på statistiken så slutar majoriteten av klubbytena i stor besvikelse, säger Gudde enligt Soccernet.

Sedan tidigare har Feyennord tappat Kyle Ebecilio till Arsenal och Nathan Ake och Jeffrey Bruma till Chelsea.

– Killarna kan komma till en storklubb i utlandet men de slår sig aldrig in i A-laget. Sedan släpps de och återvänder till Holland igen flera år senare. Till och med spelare som lämnar Holland när de är etablerade och har spelat för Oranje (landslaget) har problem utomlands. Babel, Rigters, Drenthe, Maduro, De Ridder, Musampa, Stam – vi känner alla till exemplen.

– Det är svårt och det handlar inte bara om att vara en bra spelare. De här killarna är så unga och statistiken ljuger inte – de flesta misslyckas. De flesta utvecklas dåligt och lånas ut. Sedan kommer de tillbaka hit och har faktiskt tappat i utveckling.

Gudde tycker istället att klubbarna i England ska låta de holländska talangerna stanna i Eredivisie.

– Det faktum att Holland utvecklar spelarna bättre än England borde vara en anledning till att de engelska klubbarna låter dem stanna här. Jag kan tänka mig affärer mellan holländska och engelska klubbar på utvecklingsnivå, men att skriva kontrakt med 15-åringar är bara dumt. För alla inblandade.

City-förvärvet Rikiks agent, Soren Lerby, är av en helt annan åsikt.

– Jag är ett erfaret proffs, jag har varit spelare och tränare i många år och känner till FIFA:s regler. Jag respekterar FIFA:s regler och inga regler har brutits. Om en spelare som inte har kontrakt med dem vill gå utomlands så kan jag inte hindra honom. Du kan inte skylla på Manchester City eller på spelaren för att han erbjuds ett kontrakt.

Vad tycker du i frågan? Diskutera i kommentarsfunktionen!

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1714 Artiklar